Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Mladí musí dostat prostor, burcuje Lener. Hokej chystá velké změny

Praha – Extraliga plánuje velké změny. Jednou z nich má být i zapracování mladých hráčů do extraligových a prvoligových celků tak, aby neměli potřebu odcházet do zahraničí. Tento prvek pak má pozvednout celý mládežnický hokej. "Počet mladých hráčů, kteří hrají v extralize a první lize, je ve srovnání se světem malý. Potřebujeme oživit a dát šanci mladým hráčům do 22 let. Jednání o tomto tématu s APK vypadají velice nadějně," naznačil v pořadu Na slovíčko optimismus šéftrenér ČSLH Slavomír Lener.

Slavomír Lener
zdroj: ISIFA/LN

Cíl změn je jasný. Zlepšit výsledky českého mládežnického hokeje, omezit odchod nadějných hráčů do zahraničí a zlevnit provoz klubů. "Pokud se shodneme, musí to platit pro 28 klubů – 14 v extralize a 14 v první lize. Za posledních dvanáct let nám odešlo okolo sedmi set hráčů do juniorských lig v zahraničí. To je obrovské množství a ti hráči nám chybí. Pokud se chceme držet v kvalitní šestce, musíme přijít s konkrétními opatřeními a toto je jeden z těch kroků," říká Lener.

Přesněji má hrát v prvoligových a extraligových klubech určitý počet hráčů mezi 20 a 22 lety, k tomu pak jeden junior do 19 let. "Naši mladí hokejisté musí hrát s kvalitními spoluhráči a trávit čas na ledě. Nenaučí se to tak, že budou hrát ve čtvrté lajně se samými mladíky, a když udělají chybu, sedí," vysvětluje šéftrenér v současnosti největší chybu, která se kolem nasazování mladých hráčů stává.

Podle člena komise mládeže Bedřicha Ščerbana mají manažeři vůli mladé hráče nasazovat, bojí se však toho, že by proti nim týmy nastupovaly bez mladých. "Snažíme se to nastavit tak, aby to bylo pro všechny stejné. Tím pádem nemusí mít trenér strach z toho, že když bude využívat mladé hráče a soupeř ne, že může přijít o místo. Zatím je to však pracovní verze, která podléhá diskusi, není to jednoduchá otázka."

V současné době odchází obrovské množství mladých hokejistů, prosadí se ale úplné minimum, říká Lener. "Jeden z dvaceti hráčů, co odejdou, se dotkne NHL. Další tři se vrátí a hrají u nás třetí, čtvrtou lajnu a další nám prostě zmizí. Ti hráči mají nízké cíle. Dostanou se do Kanady, naučí se jazyk, jsou tam hezké stadiony, je o ně dobře postaráno. Ale chybí jim tvrdá práce. Je na nás ji do nich dostat a pak jim dát kvalitní šanci."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články