Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Prvoligové týmy jdou do sezony s větší šancí na postup

Praha - S novou nadějí vstoupí do nové sezony hokejové první ligy všichni její účastníci. Díky nově schválené baráži mohou za jistých okolností postoupit mezi elitu hned dva kluby. Zuby na účast v prolínací soutěži si bude brousit především v minulé sezoně ještě extraligová Mladá Boleslav a Ústí nad Labem, které při snaze o návrat do nejvyššího patra ztroskotávalo v posledních letech buď v baráži, nebo v prvoligovém finále.

O své slovo se ale budou chtít přihlásit i další - nejhlasitěji by do pořadí v čele tabulky měly promlouvat Jihlava a Olomouc. "Jihlava, Ústí, Olomouc," vyjmenoval jména hlavních soupeřů nový mladoboleslavský kouč František Výborný. "Pak jsou tam týmy toho středu, jako třeba Beroun, který umí využít toho, když třeba trochu polevíte. Musíme přijmout roli favorita a s tím do toho i jít. Sám se budu potřebovat seznámit s první ligou a adaptovat se," doplnil Výborný.

"Ta šance je určitě větší, když baráž hrají dva a dva, a my to tak také vnímáme. Myslím, že to bude i atraktivnější pro diváky. Určitě bych to hrál takhle pořád a nezkoušel ty ligy zavírat, což jsem říkal už loni," potvrdil ostřílený útočník David Výborný, že sami hráči vnímají mnohem větší naději na postup. "Musíme si to, co je spojené se sestupem, vyžrat a vykopnout se zase výš," doplnil jeho otec.

Pozadu nechtějí zůstat ani Ústečtí Lvi. "Jdeme do sezony s tím, abychom vyhráli co nejvíce zápasů a potěšili tak naše fanoušky. S tím jsme také provedli změny v kádru, abychom kádr konsolidovali. Dobře cítíme, že šance na postup je větší, ale tím pak může být větší i zklamání, když se to nepovede," připomněl trenér a sportovní manažer Jaromír Šindel minulé roky, kdy ambiciózní klub zůstal před extraligovými branami.

Za hlavní soky označil Mladou Boleslav, Hradec Králové a Jihlavu, varoval ale také před Havlíčkovým Brodem či Benátkami. "Soutěž bude podle mého hodně zajímavá právě proto, že všichni jsou si vědomi té větší šance na baráž a boj o postup do extraligy," dodal Šindel. Postoupit do baráže o extraligu si vytyčili za cíl i dvanáctinásobní mistři republiky z Jihlavy, kteří dosáhli na poslední titul před 21 lety. V roce 2005 opustili extraligu a od té doby se zatím marně snaží o návrat.

Utkání první hokejové ligy
zdroj: isifa/VLP autor: Michaela Hasíková

"Po změně herního systému se letos otvírá větší možnost postupu do extraligy než v předchozích letech. Možná je postup do baráže smělým cílem, neboť máme omlazený tým," řekl jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, který přiznal, že je zastáncem přímého postupu a sestupu. "To je ale v dnešní době neprosaditelné. Přesto i rozšířená baráž je velkou změnou z pohledu prvoligových klubů, a je spravedlivější," dodal.

Před rokem se Dukla Jihlava dostala v play-off přes Hradec Králové do semifinále, kde její cesta skončila na Ústí nad Labem. Tým z Vysočiny vstupuje do prvoligové soutěže s kádrem, který má věkový průměr 24 let. "Tým omlazujeme, postupně do něho zabudováváme více odchovanců. Čekáme, že mladí hráči, kteří přišli do týmu loni, postupně převezmou odpovědnost za výsledky. Věk ale není rozhodující, důležité jsou výkony na ledě," poznamenal Ščerban.

Hokejisté Olomouce
zdroj: www.hc-olomouc.cz autor: Zdeněk Polák

"Široká baráž je velká motivace nejen pro nás, ale i pro ostatní týmy. Každý bude chtít být nahoře, motivace je ale určitě větší než v minulých letech," potvrdil pocity všech účastníků olomoucký kapitán Jakub Bartoň. Olomoučtí se však budou muset zpočátku obejít bez svého lídra a zároveň majitele klubu Jiřího Dopity. "Je to u něj otázka spíše týdnů než dnů a trénuje individuálně, protože se ještě někdy ozývá jeho operované rameno," přiblížil generální manažer Erik Fürst.

Pokud nezačne zámořská NHL, mohly by prvoligové boje ozdobit svou účastí některé z hvězd NHL - například Radim Vrbata v Mladé Boleslavi, v souvislosti s Olomoucí se pak spekuluje o Davidu Krejčím.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články