Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Základní cíl Liberce je jasný - postup do play-off

Liberec - Hokejisté Liberce chtějí i po odchodu několika opor a omlazení kádru v nadcházející sezoně do play-off. Klíčovým bodem pro Bílé Tygry je setrvání kapitána a ofenzivního lídra Petra Nedvěda, který pomohl Severočechům za poslední tři sezony dvakrát do semifinále extraligy. "Hlavním cílem je znovu postup do play-off, bez toho nemůže být sezona úspěšná. A to i přesto, že nám odešli zkušení hráči a zasáhlo to do kvality týmu. V play-off se pak chceme pokusit udělat co nejlepší výsledek," řekl dnes na tiskové konferenci generální manažer Liberce Ctibor Jech.

Petr Nedvěd
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Po třech sezonách se rozloučil s Bílými Tygry trenér Jiří Kalous, který zamířil jako asistent Josefa Jandače do týmu Kontinentální ligy Lva Praha. Taktovku převzal Marian Jelínek, jenž přišel z Plzně. KHL zlákala také útočníka Milana Bartoviče do Slovanu Bratislava a beka Marka Trončinského do Jugry Chanty-Mansijsk. Do Třince zamířil forvard Tomáš Klimenta. V týmu už nepokračuje ani Tomáš Vak, jenž odešel do kazašského Pavlodaru, a zadák Martin Rýgl, který bude hájit barvy Chomutova.

Nováčky v kádru jsou forvardi Roman Vlach hostující ze Zlína, Slovák Peter Galamboš (Martin), navrátilec z juniorské QMJHL Tomáš Filippi (Baie-Comeau Drakkar) a do obrany přišli zkušený David Havíř z Chomutova, Slovák Juraj Cebák (Banská Bystrica) a Adam Jánošík (Gatineau Olympiques/QMJHL). Ofenzivě pomůže do 4. listopadu Tomáš Netík, který v minulé sezoně hrál KHL za Lev Poprad a na konci hostoval ve švédském Växjö. "Kádr je uzavřen příchodem Tomáše Netíka, který jej zvedl kvalitou i početně. Po přípravných zápasech máme z výrazně omlazeného mužstva poměrně dobré pocity," uvedl Jech.

Posily se dají ještě čekat v případě výluky v NHL. "V kontaktu s některými hráči jsme, ale v tuto chvíli nelze nic konkrétního říct. Musíme čekat, jak se bude situace vyvíjet. Jsme připravení angažovat dva až tři hráče," řekl Jech. Případný start v dresu Bílých Tygrů už připustil liberecký odchovanec Ladislav Šmíd, obránce Edmontonu.

Generální manažer Liberce ale konkrétní jména neuvedl. "Je to velmi složitá věc. I hráči se chovají trošku jinak než před osmi lety, kdy bylo jasné brzy, že (výluka) bude velmi dlouhá. Nejsou ani rozhodnutí, jak by postupovali ve chvíli, kdy by výluka byla. Neví se, jak bude dlouhá. Plno hráčů je pod kontrakty a je tu otázka řešení pojistek," řekl Jech. V sezoně 2004/05 měl Liberec v kádru beky Jiřího Fischera, Jaroslava Modrého, Radima Vrbatu, Václava Nedorosta a Aleše Kotalíka.

Stejně jako v minulé sezoně klub snižoval rozpočet. "Už loni to bylo o zhruba pět milionů a v letošní sezoně je to obdobná částka. Jedná se o šetření v oblasti kontraktů A-týmu, protože ostatní možnosti škrtů v klubu jsou vyčerpané. Rozpočet je z 95 procent na příští sezonu zajištěn," řekl Jech. Doufá, že první domácí duel se Spartou bude v neděli 15. září vyprodán.

V přípravě sehráli Severočeši zatím devět utkání, z nichž čtyři vyhráli v běžné hrací době, jeden po nájezdech a čtyřikrát prohráli. Generálka před vstupem do extraligy na ledě Kladna čeká Jelínkův tým ve středu v European Trophy proti Pardubicím. Do sestavy se po dvouzápasové pauze vrátí i Nedvěd, který měl problémy se zády. "Už se cítím dobře. Mám se zády trošku problémy před každou sezonou. Nepočítám s tím, že by se to mělo nějak obnovit," podotkl čtyřicetiletý útočník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články