Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Extraligoví nováčci: Tíha postupu a rozhodující první sezony

Praha – Za posledních deset let se do nejvyšší hokejové soutěže v České republice probojovalo z první ligy pět nových celků. Letošní nováček z Chomutova se dostává do rozhodující fáze sezony. Přichází chvíle, kdy se rozhodne, zdali se přidá k těm úspěšnějším, nebo rozšíří řady těch, kteří v extralize dlouho nepobyli. Vše má ve svých rukách, spodek extraligové tabulky je letos nesmírně vyrovnaný.

Jihlava – sezona 2004/2005

Dukla prožila ze všech nováčků nejhorší první extraligovou sezonu. Po překvapivém postupu do extraligy přes České Budějovice vyhrála pouhých šest zápasů, pětkrát remizovala, jednou v prodloužení prohrála, ani bod nezískala v celých čtyřiceti zápasech. V době, kdy se ještě nerozhodovaly zápasy v nájezdech, si tak připsala 24 bodů a v následné baráži sestoupila.

České Budějovice – sezona 2005/2006

Budějovice dopadly daleko lépe. Po suverénní jízdě první ligou porazily v baráži Jihlavu a ve své první extraligové sezoně si po roční přestávce vedly nadmíru dobře. Na konci základní části měly 76 bodů (nájezdy stále zápasy nerozhodovaly), skončily osmé a v následujícím play-off se probojovaly až do semifinále, ve kterém vypadly se Slavií.

Ústí nad Labem – sezona 2007/2008

Ústecký Slovan se zařadil mezi neúspěšné postupující, přestože začátek soutěže neměl špatný a mnoho zápasů ztratil pouze těsným rozdílem. Karta se začala obracet v polovině soutěže. Lvi začali pravidelně ztrácet, až propadli na konečné poslední místo. Připsali si 40 bodů (nájezdy však již rozhodovaly nerozhodné zápasy) a sestoupili zpět do první ligy.

Mladá Boleslav – sezona 2008/2009

Celková úspěšnost Mladé Boleslavi v první sezoně je sporná. Bruslaři dokázali bodovat poměrně pravidelně, nicméně na konci ročníku skončili přesto poslední s 59 body. V následné baráži se sice udrželi a přežili kritický první rok, nicméně v následujících sezonách pravidelně padali do baráže a nikdy se ze spodních pater tabulky pořádně nevypracovali. Do první ligy sestoupili v roce 2012 po čtyřech odehraných sezonách v nejvyšší soutěži.

Kam se zařadí Chomutov?

Piráti postoupili přes Mladou Boleslav, která v barážích dlouho odolávala, a zpočátku působili opravdu dravě. S novým stadionem, mládežnickou koncepcí a dobrým rozpočtem se prezentovali velice ambiciózně, čemuž zprvu odpovídaly výsledky. Chomutovští těžili z nováčkovského elánu a podobně jako Ústí nad Labem se jim v první polovině soutěže poměrně dařilo.

Postupem času však chomutovský elán začal vyprchávat, což se projevovalo zejména v prosinci a lednu. Piráti si zatím drží průměr jednoho bodu na zápas. V dobách extraligové Jihlavy by jim to na záchranu stačilo, nutno ovšem znova připomenout, že v té době se ještě uděloval za remízu po prodloužení oběma družstvům jeden bod a nerozhodovaly nájezdy. 52 bodů po základní části by ale znamenalo baráž v době první sezony Budějovic, Ústí i Boleslavi.

Situace Chomutova je však letos ještě těžší, než ji měli předchozí nováčci. Na konci sezony se totiž bude nově hrát rozšířená baráž, ve které se střetnou dva poslední extraligové týmy s prvoligovými finalisty. Severočeši, pokud budou pokračovat současným tempem a nevyhnou se barážovým pozicím, čeká těžká výzva. Do extraligy se chce opět vrátit Mladá Boleslav, kterou stíhá silná Olomouc, a překvapit může i Ústí nad Labem. Prvoligové týmy navíc před baráží nečeká vysilující finálová série. Piráty tedy čeká rozhodující boj o to, zdali se zařadí mezi úspěšné, nebo neúspěšné extraligové nováčky. A jednoduché to mít rozhodně nebudou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články