Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rusy se v semifinále pokusí přibrzdit obhájci zlata

Helsinky - Hokejisté Finska budou v semifinále mistrovství světa dalším mužstvem, které se pokusí zastavit doposud výtečně fungující ruský tým. Sborná na šampionátu stále ještě nezakolísala. Obhájce titulu požene na zteč publikum ve vyprodané helsinské Hartwall Aréně. Odveta loňského semifinále začne ve 13:30. Přímý přenos na ČT4 a našem webu komentují Robert Záruba a David Pospíšil, studiem, které začne už ve 13:00, provedou Jiří Hölzel, Martin Hosták a Milan Antoš.

Radost hokejistů Ruska
zdroj: AP autor: Claudio Bresciani

Rusové ve čtvrtfinále prodloužili svou vítěznou šňůru na turnaji již na osm utkání. S papírově nejpřijatelnějším soupeřem Nory se sice nadřeli, ale vyrovnaný stav 2:2 po druhé třetině dokázali zlomit třemi góly a vyhráli nakonec přesvědčivě 5:2. Cítí velkou šanci na prvenství. "Tenhle tým chce vyhrávat," pochvaloval si kouč Zinetula Biljaletdinov. Sborná byla velkým favoritem i loni, ale v semifinále tehdy Finům podlehla 0:3 a odjížděla nakonec bez medaile.

Před rokem byl ruský výběr označen za 22 jednotlivců, kteří skutečný tým netvořili. "Hráči mají skvělý přístup k zápasům i tréninku. Vlastně ke všemu. Je to opravdu velmi silný tým," řekl Biljaletdinov, byť přiznal, že před MS by nevěřil, že jeho svěřenci budou mít z osmi utkání osm výher.

"Ale dobře jsme do turnaje vstoupili a bylo zřejmé, čeho všeho je ten tým schopen. Pokud budeme hrát stejně i nadále, musíme uspět i v semifinále," dodal kouč, jenž si pochvaloval příspěvek posledních posil Ovečkina a Sjomina. "I přes dlouhou cestu a časový posun hráli oba dobře."

Alexandr Ovečkin se hned v osmé minutě zapsal mezi střelce, když mu přihrál jeho jmenovec a spoluhráč z Washingtonu Sjomin. Ovečkin dal jasně najevo, že touží po úspěchu bez ohledu na soupeře. "Ostatní zápasy nesleduji a nelámu si hlavu s tím, kdo nás čeká. Nemá smysl v této fázi přemítat nad tím, kdo vypadne a kdo by byl lehčím soupeřem. Jakmile začne zápas, můžete mít problémy s kýmkoliv," řekl.

Finové věří, že opět najeli na vítěznou vlnu

Obhájce titulu do turnaje výborně vkročili, když si připsali čtyři vítězství bez ztráty bodu a ve dvou zápasech navíc neinkasovali. Jenže přišly dvě jasné porážky s USA a Kanadou a rázem bylo vše jinak.

Po závěrečné výhře nad Kazachstánem přišla ve čtvrtfinále na řadu odveta s Američany a po povedeném výkonu vydřená výhra 3:2 gólem osm sekund před koncem základní hrací doby. "Byl to tady doposud náš nejlepší zápas," řekl kouč Jukka Jalonen. "Odehráli jsme ho výborně a byl bych s hráči spokojený, i kdybychom prohráli. Chtěl jsem po nich maximální nasazení a aby zůstali neustále maximálně koncentrovaní," uvedl.

Loni se na šampionátu utkala obě mužstva dokonce dvakrát a Finové díky lépe zvládnutým nájezdům uspěli již v tzv. kvalifikační skupině. Na MS v Německu se naopak radovali Rusové po výhře 5:0. V Euro Hockey Tour uspěli v této sezoně nejprve třikrát Rusové, na nedávných Českých hrách však vyhráli Finové 2:0. Ve všech čtyřech zápasech padlo v základní hrací době celkem jen devět branek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články