Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Proti Itálii bude hrát i Erat, soupisku doplní Krejčík

Stockholm - Obránce Jakub Krejčík zaplní poslední volné místo na soupisce českých hokejistů na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Dvacetiletý hráč Slavie si odbude premiéru na velkém turnaji hned dnes odpoledne proti Itálii. Nastoupí také útočník Martin Erat, který brzy ráno přiletěl do Stockholmu z Nashvillu. Naděje na start na šampionátu zhasla pro útočníky Tomáše Vincoura z Dallasu a Jana Kováře z Plzně. Zápas s Itálií sledujte na ČT4 a našem webu, studio začíná v 15:50, utkání komentují Robert Záruba a Martin Hosták, ve studiu sedí Jiří Hölzel a David Pospíšil.

Martin Erat na tréninku českého mužstva
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

O zařazení Krejčíka rozhodl zdravotní stav obránce Zdeňka Kutláka, který se zranil před týdnem hned v úvodním utkání s Dánskem. Na dnešním rozbruslení zkoušel Kutlák poprvé plnou zátěž, ale trénink asi po deseti minutách opustil. Stěžoval si na bolesti hlavy. "Nevypadá to dobře, bolesti hlavy má pořád a krční páteř ho také bolí. Uvidíme, jak dál," uvedl asistent trenéra Josef Paleček s tím, že Kutláka v nejbližších zápasech český tým využít nemůže.

Hned po ranním příletu si při rozbruslení se skupinou náhradníků zatrénoval i Erat. A hned se zařadí do hry. Přestože s ním kouč Alois Hadamczik původně počítal do útoku s Davidem Krejčím, zařadí se do první formace k Tomáši Plekancovi a Milanu Michálkovi.

Druhý útok vytvoří s Krejčím Michael Frolík s Petrem Tenkrátem, ve třetím nastoupí s Petrem Nedvědem Aleš Hemský a Petr Průcha a poprvé na turnaji se změní i složení čtvrté formace. S Jiřím Novotným a Jakubem Petružálkem bude hrát Petr Koukal. Mimo zůstane nově Lukáš Kašpar, do sestavy se znovu nevejde také Michal Vondrka.

Erat po rozbruslení měl chuť naskočit do utkání i po náročném cestování. "Stoprocentní to není, ale s tím se nedá nic dělat, s tím jsem počítal. Myslím, že bude lepší do toho hned naskočit, než abych na něco čekal a byl tady ještě dva dny bez hokeje," prohlásil Erat.

Poslední dva mezinárodní turnaje odehrál mladší z bratrské dvojice Eratů na zámořských rozměrech ledu: v Quebecu a Vancouveru. "Když jsem přišel na trénink, je to hodně velký. Jsem rád, že si na to můžu zvyknout během chvilky. Máte o hodně víc času, ale zase jste daleko dál od brány, když střílíte. Musíte si zvyknout jezdit blíž k bráně. Góly asi budou padat z dorážek. Nehraje se tak do těla a víc se bruslí," sdělil své postřehy Erat.

Krejčík bude pátým hráčem v českém výběru, který si připíše na světovém šampionátu premiérovou účast. Debutanty byli hned na začátku bek Jakub Nakládal z Ufy a útočníci Jakub Petružálek z Chabarovsku, Michal Vondrka ze Slavie a také čtyřicetiletý Petr Nedvěd z Liberce. Zkušený centr ale startoval v roce 1994 v dresu Kanady na olympijských hrách v Lillehammeru, odkud si přivezl stříbro, a v českých barvách se představil na Světovém poháru v roce 1996. Po doplnění na soupisku se dočkal i třetí gólman Petr Mrázek z celku Ottawa 67's z juniorské OHL.

Předpokládaná sestava ČR na zápas s Itálií:

Štěpánek - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš, Krejčík - Erat, Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Průcha - Petružálek, Novotný, Koukal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články