Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vedení soutěže i hráčská asociace hlásí pokrok, dnes se sejdou znovu

New York – Jednání o osudu letošní sezony zámořské NHL jsou opět v plném proudu. K jednacímu stolu po měsíci včera opakovaně zasedli zástupci vedení soutěže a hráčské asociace. Zatím bez konkrétního výsledku. Dohodli se jen, že v jednáních budou pokračovat dnes. Na záchranu zkrácené sezony zbývá jen osm dnů.

Komisionář NHL Gary Bettman
zdroj: Isifa

"Došlo k určitému pokroku, ale stále se neshodujeme v řadě otázek," prohlásil komisionář NHL Gary Bettman. "Ale jak jednání pokračují, je i naděje," dodal. "Mluvili jsme o spoustě věcí. Na některých jsme se dohodli, někde jsme se přiblížili a u některých jsme si řekli ne. Dokonce jsme měli i filozofické diskuze, kdy jsme se bavili o tom, proč jsou některé konkrétní otázky pro každého z nás důležité," přiznal Bettman.

Obě strany se sešly včera odpoledne asi na jednu hodinu, výsledky nechtěly nijak komentovat a večer se sešly znovu. Diskutovaly spolu ještě dalších téměř pět hodin a pokračovat budou dnes v 16 hodin středoevropského času. "Obě strany sice v některých bodech dokázaly najít společnou řeč. Ale ke konečné dohodě pořád zbývá dlouhá cesta. Ráno se sejdeme a uvidíme, co se bude dít dál," řekl neurčitě šéf hráčské asociace NHLPA Donald Fehr.

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Řezníček k jednání o budoucnosti NHL

Hráčská asociace měla do středeční půlnoci newyorského času možnost ohlásit své rozpuštění, což se podle dostupných informací nestalo. I díky tomu mohou jednání oficiálně pokračovat, protože NHLPA může hráče nadále zastupovat. "Jediné, co mohu říct, je, že hráči si zachovali všechny právní možnosti, které měli," uvedl Fehr.

Na záchranu zkrácené sezony zbývá ještě devět dnů: Podle Bettmana je nejzazším termínem pro dohodu 11. leden a pro začátek soutěže 19. leden. Každý tým by v tom případě v základní části odehrál 48 zápasů. Kdyby došlo k dohodě již v tomto týdnu, mohlo by se údajně odehrát i 52 duelů. Od začátku výluky v polovině září už NHL přišla o více než polovinu plánovaných duelů.

Šéfkomentátor ČT Robert Záruba o možnosti dohody:

"Teď je to pravděpodobnější než kdykoli dřív. Ale musí se ještě vyřešit mnoho sporných bodů. Já čekám na to, jak dopadne bod, o kterém se vůbec nepíše, a to je účast hráčů NHL na olympijských hrách v Soči. Tady bude vůle majitelů pustit hvězdy do turnaje v Rusku velmi malá."

Podle kanadské televize TSN se obě strany momentálně například liší v představě o platovém stropu. Vedení soutěže prosazuje 60 milionů dolarů na tým, NHLPA chce o pět milionů víc.

NHLPA se také pře s majiteli klubů o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí ihned snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát a na dorovnání platů hráčů, kteří na to doplatí, nabízejí částku 300 milionů dolarů. NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení výnosů dojít postupně. Obě strany se neshodují i v otázkách penzijního fondu. Podle návrhů odborů by ho financovali přímo hráči, ale byla by možnost požádat o pomoc majitele klubů, dostal-li by se fond do finančních potíží.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články