Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi se probili k výhře 3:1 nad Lotyšskem

Stockholm - Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa ve Stockholmu po obratu Lotyšsko 3:1 a posunuli se na třetí místo ve skupině B o čtyři body za vedoucí duo Švédsko a Rusko. Vítěznou branku dal v 51. minutě útočník Petr Nedvěd, který se stal nejstarším českým střelcem gólu v historii světových šampionátů. Výhru ještě pojistil v přesilovce Tomáš Plekanec. Další zápas čeká svěřence trenéra Aloise Hadamczika v pátek od 16:15 s Itálií.

Češi slaví vítězný gól Petra Nedvěda
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Češi nastoupili nově v sestavě s útočníkem Koukalem, který nahradil na levém křídle Nedvědovy formace Vondrku. Od začátku se snažili dostat soupeře pod tlak a dostávat se do zakončení, ale Lotyši byli nebezpečnější. V šesté minutě mohl otevřít skóre obránce Cibulskis, který dostal prostor k dorážce a zamířil do boční sítě. Po vyloučení Němce na dvě plus dvě minuty za dva fauly za sebou se český tým v dlouhém oslabení ubránil, ale měl štěstí, že Daugavinš trefil ve 13. minutě jen pravou tyč. Na české straně velké šance chyběly.

Při Bartulisově vyloučení na přelomu první a druhé třetiny se Lotyši ubránili a ve 24. minutě získali vedení. Nakládal za brankou rozehrál naslepo na hůl Keninšovi, jenž přihrál Berzinšovi, a ten propasíroval puk za Kovářova záda. Odpovědět mohl po zaváhání lotyšské defenzivy Průcha. Hrozil ale nadále tým kanadského kouče Nolana, když Kovář musel řešit dva pokusy Krisjanise Redlihse a také Spruktse.

Před polovinou utkání Češi vyrovnali. Plekanec rozjel protiútok a po Nakládalově nahození dorážel u levé tyče kanonýr Michálek, který si připsal první trefu na turnaji. Potom ohrozil Masalskise ještě Frolík, ale ve 34. minutě málem vrátil při dvou šancích v rychlém sledu Lotyšům vedení Daugavinš. Český tým pak hrál další dvě oslabení. Mezi tím se dostal při odchodu do šatny do konfliktu Jass s Hemským.

Češi se zvedli ve třetí třetině

Lotyši s převahou fanoušků nadále český tým trápili a favorit se nemohl přes jejich obranný val prosadit. Pokusy z dálky spolehlivě chytal Masalskis a zlikvidoval i šanci Novotného. Na obranu středního pásma soupeře vyzráli Češi v 51. minutě, kdy Němec vysunul Nedvěda, který se zbavil na útočné modré čáře Sotniekse a blafákem do forhendu rozhodl. Čtyřicetiletý centr svým gólem překonal loňský zápis Jaromíra Jágra, který se trefil v 39 letech. Vítězství ještě pojistil v přesilovce Plekanec, který střelou přes beka o pravou tyč uklidil puk do branky.

Česká republika - Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. M. Michálek (Nakládal, Plekanec), 51. P. Nedvěd (Němec, Čáslava), 54. Plekanec (Blaťák) - 24. Berzinš (Keninš). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Morrison (USA). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 2 570.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články