Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Hlavní taháky Liberce? Nedvěd, Netík a atraktivní hokej

Liberec - Hokejisté Liberce chtějí i po odchodu několika opor a omlazení kádru v nadcházející sezoně do play-off. Klíčovým bodem pro Bílé Tygry je setrvání kapitána a ofenzivního lídra Petra Nedvěda, který pomohl Severočechům za poslední tři sezony dvakrát do semifinále extraligy. "Hlavním cílem je znovu postup do play-off, bez toho nemůže být sezona úspěšná," řekl generální manažer Liberce Ctibor Jech.

Příchody a odchody

Po třech sezonách se rozloučil s Bílými Tygry trenér Jiří Kalous, který zamířil jako asistent Josefa Jandače do týmu Lev Praha z kontinentální ligy. Taktovku převzal Marian Jelínek, jenž přišel z Plzně. KHL zlákala také útočníka Milana Bartoviče do Slovanu Bratislava a beka Marka Trončinského do Jugry Chanty-Mansijsk. Do Třince zamířil forvard Tomáš Klimenta. V týmu už nepokračuje ani Tomáš Vak, jenž odešel do kazašského Pavlodaru, a zadák Martin Rýgl, který bude hájit barvy Chomutova.

Nováčky v kádru jsou forvardi Roman Vlach hostující ze Zlína, Slovák Peter Galamboš (Martin) a navrátilec z juniorské QMJHL Tomáš Filippi (Baie-Comeau Drakkar), do obrany přišli zkušený David Havíř z Chomutova, Slovák Juraj Cebák (Banská Bystrica) a Adam Jánošík (Gatineau Olympiques/QMJHL). Ofenzivě pomůže do 4. listopadu Tomáš Netík, který v minulé sezoně hrál KHL za Lev Poprad a na konci hostoval ve švédském Växjö. "Kádr je uzavřen příchodem Tomáše Netíka, který jej zvedl kvalitou i početně. Po přípravných zápasech máme z výrazně omlazeného mužstva poměrně dobré pocity," uvedl Jech.

Je nám líto, video expirovalo.
Před sezonou: Liberec

Trenér Jelínek chce atraktivní a kontaktní hokej

"Chceme hrát atraktivní hokej, plný kontaktů, pohybu a dohrávání. Na to potřebujeme sílu a typy hráčů," řekl novinářům Jelínek, který předpokládá, že se složení třetí a čtvrté pětky může v sezoně měnit. "Typy hráčů na tento styl hokeje máme tady i v Benátkách. Určitě zasáhnou do hry třeba Jaroslav Vlach, Jonák nebo Skalický, podobné to bude s obránci. Jistota tam nebude, chceme v hráčích vyvolávat hladovost a touhu oblékat liberecký dres."

Liberec v přípravě vyhrál sedm duelů, prohrál ve čtyřech případech. Pikantní byl hned první zápas, Tygři totiž hostili pražského Lva, nováčka v KHL, kterému podlehli o jediný gól. Většinu přípravy Severočechů vyplnila European Trophy, z extraligových týmů potkali Liberečtí pouze Pardubice, a dvakrát se radovali, úřadující mistr prohrál doma 0:3 a v Liberci 3:4.

Pohled experta Jiřího Lípy:

V tygřím kádru jsem napočítal ne méně než 14 borců, kteří dleli u Jizery nejen na rozehrání se. Nejvyšší z nich, Urban s Vantuchem, už by měli tým ze severu táhnout nejen herně, ale i střelecky. Loni mne v Benátkách zaujal šikovný bek Jaroměřský, sledovat budu také, jak mezi šelmy zapadne kreativní Roman Vlach. O Tomáše Netíka strach nemám…

Letos opět s nižším rozpočtem

Stejně jako v minulé sezoně klub snižoval rozpočet. "Už loni to bylo o zhruba pět milionů a v letošní sezoně je to obdobná částka. Jedná se o šetření v oblasti kontraktů A-týmu, protože ostatní možnosti škrtů v klubu jsou vyčerpané. Rozpočet je z 95 procent na příští sezonu zajištěn," řekl Jech.

Liberec sezonu načíná 14. září v Kladně o půl šesté. Hned první domácí zápas sezony jim přihrává slovutného soupeře, pražskou Spartu. Nováčka extraligy z Chomutova pak Liberec přivítá poprvé ve čtvrtém kole.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články