Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Jágr zvažuje nabídky, zatím se o dalším angažmá nerozhodl

Prostějov - Český hokejový útočník Jaromír Jágr stále ještě váhá, kde bude v nadcházející sezoně působit. Tým New York Rangers by si rád udržel svého kapitána, lukrativní nabídku mu ale měl předložit ruský Omsk. Šestatřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL stále přemýšlí, kam povedou jeho kroky. Pokud se rychle nedomluví na kontraktu a stane se 1. července nechráněným volným hráčem, bude prý zvažovat i nabídky z jiných klubů NHL.

"Byl bych rád, abych měl už jasno. Je to všechno složitější, ale opravdu nevím. Jeden den to vypadá, že budu hrát v Evropě, jeden den zase, že v NHL," řekl Jágr na dnešní tiskové konferenci v Prostějově. Jasněji by prý mohlo být až v červenci. "Ještě nikdy jsem volný hráč nebyl, takže proč si nevyslechnout ostatní nabídky," doplnil s tím, že chce určitě minimálně další dva roky strávit v zahraničí a pak zamířit do mateřského Kladna.

Zájem o Jágra v NHL může být od 1. července velký. "Doufám. Co jsem slyšel informace, tak by to měl být víc než jeden tým. Když už to vydržím do té doby, tak proč si nevyslechnout nabídky. Byl bych sám proti sobě, kdybych chtěl něco uspěchat," naznačil, že se okruh zájemců může rozšířit.

Dosud se přitom mluvilo jen o Rangers a Omsku. "Tam mě láká to, že obě prostředí dobře znám a byl jsem v New Yorku i v Omsku hrozně moc spokojený. Vyšli mi tam ve všem vstříc a člověk se stará jen o hokej."

S generálním manažerem Rangers Glenem Satherem se osobně nesetkal a jednání v zámoří nechal na svém agentovi Patu Brissonovi. V příštích dnech ale Jágr plánuje návrat do New Yorku. Generální manažer Omsku Anatolij Bardin nyní pobývá v Karlových Varech, Jágr se podle svých slov s ním sice nesetkal, ale jednání přes agenta probíhají.

"Oficiálně se já nebo můj agent můžeme bavit do 30. června jen s Rangers. Jednání probíhají, já jsem musel odjet do Česka, takže jsem jen v telefonickém kontraktu se svým agentem. Kontakty probíhají, těžko se dá říct, jestli se něco uzavře do 30. června," popsal situaci s Rangers. "S Omskem jedná zase druhý agent (Jaroslav Zídek), je to přibližně stejné jako s New Yorkem. Pořád probíhají jednání, ale já opravdu nevím."

Finančně se nedají nabídky srovnávat a navíc sám Jágr výši částek zpochybňuje. "Zajímalo by mě, kde to berou," okomentoval zprávu deníku The New York Post, podle jehož zdrojů mu prý Omsk nabízí 35 milionů dolarů čistého na tři roky. "To je hezký, ale určitě to není pravda."

Rangers jsou omezeni platovým stropem v NHL. Podle zámořských médií by při touze získat na trhu volných hráčů Švéda Matse Sundina mohli oběma nabídnout po pěti milionech hrubého plus zajímavé bonusy díky tomu, že jde o hráče starší 35 let. "Já nabídky samozřejmě znám. Někdy se člověk zasměje, když si přečte, jaké částky se píšou v novinách. Některý věci jsou zkreslené ať nahoru, nebo dolů," prohlásil Jágr, který nevěří, že by po loňském podpisu smluv se Scottem Gomezem a Chrisem Drurym měli Rangers získat dalšího centra.

Jágrovi skončí 30. června sedmiletá smlouva uzavřená ještě ve Washingtonu původně na 11 milionů dolarů ročně. Po výluce v NHL v roce 2004/05 klesl příjem české hvězdy podle nové kolektivní smlouvy mezi NHL a hráčské asociace NHLPA na 8,36 milionu dolarů. Rangers, kteří jeho kontrakt převzali od Capitals, z něj platili jen 4,94 milionu dolarů, zbytek pokrýval stále tým z hlavního města Spojených států amerických.

Roční opce nevstoupila v platnost, protože olympijský vítěz z Nagana, mistr světa z Vídně z roku 2005 a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem nenaplnil několik potřebných výkonnostních podmínek. Teď si pravděpodobně otestuje novou roli na trhu volných hráčů. "Já na to nejsem zvyklej, protože jsem nikdy nebyl v nejistotě. Je to velice složité. Jsem člověk, který o každém kroku přemýšlí. Pokud někoho požádám o radu, jsou to nejbližší rodina nebo lidé z mého okolí, kteří znají moji povahu a zažili se mnou spoustu věcí," doplnil Jágr s tím, že se bude řídit srdcem a také opravdovým zájmem klubu.

Chce prý tam, kde na něj bude vyvíjen velký tlak. "Za svoji kariéru jsem zjistil, že pod tlakem hraju pořádný hokej. Potřebuji, když je mužstvo založené na mně. Když budu mít výsledky, bude hrát i mužstvo. Dokázal bych tím, že můžu hrát hokej pořád na vysoké úrovni," navázal Jágr. V NHL je ale podle něj důležitá i vysoká smlouva. "S nízkou smlouvou můžou hráče poslat na farmu, jako třeba Kasparaitise. Peníze hrají velkou roli."

Česká hvězda je evidentně trošku zklamaná, že s Rangers dlouhou dobu nedocházelo k žádným kontaktům. Sather prý měl hodně příležitostí se s ním osobně setkat. "On je generální manažer, a pokud chce, aby tam hráč chtěl, tak on by měl být ten, kdo udělá první krok. Udělal ho, ale myslel jsem, že to bude o něco dřív než dva týdny nebo deset dní před koncem června," prohlásil Jágr. "Je to ale obtížné, nechtěl bych být v jeho kůži. Je to hrozně těžké, pokud uděláš nesprávný krok a podepíšeš drahého hráče na dlouhou dobu, tak to může mužstvo potopit na několik let."

Sám Jágr zatím úplně neví, co bude nakonec rozhodující. "Čekám na nějaký signál, abych řekl: 'To je ono.' Zatím žádný takový signál nemám. Jsem v nejistotě, v rozpacích a nevím, jakým směrem se mám vydat. Až to bude stoprocentně cítit, tak to podepíšu a jdu," dodal. Po víkendu se vydá zpět do New Yorku a netuší, zda bude řešit stěhování.

"Buď zůstanu v New Yorku, nebo se bude vracet do Evropy, všechno tam nechám a rozdám to. Nebo podepíšu jinam a budu se stěhovat v Americe," dodal útočník, který v uplynulé sezoně NHL nasbíral v základní části v 82 zápasech 71 bodů za 25 branek a 46 asistencí. V play off byl hlavním tahounem Rangers a v deseti zápasech před vyřazením v druhém kole s Pittsburghem zaznamenal v deseti utkáních 15 bodů za pět gólů a deset přihrávek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články