Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Pat trvá – vedení NHL navrhlo dvoutýdenní pauzu v jednání

Toronto - Vedení NHL navrhlo hráčské asociaci dvoutýdenní přestávku v jednání o nové kolektivní smlouvě. Tento krok by tak opět odložil možný start hokejové ligy, která je ve výluce přesně dva měsíce. Zrušeno zatím bylo 327 zápasů základní části do 30. listopadu a populární novoroční Winter Classic pod širým nebem.

Bill Daly
zdroj: AP autor: Rob Schumacher

Dosavadní jednání o nové smlouvě ztroskotávala převážně na rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. "Gary (Bettman) navrhl možnost dvoutýdenního moratoria," řekl zástupce komisionáře NHL Bill Daly. "Jsem zklamaný, protože nemáme partnera k jednání, který by měl skutečný zájem se dohodnout," dodal.

Bettmanův krok prý přišel poté, co mu ve středu v telefonickém rozhovoru výkonný ředitel hráčských odborů NHLPA Donald Fehr sdělil, že neví, jak dál ze současné patové situace. "Jsme přesvědčeni, že je pravděpodobnější posunout se dál, pokud se setkáme, než když to neuděláme," reagoval další ze zástupců hokejistů Steve Fehr.

Obě znesvářené strany se naposledy sešly v neděli a rozešly se kvůli neshodám o omezení smluv hráčů. Těm se také nelíbí, že vedení ligy chce snížit podíl hokejistů na výnosu z NHL z dosavadních 57 procent na 50 procent. I přes patovou situaci prý Daly věří, že celá sezona zrušená nebude. "Doufám, že ne," řekl.

Času na jednání je stále dost

Momentálně je ale nepravděpodobné, že by NHL začala 1. prosince a základní část měla 68 zápasů, o čemž se v minulých týdnech spekulovalo. Zámořská média předpokládají, že v příštích dnech bude formálně zrušeno i Utkání hvězd NHL, které se má konat 27. ledna v Columbusu.

Čas na jednání ale ještě stále je. Při předchozí výluce v sezoně 2004/05 byl celý ročník oficiálně zrušen 16. února. V sezoně 1994/95 obě strany podmínky kolektivní smlouvy podepsaly 11. února a základní část pak měla 48 zápasů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články