Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi nastoupí na Němce. Chtějí vyladit formu na play-off

Stockholm - Po prohře Lotyšska s Dánskem mají čeští hokejisté už jisté čtvrtfinále. V závěrečném duelu stockholmské skupiny B tak půjde už pouze o rozdělení protivníků na čtvrtfinále. Reprezentace vyzve demoralizované Němce, kteří v nedělním utkání s druhým postupujícím Norskem obdrželi dvanáct branek. Češi půjdou do utkání s cílem připravit svou hru na vyřazovací fázi. Trenér Alois Hadamczik vyzkouší nové formace a věří v lepší propojení útočné a obranné fáze. Utkání začíná v 16:15, už od 15:50 však můžete na ČT4 a našem webu sledovat předzápasové studio. Komentátory budou Robert Záruba a Martin Hosták, ve studiu je doplní Petr Vichnar a David Pospíšil.

Do branky se postaví brankářská "dvojka" Jakub Štěpánek, jak kouč Alois Hadamczik avizoval po nasazení Jakuba Kováře proti Rusku. Otazník visí nad startem útočníka Lukáše Kašpara, který v pondělí netrénoval. "Má zdravotní problémy a potřebuje den nebo dva volno. Může se stát, že nebude hrát," řekl trenér novinářům.

Plnou zátěž zkoušel Zdeněk Kutlák, ale po zranění z úvodního utkání proti Dánsku stále není v pořádku. Trénoval i další obránce Ondřej Němec, který vynechal kvůli zvýšené teplotě sobotní trénink i duel s Ruskem. "Po dvaceti minutách si (Kutlák) musel vzít prášek, že ho bolí hlava, takže to nejde. S Ondrou Němcem budu mluvit, jak se cítí," uvedl Hadamczik.

"Byl to jen takový test, jestli jsem schopen absolvovat zátěž, protože dobírám antibiotika. Rozhodne se zítra po rozbruslení, na které kluci nejdou, ale já si půjdu zabruslit," řekl Němec, který se vždy ráno cítí lépe než večer. "Doufám, že se to zlepší natolik, abych mohl týmu pomoci."

Martin Erat: S Ruskem jsme hráli dobře čtyřicet minut, ale play-off už budeme muset hrát dobře celé. Ještě máme jeden zápas na přípravu a pak to začne. Je nám celkem jedno, jestli Němcům o něco jde, nebo ne. Musíme se dát do kupy a připravit se na čtvrtfinále.

Kutlák má stále problémy a není jasné, zda bude moci v nejbližší době hrát. "Dokud jsem v klidovém režimu, tak je to bez problémů. Jenže když jsem na ledě a trochu víc se hýbu, je to znát. Krk už skoro vůbec nebolí, ale pořád ještě doznívají bolesti hlavy," uvedl Kutlák.

Změna nastane opět ve složení druhého a třetího útoku. Na pravé křídlo k Davidu Krejčímu a Petru Tenkrátovi se přesune Michael Frolík a Aleš Hemský se vrátí k Petrům Nedvědovi a Průchovi. "Pro Aleše Hemského hledáme místo, kde bude on tvořit hru. V lajně s Krejčím byli dva takoví podobní hráči, kteří mají rádi více puk, a není tam tolik účelu," řekl Hadamczik.

Věří, že Hemský s Nedvědem navážou na spolupráci z turnaje Euro Hockey Tour v Brně. "Petr Nedvěd ve dvojici s Hemským sehrál spoustu zápasů dobře, měl jsem s nimi pohovor a i oni cítí, že chceme té věci pomoct," uvedl kouč. "Od Frolíka čekáme, že když dostane dobrou přihrávku od Krejčího, tak zatáhne puk do třetiny.

Ondřej Němec: Němci včera dostali dvanáct gólů, s námi to určitě bude jiný zápas. Zřejmě to zavřou a budou betonovat. Uvidíme. Doufám, že to zvládneme, máme tým dost kvalitní na to, abychom Němce porazili.

Němci mají za sebou debakl s Norskem 4:12, který je připravil o šance na čtvrtfinále. Hrají ale stále o body do žebříčku Mezinárodní hokejové federace, aby uhájili pozici v první devítce a zajistili si přímou účast na olympijských hrách v Soči v roce 2014.

"Asi tam bude trošku větší vítr v kabině, takže budou bojovat," řekl Hadamczik. "Předpokládal jsem, že Norové vyhrají, ale že tak lehce, to v žádném případě. Norové předvádějí velmi dobrý a dynamický hokej, bruslí a jsou agresivní. Němci už nehráli dobře proti Dánům."

Český tým se s Německem utkal před čtyřmi týdny v Českých Budějovicích v Euro Hockey Challenge a ještě bez posil z NHL vyhrál 3:2 v prodloužení a 3:2 po samostatných nájezdech. Loni na mistrovství světa v Bratislavě zvítězili Češi 5:2 a mají ve vzájemných zápasech na kontě pět výher za sebou. Naposledy prohráli v srpnu 2007 v přípravě v Ústí nad Labem 2:4 a předtím i v květnu na MS v Mytiščích 0:2.

Pravděpodobná sestava ČR: Štěpánek - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Krejčík, Krajíček, Mojžíš, Němec - Erat, Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Průcha - Petružálek (Kašpar), Novotný, Koukal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články