Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Boj o finále Česko vs. Slovensko je tady

Helsinky - Derby se Slovenskem rozhodne o tom, zda si čeští hokejisté potřetí za sebou odvezou z mistrovství světa medaili. Svěřenci Aloise Hadamczika se po čtvrteční úspěšné bitvě se Švédskem včera přesunuli ze Stockholmu do Helsinek, kde je čekají boje o cenný kov. Ač má reprezentační výběr se Slováky historicky navrch, hráči ani trenér nechtějí nic podcenit. Semifinálový zápas začne dnes v 17:30, přímý přenos s komentářem Michala Dusíka a Martina Hostáka bude vysílat ČT4. Studiem, které začne v 17:00, provedou Robert Záruba, David Pospíšil a Milan Antoš.

ČR vs. Slovensko
zdroj: ČT4 autor: Vojtěch Rejl

Češi triumfovali v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem a loni v Bratislavě získali bronz. Teď jim stojí v cestě protivník, který překonal brány čtvrtfinále na světovém šampionátu po dlouhých osmi letech. Sny o finále se bude snažit hokejistům překazit na lavičce Slovenska český trenér Vladimír Vůjtek starší. "Je to pro mě prestižní kvůli tomu, že reprezentujeme naši zemi a chceme, aby uspěla. Nejde mi o to porazit Vůjtka. Nehraju s ním, hraji proti Slovensku a myslím, že on to má stejně. To není můj osobní zájem," prohlásil Hadamczik.

Se Slovenskem se utkal českým tým před měsícem v Euro Hockey Challenge. V Praze vyhrál 3:1 a v Bratislavě 3:2 po samostatných nájezdech. Ve vzájemných zápasech uspěl celkem osmkrát za sebou a na velkém turnaji podlehl naposledy na světovém šampionátu v roce 2007 v Mytiščích 2:3.

Mezi fanoušky v červeno-bílo-modrých barvách v hledišti helsinské Hartwall Arény přibudou v bojích o medaile na mistrovství světa tradičně i příbuzní či blízcí českých hokejistů. "Manželka měla let už na dnešek. Jsem rád, že bude u takového zápasu. Neužila si Německo, protože byla doma se synem, který byl ještě malinkatý," těšil se obránce Ondřej Němec na svou choť. Michael Frolík bude mít v hledišti přítelkyni a rodiče. Do Helsinek se nevydávají poprvé. "Už jsem tady hrál NHL s Floridou proti Chicagu. Naši tady taky byli, město trošku znají. Byli tady pár dní, takže už vědí, kam mají jít třeba do restaurace," prohlásil Frolík, který nyní naopak hájí barvy Chicaga.

V play-off se Česko se Slovenskem utkalo na velkých akcích jen třikrát. Ve finále MS v Petrohradu v roce 2000 vyhrálo 5:3, v duelu o bronz o tři roky později v Helsinkách prohrálo 2:3 a ve čtvrtfinále na olympijských hrách v Turíně v roce 2006 vyhrálo 3:1. Z celkových patnácti bitev na MS či OH Slováci uhráli jen dvě výhry a jednu remízu.

Hadamczik: Já se neuchlácholím

"Mě komplex nezajímá, zajímá mě výsledek. Jak zápas skončí. Já se neuchlácholím, že jsme je porazili. Beru to tak, že začínáme od 0:0 a statistiky mě nezajímají. Bude to těžké a doufám, že každý z kluků bude naladěn tak, že bude chtít jít dál," uvedl Hadamczik. "Slováci jsou nacionalisti, kteří se proti Čechům budou chtít zbláznit. Daleko víc než proti Kanadě. A my se s tou hrou musíme vyrovnat."

Forma českého týmu po matných výkonech v úvodu na šampionátu ve čtvrtfinále gradovala a Hadamczik nechce spekulovat, jestli jeho svěřenci mohou předvést ještě lepší výkon než proti Švédsku. "Každý zápas je jiný a hraje se s jiným soupeřem. Kdyby výkon se Slovenskem byl dobrý s dobrým výsledkem, tak to bude nejlepší," uvedl Hadamczik.

Pravděpodobná sestava ČR:

Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Krejčík, Mojžíš, Krajíček, Němec - Erat, Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články