Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

NHL zrušila zápasy do půlky prosince a Utkání hvězd

New York - Vedení NHL zrušilo kvůli absenci kolektivní smlouvy další porci zápasů základní části. Sezona přišla o další dva týdny do 14. prosince a také o Utkání hvězd, které se mělo odehrát na konci ledna v Columbusu.

Komisionář NHL Gary Bettman opouští jednání
zdroj: ČT24 autor: Isifa/Canadian Press

Po dnešním oznámení se zvýšil počet zrušených duelů už na 422, což je více než třetina sezony. Ročník měl začít 11. října, nicméně už od 15. září je zámořská hokejová soutěž ve výluce po vypršení kolektivní smlouvy mezi majiteli klubů a hráčskou asociací NHLPA. 

Obě strany se navzdory jednání tento týden stále nedohodly na podmínkách nového kontraktu. Přou se především o rozdělení výnosů ligy, které ročně činí 3,3 miliardy dolarů. NHL se kvůli pracovním sporům nehraje počtvrté během posledních 20 let. Při předchozí výluce byla zrušena celá sezona 2004/05. 

Mnoho hráčů z NHL se rozhodlo přečkat stávku na evropských kluzištích. Hlavně díky Jaromíru Jágrovi a dalším zámořským hvězdám padnul v zápase Kladna s brněnskou Kometou v pražské O2 Areně historický divácký rekord extraligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Kalemba ve Studiu 6 o výluce NHL

Jak se ale start NHL oddaloval, někteří hráči se buď vrátili do Ameriky za rodinami či za individuálním tréninkem, nebo se nechali zlákat bohatou KHL. V elitní kladenské pětce, původně složené ze zámořských hráčů, tak již z rodinných důvodů nehraje mistr světa a vítěz Stanleyova poháru Tomáš Kaberle.

Český nováček KHL Lev Praha také zaměstnal několik zámořských posil, klub se ale paradoxně po příchodu útočníka Philadelphie Jakuba Voráčka a dalších začal z čela tabulky západní konference propadat až pod příčky zaručující postup do play-off. 

Kvůli odpočinku a přípravě na stále nejistý start NHL v tomto extraligovém kole odchytal poslední zápas v plzeňském dresu brankář Bostonu Tuukka Rask, který se vrací do rodného Finska. Do zámoří se vrací mimo jiné kvůli končící pojistce obránce Rostislav Klesla, který pomáhal třineckému klubu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články