Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kovář dostane důvěru i proti Lotyšsku

Stockholm - Po dvou dnech volna čeká české hokejisty na MS souboj s Lotyšskem. Do branky se postaví stejně jako ve vítězných duelech s Dánskem a Norskem Jakub Kovář, který po povedených výkonech dostane opět přednost před původně plánovanou jedničkou Jakubem Štěpánkem. Do sestavy se nově zařadí útočník Petr Koukal, který rozšíří soupisku českého týmu. Zařadí se na levé křídlo do útoku s Petrem Nedvědem a Alešem Hemským. Nahradí Michala Vondrku, který bude připravený jako třináctý útočník. Zápas začne ve 20:15, přímým přenosem vysílá program ČT4 a náš web.

"Jakub Kovář chytal proti Lotyšům v Rize a velmi dobře. Dali jsme mu důvěru," řekl novinářům trenér Alois Hadamczik. Štěpánek, který zatím nastoupil na turnaji při porážce se Švédskem, nastoupí v pátečním utkání proti Itálii. "Pak už se budeme rozhodovat, který gólman bude chytat více a dochytá mistrovství světa," uvedl Hadamczik. "Oba chtějí chytat a být v daném nejlepší. Mají vysokou výkonnost a je na nás, abychom měli šťastnou ruku a dali vždy do brány toho, který pustí nejméně gólů," doplnil reprezentační kouč.

Jakub Kovář: "Nečekal jsem to. Říkal jsem si, že budu rád, když dostanu jeden zápas, a nastoupím už do třetího. Doufám, že ten zápas zvládneme, protože bude možná rozhodovat o postupu do play-off."

České útoky nastoupí mimo záměny Koukala za Vondrku ve stejném složení, jako dohrávaly pondělní utkání s Nory - Milan Michálek na levém křídle s Tomášem Plekancem a Michaelem Frolíkem, Petr Tenkrát s Davidem Krejčím a Petrem Průchou. Michálek by měl v první formaci zvýšit důraz před brankou. "On je jeden z nejlepších hráčů v NHL v předbrankovém prostoru a je potřeba mu tam jen ten puk dát. On si ho najde a určitě z toho dá nějaké góly," prohlásil kapitán Plekanec.

S dalším papírově slabším, ale nepříjemným soupeřem už nechtějí Hadamczikovi svěřenci připustit další bodovou ztrátu, aby si nezkomplikovali postup do čtvrtfinále. "Každé tři body jsou důležité a my chceme také zlepšeným výkonem uspokojit fanoušky," doplnil Hadamczik. Lotyši sice na úvod šampionátu prohráli s Ruskem 2:5, ale pak si připsali plný bodový zisk s Německem (3:2) i Itálií (5:0) a jsou tak v tabulce o bod před českým týmem. "Viděl jsem dva zápasy Lotyšů. S Italy to byl pro ně takový trénink," navázal Hadamczik.

Alois Hadamczik: "Mají typicky ruskou školu. Jejich výhodu je, že hraje čtrnáct hráčů v jednom týmu v Dinamu Riga celý rok. Jsou sehraní, mají hlavně nebezpečný protiútok. Víme, jaké mají přednosti, ale my musíme budovat svůj výkon. Očekáváme od našich hráčů maximální výkon. Když ho budou mít, tak se nemusíme nikoho obávat."

Reprezentace hrála dosud s Lotyšskem desetkrát a jen jednou nevyhrála. V roce 2006 na MS doma v Rize Lotyši uhráli remízu 1:1. Po velkém úspěchu ale pobaltská země sahala v osmifinále olympiády ve Vancouveru, kde prohrála 2:3 v prodloužení. Ze současného týmu tehdy nastoupili bek Miroslav Blaťák a útočníci Plekanec, Michálek a střelec vítězné branky Krejčí. Od té doby hráli Češi s Lotyšskem ještě čtyřikrát: vyhráli na MS v Mannheimu (3:1), loni v Bratislavě (4:2) a v obou letošních duelech Euro Hockey Challenge (4:3 po nájezdech a 3:1).

Pravděpodobná sestava:

Jakub Kovář - Nakládal, Mojžíš, Němec, Krajíček, Blaťák, Čáslava - Frolík, Plekanec, M. Michálek - Tenkrát, Krejčí, Průcha - Hemský, Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Kašpar.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články