Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Litvínov plánuje rekonstrukci stadionu Ivana Hlinky

Litvínov - Rekonstrukce zimního stadionu v Litvínově začne zřejmě příští rok na jaře. Město už vypsalo výběrové řízení na zhotovitele, kterého chce vybrat 5. listopadu. První etapa rekonstrukce by měla zahrnovat přestavbu největší, takzvané východní tribuny. Rekonstrukci bude platit nejmenší extraligové město ze svého, projektovou dokumentaci mu daroval sponzor.

Zimní stadion Ivana Hlinky
zdroj: ČT sport

Rekonstrukce zimního stadionu se zdá být nutnou podmínkou pro přežití klubu v extralize. Stadion z poloviny 50. let má problém především s nedostatečným počtem míst k sezení. Podle podmínek APK se musí do sezony 2013/2014 jejich počet zvýšit z necelých 2 000 na
3 500. Klesne tak současná kapacita 7 000 míst na stání, sedačky přibydou i na úkor ledové plochy. Klub už kalkuluje i se sníženými příjmy ze vstupenek. "Samozřejmě jedna z variant je zvýšení vstupného, čehož bychom se pro příští sezonu rádi vyvarovali," uvedl generální manažer Petr Hojer.

Celkové náklady odhadovalo město na 239 milionů korun. První fáze by ale měla být rozsahem skromnější. Když městské zastupitelstvo vloni investici schválilo, mluvilo o 33 milionech korun, teď při zadání zakázky odhaduje cenu na 25 milionů Kč. Kolik to bude nakonec, to se ukáže zřejmě 5. listopadu. Tehdy končí lhůta pro podání nabídek a týž den se budou i obálky otevírat. "Předpokládá se, že tím výběrovým řízením by se mohla ta cena snížit o několik milionů korun," doufá předseda finančního výboru města Vlastimil Doležal.

Klub má dlouhodobě ekonomické těžkosti a peníze na rekonstrukci nemá, projekt nechal na své náklady udělat jeho sponzor. Problémové je i financování ze strany města, protože se kvůli rekonstrukci stadionu zadluží na dalších deset let. Nikdo z kritiků ale nakonec proti přidělení peněz ruku nezvedl, takovou má v Litvínově hokej pozici. "Musím říct, že určitě zastupitelé zvažovali tu dlouholetou tradici, kdy Litvínov jako poměrně malé město má extraligu," řekl starosta Milan Šťovíček.

"Pokud dojde k uzavření výběrového řízení na zhotovitele stavby, měla by první etapa rekonstrukce začít po skončení probíhající hokejové sezony," uvedl mluvčí mateřské firmy Unipetrol Mikuláš Duda. Zadávací dokumentace počítá se zahájením prací 20. dubna. V podstatě už padla možnost získání dotace od ministerstva školství. Pokud ji město získá, půjde zřejmě jedině na přestavbu tréninkové haly, zastřešené v roce 1981.

Východní tribuna je v současnosti největší na stadionu a slouží k sezení už teď. Podle zadávací dokumentace výběrového řízení dozná hlediště celkových úprav, dostane do každé řady zábradlí a vymění se sedačky. Vzniknout má nová přístupová chodba, změní se vstupy do hlediště a požární únikové cesty. Ocelová konstrukce bude mít protipožární obklady.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články