Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mistra KHL Dynamo převezme Putinův kamarád

Moskva - Moskevský hokejový klub Dynamo, který vyhrál uplynulý ročník Kontinentální hokejové ligy, má z finančních potíží vytáhnout miliardář Arkadij Rotenberg, považovaný za blízkého druha prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to dnes ruský tisk s odvoláním na zdroje z klubu a z miliardářova okolí. 

Radost Dynama Moskva
zdroj: ČT4

O převzetí držitele Gagarinova poháru Rotenbergem je podle listů Vedomosti a Kommersant prakticky již rozhodnuto, možná jen menšinový balík v klubu zůstane v rukou společenství, kontrolovaného ministerstvem vnitra. To se ke klubu dostalo při předloňském sloučením Dynama a hokejového klubu ministerstva. Rotenberg se prý už stal prezidentem klubu.

Od nového majitele se očekávají finanční injekce do rozvoje týmu, odhadované na více než miliardu rublů ročně (asi 643 milionů korun), a to Dynamo ani zdaleka nepatří k nejbohatším týmům, rozpočet v uplynulé sezoně se odhadoval až na miliardu rublů.

O tom, že klub peníze naléhavě potřebuje, svědčí i nejasná situace s nejlepším střelcem KHL Michailem Anisinem, který se dožaduje podstatného zvýšení dosavadního platu 7,2 milionu rublů (asi 4,6 milionu Kč).

V uplynulé sezoně byla hlavním sponzorem moskevského týmu státní banka VTB, která však už je plně vytížena jinými sportovními projekty, jako je podpora fotbalistů Dynama či výstavba nového stadionu.

Rotenberg s majetkem odhadnutým časopisem Forbes na miliardu dolarů (asi 21 miliard Kč) zaujímá na žebříčku ruských boháčů 94. příčku. Za své jmění, získané i v roli dodavatele potrubí pro plynárenský koncern Gazprom, podle zlých jazyků v mnohém vděčí Putinovi. S ním se spřátelil prostřednictvím společné záliby v judo, poslední dobou pak začal sdílet i Putinovu novou vášeň pro hokej.

Rotenberg není prvním z příslušníků nové ruské elity ve špičkovém hokeji. Další Putinův blízký spolupracovník Igor Sečin se po odchodu z vlády do čela státní ropné společnosti Rosněfť stal i šéfem představenstva hokejového klubu CSKA; nového majitele vybral na prosbu klubu sám Putin. V čele petrohradského týmu SKA zase od loňska stojí ropný magnát Gennadij Timčenko, řazený médii rovněž do Putinova blízkého okolí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články