Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Dusík: Myslím, že NHL nakonec začne v termínu

New York - Zástupci NHL a hráčské asociace NHLPA se znovu sejdou v pátek v New Yorku, aby pokračovali v jednání o nové kolektivní smlouvě. Zástupce komisionáře zámořské ligy Bill Daly stále doufá, že sezona navzdory současné výluce začne podle plánu 11. října. "Situace vypadá zapeklitě, ale spíš to vypadá, že se obě strany nakonec dohodnou," říká hokejový komentátor ČT Michal Dusík.

Bill Daly
zdroj: AP autor: Rob Schumacher

Oba tábory vedly naposledy formální jednání 12. září, tři dny předtím, než vypršela kolektivní smlouva mezi majiteli klubů a hokejisty a začala výluka. Vedení soutěže zatím zrušilo přípravná utkání, která se měla hrát tento týden. "Zítřek je takový zkušební balónek, jestli vůbec obě strany jsou ochotné jednat. Nebude se totiž řešit to hlavní, tedy rozdělení peněz, ale délka nováčkovských kontraktů a zejména účast hráčů NHL na olympiádě v Soči," vysvětluje Dusík.

"Jsme stoprocentně soustředění na to, abychom nepřišli ani o jeden zápas základní části, a snad toho dosáhneme," uvedl Daly. "Samozřejmě, pokud se máme dohodnout, musíme znovu začít jednat," dodal zástupce komisionáře NHL Garyho Bettmana. "V případě úspěšného setkání v New Yorku by se mohly obě strany potkat v pondělí v Torontu a tam už by se v rámci každoroční Večeře veteránů řešila otázka rozdělení financí," doplňuje Dusík.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Michalem Dusíkem

"Po zítřku budeme rozhodně moudřejší. Bude to také hodně o tom, která strana bude ochotná k větším ústupkům v okrajových tématech výměnou za ústupek v otázce příjmů. Třeba NHLPA chce jet do Soči, kluby by ho spíš vynechaly, protože pro ně je to logicky problém. Další otázkou je délka kontraktů, hráči samozřejmě chtějí co nejdelší smlouvy, kluby ovšem mají v současnosti problém s tím, že mají podepsány poměrně mladé hráče za velké peníze na spoustu let dopředu," dodává Dusík.

Jádrem sporu mezi majiteli klubů a hráči je zejména rozdělování výnosů z ligy, které například v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí snížit podíl hráčů ze současných 57 procent na 49 a časem až na 47, zatímco návrh NHLPA nabízel postupný pokles z 54,3 procenta na 52,7. "V Americe se tomu přezdívá spor milionářů s miliardáři. Zdánlivě jde o pár procent, ale když to přepočteme na příjmy ligy, tak jde o miliardu dolarů," objasňuje podstatu sporu Dusík.

Kvůli výluce zamířila velká část evropských hokejistů zpět do svých mateřských soutěží či jiných lig v Evropě, postupně se k nim začínají připojovat i zámořští hokejisté. "V loňské sezoně hráči povinně odevzdávali 8 procent z platu do fondu ligy, který se vyplácí pouze v případě, že soutěž vydělává. A jelikož NHL vydělala, tak tyto peníze hráči v říjnu dostanou. Takže je zatím nic příliš netlačí k nějakým ústupkům," myslí si Dusík.

Donald Fehr
zdroj: AP

Nad startem NHL tedy zatím visí velký otazník, Michal Dusík se však domnívá, že soutěž spíš začne v termínu. "Jako fanoušek extraligy bych si samozřejmě přál, aby nezačala. Ale zatímco v Kanadě je hokej sportem číslo jedna, v Americe je až někde na konci první desítky. Teď začala liga amerického fotbalu, běží i další profesionální soutěže a ty by si samozřejmě rády stáhly hokejového fanouška k sobě," je přesvědčen Dusík.

Příznivci hokeje jsou samozřejmě z výluky otrávení a spory hráčů a majitelů je nebaví. Dusík jako příklad uvádí baseball, kdy při poslední velké stávce v letech 19941995 byla dokonce poprvé po 90 letech zrušena Světová série. "Hráčskou asociaci v MLB tehdy shodou okolností řídil také Donald Fehr a když dodnes před pravověrným baseballovým fanouškem vyslovíte jeho jméno, tak sahá po noži," vysvětluje Dusík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články