Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nepořádné statistiky

Oficiální statistiky hokejové Tipsport extraligy jsou zanedbané. Chudé, nepřesné, nedostupné. Už mě přestává bavit omílat to pořád dokola, ale pokaždé, když na tohle téma narazím, při komentování přímých přenosů nebo v osobních diskuzích s hokejovými fanoušky, mě to štve. Vedení extraligy nepovažuje statistiky za důležitou věc. Jejich rozsah pokládá za dostačující, prezentaci za přehlednou a občasné stížnosti novinářů i veřejnosti za neopodstatněné.

Ondřej Zamazal
zdroj: ČT24/Foto Merta

Zajímají vás nejrychlejší góly v historii extraligy? Nebo to, který hráč v jedné sezoně nasázel nejvíc branek v přesilovce? Gólman, který drží rekord v počtu zápasů s nulou? Informace, kolik utkání v řadě vyprodali diváci v brněnské Kajot Areně? Který hráč vykazuje nejvyšší úspěšnost v pozápasových nájezdech? To, zda už nějaký rozhodčí odpískal 1 000 zápasů? Anebo chcete znát úplně nejzákladnější statistiky: úspěšnost týmů v přesilovkách a v oslabeních? Neexistuje, neexistuje, neexistuje – tedy na oficiálním webu českého hokeje. Máte dvě možnosti: mávnout nad tím rukou, anebo být masochista a všechny tyhle ukazatele si sledovat sám. Volím masochismus. Ke své práci tahle data potřebuji. A přiznávám: jejich shromažďování mě většinou i baví. 

Jaromír Jágr v dresu Kladna
zdroj: ČT4

Chaos v oficiálních statistikách v minulosti například způsobil, že se na poslední chvíli přepočítávaly zápasy Josefa Řezníčka: klub oslavu jeho 1 000 nasadil na jiné utkání, než na které, podle aktualizovaných zjištění, připadla. Že by tato ostuda přivedla nějakou osvícenou hokejovou funkcionářskou hlavu ke smysluplnému řešení? Ani náhodou. Nepořádek vládne dál. To, co bude označeno za oficiální, často vyplývá z dohody hokejových novinářů, kteří se statistikami zabývají. 

Absurditu, která souvisí s omezeným rozsahem nebo úplnou absencí některých statistik, zcela běžných v jiných vyspělých hokejových soutěžích, dokládají dva příběhy, kterými můžu posloužit. Sudí Milan Minář v minulé sezoně zakulatil počet svých zápasů v extralize na 600. Když se tato hranice blížila, tušil to. Aby získal jistotu, obrátil se na mě (nikoliv na oficiální zdroje, resp. svého zaměstnavatele, ČSLH), protože věděl, že si zaznamenávám statistiky odpískaných zápasů. 

A druhý případ: trenéři Slavie potřebovali v době krize svých speciálních týmů zjistit úspěšnost v přesilovkách a oslabeních v porovnání s ostatními extraligovými mužstvy. Protože tyto statistiky v souhrnném přehledu na hokej.cz neexistují (najdete je pouze jednotlivě, schované v zápisech o utkání, a navíc velmi nepřesné), oslovili nás, ČT (sic!), zda jim nemůžeme pomoct a tyto údaje jim dodat. 

Zdá se vám to normální? V soutěži, která se nedávno chlubila přídomkem liga mistrů světa? V soutěži, která sama sebe cení na 160 milionů korun? Ano, statistiky jsou jen čísla. Ale ve velké míře čísla, která extraligu prodávají; prezentují ji fanouškům; poukazují na výjimečnost jejích aktérů; a v konečném efektu k ní přitahují pozornost. Všude ve světě to vědí a statistikám se pečlivě věnují. 

(Odkazuji na oficiální statistický servis finskéšvédské, německé a slovenské nejvyšší soutěže.)

Česká extraliga eviduje tabulky pořadí týmů (celkově, doma, venku), kanadské bodování, plus/minus body, trestné minuty, základní statistiky brankářů, návštěvnost. A – nic víc. Střelba hráčů, vhazování, bodování v přesilovkách a oslabeních; rekordy utkání či jedné sezony, nejlepší výkony týmů nebo jednotlivců, tedy statistiky, které všechny uvedené ligy zohledňují, v informační nabídce Tipsport extraligy chybějí.

V hokejové sekci redakce sportu ČT koluje legendární příhoda (stará přibližně 7 let), jejíž pravdivost můžu jako přímý účastník odpřísáhnout. Otázka směřující na tehdejšího ředitele extraligy Stanislava Šulce: "Neuvažujete o rozšíření statistik o další ukazatele? Jako třeba úspěšnost střelby, vhazování atd.?" Šulc (udiveně, překvapeně): "To od vás slyším poprvé, že by tohle někoho zajímalo…" Nové vedení v čele s Josefem Řezníčkem (ano, oním Řezníčkem, u kterého se řešilo, kdy přesně 1 000. zápas absolvoval) úřaduje zatím krátce. Do nové sezony žádnou formální ani obsahovou změnu ve sledování statistik nezavedlo. Snad se nechá inspirovat zahraničními vzory a extraligu v tomto ohledu zmodernizuje. 

P.S.: A příště se opět zaměřím na druhé asistence. Navazuji na svůj výzkum z minulé sezony a opět analyzuji všechny gólové situace. Za prvních 8 kol jsem napočítal 54 chyb v přiznání jedné či obou přihrávek…

Hlavní zprávy

Nejčtenější články