Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

MS 1957 - První velký turnaj v Sovětském svazu

Praha – Na přelomu února a března 1957 se nejlepší evropské týmy a japonští hokejoví učedníci sjeli do mrazivé Moskvy, kde se konala první velká sportovní akce na území Sovětského svazu, 24. Mistrovství světa. Turnaj hostil mimo jiné Palác sportu v Lužnikách, první krytý stadion v zemi. Na turnaj se představilo v jednokolovém systému každý s každým osm týmů, Kanada a USA odmítly účast na protest proti potlačení maďarského povstání sovětskými vojsky o rok dříve.

Moskevské MS 1957
zdroj: ČT24

V roli největších favoritů se při neúčasti zámořských celků ocitl výběr SSSR, pro který bylo zlato na domácím ledě doslova povinností. Sověti ale nezvládli duel s Československem, když dvakrát prohrávali a nakonec uhráli jen remízu 2:2, kterou přiblížili titul Švédsku.

V posledním utkání turnaje tak potřeboval domácí tým zvítězit, ale Tre Kronor vedení legendárním Svenem Tumbou Johanssonem před rekordními 65 tisíci diváky na stadionu Dynama ve třetí třetině vymazali dvougólový náskok soupeře a získali pro svou zemi druhé světové zlato.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články