Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slováci slaví první vítězství, USA přehráli 4:2

Helsinky - Hokejisté Slovenska si připsali na mistrovství světa první výhru, když v základní skupině A porazili USA 4:2. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka vstřelili tři branky v první třetině, poslední gól přidali při závěrečné power play soupeře.

Slovenští hokejisté
zdroj: ČTK/AP

Slovákům, kteří předešlé dva zápasy na turnaji těsně prohráli, se dnes vydařil vstup do utkání. Již po 47 sekundách otevřel skóre obránce Graňák. "Dobrý úvod nám pomohl, podobný šťastný gól jsme potřebovali," řekl po zápase Vůjtek. "I v předcházejících zápasem jsme si vypracovali šance, ale neproměnili jsme je, dnes jsme se prosazovali i z pološancí," pochvaloval si zkušený kouč.

Po Graňákově brance předvedli několik vydařených zákroků brankáři Laco a Howard, Američan však v 16. minutě kapituloval po přesné Radivojevičově střele. Z dvoubrankového vedení se Slováci radovali jen 37 sekund, poté Faulkovu střelu nešťastně tečoval obránce Baranka a Laco již nestihl zareagovat.

Ještě před koncem první třetiny ale získali svěřenci kouče Vůjtka svůj náskok zpět, Sekerovi ke gólu také pomohl soupeř. Jeho střelu od modré tečoval útočník Ryan.

Je nám líto, video expirovalo.
USA - Slovensko

Slováci poté měli několik příležitostí zvýšit své vedení, ale čtvrtou branku se jim přidat nepodařilo a v závěru druhé části ve dvojnásobném oslabení sami inkasovali. Důraz a postřeh na brankovišti prokázal útočník Stastny.

Syn slovenské legendy Petera Štastného mohl ve třetí třetině vyrovnat, z velkého úhlu ale trefil jen tyč. Branková konstrukce Slovákům pomohla ještě jednou. V 56. minutě byl blízko rozhodnutí po rychlém protiútoku Miklík, ale trefil jen pravou tyč. Nakonec to Slováky nemrzelo, při power play zlomil odpor Američanů Šatan.

"Už v minulém zápase jsme měli hodně šancí, ale dnes jsme měli i potřebné štěstí," uvedl Šatan, který gólem oslavil svůj 150. start v reprezentačním týmu. "Jsme šťastní, že máme tři body a doufám, že na konci základní skupiny budou hodně důležité," dodal mistr světa z roku 2002. "Věděli jsme, že můžeme vyhrát. Hráli jsme jednodušeji než v předešlých zápasech, dobře v obraně a celých 60 minut," doplnil obránce Andrej Sekera.

USA - Slovensko 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Faulk (Okposo, Slater), 39. Stastny (Pacioretty, Flower) - 1. Graňák (Hudáček), 16. Radivojevič (Kopecký, Handzuš), 20. Sekera (Bližňák), 60. Šatan. Rozhodčí: Johansson, Larking (oba Švéd.) - Poulakka (Fin.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 3 948.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články