Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Češi porazili favorizované Finsko 3:1

Ufa - Čeští hokejisté do dvaceti let porazili ve svém druhém zápase na mistrovství světa v Ufě Finsko 3:1 a připsali si premiérové tři body do tabulky základní skupiny A. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta se k výhře nad semifinalistou předešlého šampionátu přiblížili dvěma góly v první třetině, soupeř poté sice snížil, ale při power play Finů stanovil konečný výsledek Dmitrij Jaškin.

Český tým po středeční porážce od úřadujících mistrů světa Švédů nastoupil do souboje s druhým severským soupeřem v brance s Patrikem Bartošákem, který dostal přednost před Machovským. A do zápasu se reprezentantům podařilo vykročit mnohem lépe než v prvním případě, kdy je fauly hned v prvních minutách připravily o reálnou šanci na úspěch.

Tentokrát si Češi naopak zahráli přesilovku jako první, a přestože ji nevyužili, dokázali se zanedlouho přece jen dostat do vedení. Finové byli sice střelecky aktivnější, ale v 15. minutě inkasovali jako první. Po rychlém protiútoku se prosadil Hyka. O dvě minuty později navíc Češi využili přesilovou hru, v níž Hrbas tečoval Šidlíkovu střelu.

Ještě v závěru první části byl blízko snížení Salomäki, ale Bartošák byl pozorný. V 23. minutě se ale již Seveřanům podařilo vstřelit kontaktní gól, o který se postaral Teräväinen. Možnost vyrovnat pak měl Granlund, avšak český gólman zasáhl včas.

Dobře chytal také jeho protějšek Korpisalo, jemuž však v 32. minutě musela po Hertlově střele pomoci tyč. Útočník Slavie měl šanci i na konci druhé třetiny, finský gólman si ale s jeho pokusem rovněž poradil. Na začátku třetí části mladí čeští hráči přestáli čtyřminutové oslabení při Beranově vyloučení. Finové se tlačili za vyrovnáním, ale svěřenci kouče Přerostla hráli obětavě, bojovali, drželi těsné vedení a sami se navíc snažili hrozit i v útoku.

Ostatní zápasy: Kanada - Slovensko 6:3 (0:2, 4:1, 2:0)

Finové měli jasnou střeleckou převahu, ale i díky výbornému Bartošákovi se jim vyrovnat nepodařilo. Naopak při power play sami potřetí inkasovali.

Hyka: Ukázali jsme, že budeme bojovat

"Před zápasem jsme si řekli, že chceme zlepšit naši hru dopředu. Čekali jsme na chyby, hráli disciplinovaně a udeřili právě z brejků," řekl střelec úvodní branky Tomáš Hyka. "Myslím, že jsme se z úvodní porážky rychle oklepali a proti Finsku ukázali, že ještě budeme bojovat," podotkl.

"Chytalo se mi parádně, kluci mi hodně pomohli, hráli přede mnou velmi disciplinovaně. Já jsem rád, že se mi podařilo pochytat nějaké střely, ale před námi je ještě velký kus cesty," uvedl gólman Bartošák, který měl 29 úspěšných zákroků a inkasoval jen jednou. Řadu zákroků si připsal i ve třetí třetině, kdy při českém vedení 2:1 Finové tlačili a snažili se vyrovnat.

"Závěr už jsme ustáli, což bylo velmi důležité. Pozitivem na naší hře je také to, že jsme konečně hráli svůj styl. Právě v té třetí třetině jsme se dokázali semknout a rozhodnout o našem vítězství," řekl obránce David Musil. "Jsem přesvědčen o tom, že týmu tato tříbodová výhra bezpochyby pomůže, máme na čem stavět," dodal urostlý bek.

Další zápas čeká český tým v neděli, kdy se utká s Lotyšskem, papírově nejslabším mužstvem skupiny.

Mistrovství světa v ledním hokeji hráčů do 20 let v Ufě, skupina A:

ČR - Finsko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Hyka (Pavelka), 17. Hrbas (Šidlík, Frk), 60. Jaškin (Hertl) - 23. Teräväinen (Pokka, Lindbohm). Rozhodčí: Dumas, Patafie (oba USA) - Dussureault (Kan.), Sivov (Rus.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0.

ČR: Bartošák - Musil, Hrbas, Urbanec, Šidlík, Jeník, Pavelka, Štencel - Jaškin, Hertl, Hyka - Beran, Švihálek, Sedlák - Frk, Faksa, Beránek - Koblasa, Vrána, Němec. Trenér: Miroslav Přerost.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články