Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hadamczik: Skládání hokejové nominace je nejtěžší, co jsem zažil

Praha - Český hokej je na vrcholu diváckého zájmu. Kluby nabité hvězdami zahraničních soutěží vyprodávají haly, pražský Lev dotáhl do Prahy velké kluby KHL. Vedle klubového hokeje budou mít ode dneška příznivci možnost zafandit i reprezentaci, která od 18:00 vyjede na liberecký led v zápase se Švédskem. "Skládat reprezentační sestavu je asi nejtěžší v historii. Chtěli bychom zaangažovat naše nejlepší hráče, zároveň však musíme přivádět do reprezentace nové posily," komentuje start sezony trenér Alois Hadamczik, který spolu s předsedou ČSLH Tomášem Králem přišel prodiskutovat start reprezentační sezony do pořadu Na slovíčko.

Alois Hadamczik v pořadu Na slovíčko
zdroj: ČT sport

Hadamczik mluví o reprezentačních posilách, do Finska, kde hokejová Karjala pokračuje, však nominoval pouze dva nové hráče. "Postavit stabilní tým, do kterého vezmete třeba sedm nováčků, je velmi obtížné. Tým musí mít předně kvalitu a zkušenost. Dva noví hráči ročně jsou tak víc než dost," tvrdí Hadamczik. Výběr mu také ovlivňuje výluka v NHL. "Nevíme, kdy začne, a může se stát, že nám hráče z reprezentace odtáhne," obává se.

Hadamczikovi se pro reprezentační sestavu omluvil jen Martin Růžička, kvůli problémům se zády. Zajímavá je však volba brankářů, Hadamczik na Karjalu vybral hvězdu severoamerické NHL Ondřeje Pavelce spolu s Alexandrem Salákem, jedničkou švédského Färjestadu. "Naše dva brankáře z mistrovství světa jsme nominovat nemohli. Kovář je zraněný, Štěpánek se teď vrátil z Ruska, kde v poslední době moc nechytal. Salakovi se ve Švédsku daří, má velmi dobré statistiky," odůvodňuje Hadamczik.

Hadamczik má výběr usnadněný

Trenér národního týmu má nyní výběr hokejistů usnadněný. Většina z nich kvůli výluce NHL hraje v české extralize. Angažování zahraničních hvězd někteří považují za nefér, jelikož zvýhodňuje jen některé z extraligových klubů. Hadamczik to ovšem odmítá. "Kluby jen sklízejí ovoce dobré práce s mládeží. Hráči přicházejí zpět do svých mládežnických klubů, není tedy důvod to nepodporovat," tvrdí.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Zakomponování hvězd v extraligových kádrech navíc dle Hadamczika zvyšuje úroveň soutěže. "Mladí hráči můžou hodně vyrůst. Když obránce uvidí proti sobě Plekance nebo Jágra, zjistí, jak se hraje hokej na jiné úrovni," tvrdí. Souhlasí i šéf hokejového svazu Tomáš Král. "Je vidět, jak se hráči zlepšují. Nejmarkantnější je to u Kladna. Hrají tam největší hvězdy NHL, což má kladný efekt i na zbytek týmu. Kdyby dnes výluka skončila, pochybuji, že by se výsledky týmu nějak prudce zhoršily," míní.

Hadamczik s Králem kvitují i příchod KHL

Druhou výraznou změnou pro tuto sezonu je příchod ruské KHL. Několik hráčů včetně trenérů do pražského Lva přestoupilo, diváci jeho zápasy ve velkém sledují. "Rozhodnutí přivést KHL do Česka bylo velmi složité. Báli jsme se snížení návštěvnosti extraligy či odliv partnerů. Ani jedno z toho jsme nezaznamenali. KHL naopak přinesla fanouškům možnost vidět hráče či týmy, na které by se jinak nedostali," tvrdí Král.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články