Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Dacjuk: Můžeme hrát ještě lépe

Helsinky - Zcela jasnou záležitost udělali ruští hokejisté z prvního semifinále světového šampionátu, v němž vyprovodili obhájce titulu Finy výsledkem 6:2. Deklasovali tak i druhého z pořadatelů vrcholu turnaje, když v základní skupině otočili duel se Švédy z 1:3 na 7:3. Po vcelku vyrovnané úvodní třetině dnes sborná v dalším průběhu na ledě dominovala.

Radost hokejistů Ruska
zdroj: AP autor: Claudio Bresciani

"Věděli jsme, že doma hrají dobře. Bylo to těžké, protože fanoušci jim hodně pomáhají," uvedl pro web IIHF útočník vítězů Pavel Dacjuk. Naznačil ovšem, že možnosti ruského týmu jsou ještě o něco výše. "Pořád můžeme hrát ještě o něco lépe. Ale detaily bych nechal v tajnosti," dodal Dacjuk.

Obrovský podíl na poklidné výhře měl autor hattricku Jevgenij Malkin. Útočník Pittsburghu odehrál na turnaji všech devět zápasů Ruska a nastřílel už 10 branek. Dnes se postaral o polovinu ruských gólů.

"Hodně mi pomohli moji spoluhráči. Nemůžete dávat góly, když budete hrát jen sám na sebe," řekl Malkin. Rusové si o zlato zahrají opět po dvou letech. "Finové jsou dobrý tým, takže jsme určitě neočekávali, že vyhrajeme podobným skóre, jako jsme porazili Norsko," dodal Malkin. Norové ve čtvrtfinále dokonce inkasovali o gól méně.

Podobně mluvil i trenér Zinetula Biljaletdinov. "Jsou dobří, takže jsme překvapení, že to skóre nebylo těsnější. Ale s Finy už jsme dříve hráli a jejich trenéra dobře znám, takže jsme věděli, co od nich očekávat."

I nadále pokračuje prokletí pořádajících zemí na MS - naposledy uspěl doma bývalý Sovětský svaz již v roce 1986. Utkání přitom pro Finy začalo nadějně. Před více než 13 tisíci diváky je v polovině osmé minuty poslal do vedení gól Janneho Niskaly.

"Z nějakého důvodu jsme na tom dobrém startu nedokázali dál stavět. Nedostávali jsme moc puků do jejich pásma, dali jsme jim až příliš mnoho prostoru," řekl Niskala. Rusové i s úroky vrátili Finům rok starou porážku v semifinále MS na Slovensku, kde prohráli 0:3.

"Rusko bylo velmi efektivní a dokázalo proměňovat šance. Začali jsme sice dobře a dominovali prvních 15 minut, ale oni pak ještě v první třetině využili dvě šance," řekl útočník Jussi Jokinen. Poměr střel vyzněl 31:23 ve prospěch Finů. Po utkání byli oceněni tři nejlepší hráči obou mužstev na turnaji. Z finské sestavy byli vybráni Juuso Hietanen, Valtteri Filppula a Mikko Koivu, na straně Rusů Semjon Varlamov, Ilja Nikulin a dosud nejlepší střelec šampionátu Malkin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články