Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Štěpánek se na Švédy speciálně nechystá

Stockholm - S týmovou jedničkou Jakubem Štěpánkem v brance nastoupí čeští hokejisté v druhém utkání na mistrovství světa ve Stockholmu proti domácímu Švédsku. Pětadvacetiletá opora Petrohradu bude čelit ofenzivním esům Tří korunek v čele s Henrikem Zetterbergem a Johanem Franzénem z Detroitu i Danielem Alfredssonem z Ottawy a bude chtít navázat na páteční výkon Jakuba Kováře. Dvojka týmu Aloise Hadamczika se výraznou měrou podílela na úvodním vítězství 2:0 nad Dánskem.

Informace o švédských hvězdách se Štěpánek pokoušel získat od třetího gólmana Petra Mrázka, svého spolubydlícího na pokoji. Dvacetiletý talent chytá v juniorské OHL v týmu Ottawa 67's a v NHL patří Detroitu. "Mráza s nimi trénoval, zeptal jsem se ho co a jak, ale moc mi toho neporadil. Řekl mi, že střílejí bomby k tyči. To mi moc nepomůže," usmíval se Štěpánek.

Přiznal, že NHL během sezony moc nesleduje. "Vím, kdo je nahoře v kanadském bodování, že Malkin vyhrál. Ale jestli jsem viděl z jeho gólů jeden nebo dva, tak je to hodně," podotkl Štěpánek. Stejně se prý nemůže v zápase soustředit jen na zvučná švédská jména. "Možná na přesilovce se podívám, kdo je na ledě, ale jinak se gólman nemůže zaměřit na dva nebo na tři hráče v týmu, kde je dvacet kluků. Je jedno, jestli mi dá gól kluk ze švédské ligy nebo z NHL. Bude platit stejně, samozřejmě na top hráče bych měl být trošku ostražitější," doplnil Štěpánek.

Proti Švédům si připsal před devíti dny na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour v Brně výhru 5:3. "Oni dobře bruslí, jsou důrazní a hlavně drží svůj systém. Dělají málo chyb v obraně. V Brně těch hrubých udělali na jejich vkus dost," vracel se Štěpánek k poslednímu duelu s výběrem Pära Martse. V sezoně odchytal tři ze čtyř vzájemných zápasů se Švédskem.

V listopadu v Örnsköldsviku si připsal vítězství 5:2 a v prosinci v Chomutově porážku 1:2. "Mají asi deset nových hráčů, takže to moc srovnat nejde. I kvůli tomu, že opravdu stáhli (z NHL), co mohli, tak to bude těžké," prohlásil Štěpánek.

Kouč Hadamczik určil Štěpánka jako jedničku a bývalý gólman Vítkovic se dalším rozdělením zápasů s Kovářem nezabývá. "Domluvili jsme se, že máme dva zápasy za sebou, a tak si je rozdělíme. Dál se uvidí." S kamarádem Mrázkem si skvěle rozumí, ale s nadsázkou říká, že na pokoji zatím pohoda nevládne. "Hráli jsme na Xboxu fotbal a poráží mě. Já se to ale naučím a vrátím mu to. On má Chelsea a nemůžu ho porazit, ten Drogba mě pěkně štve. Já hraju za výběr světa, ale nemám to pověstné štěstíčko. Jdu zápas od zápasu, ale vždycky dostanu nějakého žebráka a prohraju," usmíval se Štěpánek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články