Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češi jdou na Finsko, chtějí navázat na výkon proti Švédsku

Praha - Hokejová reprezentace se po vítězství nad Švédskem představí v druhém zápase turnaje Karjala v pátek proti Finsku již v hlavním dějišti akce - v Turku. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika ve středu porazili v Liberci Švédsko 3:1, a pokud uspějí i proti týmu Suomi, budou mít velkou šanci poprvé v historii aktuálně první díl seriálu Euro Hockey Tour vyhrát. Utkání sledujte živě od 17:00 na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a Josef Zajíc.

Finsko - Česko
zdroj: ČTK/AP

Dosud se to českým hráčům nikdy nepodařilo; v předchozích 18 ročnících turnaje, který se dříve hrál i jako Sauna Cup, byli maximálně druzí. A to hned pětkrát. "Těžko říct, v čem je tento turnaj jiný. Moc úspěchů jsme tam neudělali. Jednou by se to ale mělo změnit a my doufáme, že když jsme v minulé sezoně vyhráli Euro Hockey Tour, tak se to už změní," řekl asistent trenéra Josef Paleček novinářům.

Národní tým se bude snažit napravit dva předešlé nezdary proti Finům na Karjale. Loni prohrál 0:4, předloni dokonce 0:5. "Na oba zápasy si dobře pamatujeme, máme je v merku. Opět se na to podíváme a upozorníme hráče na chyby, které jsme tam dělali. Finové mají silný tým, navíc doma hrají velmi dobře. Nebude to nic snadného," řekl Paleček. Finové formu předvedli už ve středu, kdy porazili po samostatných nájezdech Rusko 2:1.

Česká reprezentace se do Turku, které se stalo novým dějištěm turnaje místo Helsinek, přesunuli dnes dopoledne speciálem a odpoledne tam absolvovali první trénink. "Máme chuť a chceme uspět. Sehráli jsme velmi dobré utkání se Švédskem a je vidět, že mužstvo je silné. Chceme udělat výsledek," podotkl Paleček. Tým se ale bude muset vyrovnat s absencí obránce Marka Židlického a útočníka Tomáše Plekance, kteří proti Švédsku patřili mezi nejlepší hráče.

Židlický byl navíc jednoznačně nejvytíženějším bekem. "Počítali jsme s tím, bylo to tak dohodnuté. Jsou to kvalitní hráči, což ve středu prokázali. Máme tam ale mladé kluky, kteří teď dostanou šanci," uvedl reprezentační asistent. Do sestavy se zařadí útočník Lukáš Pech, prostor by měli dostat i obránce Jakub Krejčík a Lukáš Galvas. Ke změně dojde podle očekávání i v brankovišti, místo ve středu výborného Alaxandra Saláka bude chytat Ondřej Pavelec.

"Saša to neměl vůbec jednoduché. Na stadionu v Liberci nikdy nechytal. Podal výborný výkon a nikdo by se nemohl divit, kdyby to po první třetině bylo 3:0. Hlavně díky němu jsme vyhráli," ocenil Pavelec výkon svého kolegy v rozhovoru pro Český rozhlas. "Uvidíme, jak se zvládne další zápas. Věřím, že bude plná hala. Bude to pro mě zase výzva," dodal brankář Winnipegu, který při výluce NHL chytá za Liberec. 

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním s Finskem
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články