Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pardubický podnikatel chce od města odkoupit zbytek akcií klubu

Pardubice - Většinový akcionář pardubického hokeje podnikatel Roman Šmidberský chce od města odkoupit zbytek akcií mistrovského klubu. Politici zatím prodej dalších asi 34 procent akcií nevylučují. Informuje o tom dnešní Mladá Fronta DNES (MfD).

Stejný nápad už Šmidberský politikům jednou nabídl, loni v březnu však od vedení města uslyšel jasně zamítavou odpověď. Náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD), který je v představenstvu hokejového klubu, nyní návrh Šmidberského zcela neodmítá. "O zájmu pana Šmidberského víme. Počkáme na nabídku a určitě se o tom budeme bavit. Nakonec bude muset rozhodnout zastupitelstvo. První jeho hlasování vidím reálně někdy na podzim. Za sebe jen mohu říct, že to je určitě téma k jednání," řekl listu Tauber.

Šmidberského plán by v zastupitelstvu mohl najít širokou podporu. Proti odprodeji dalších akcií se nestaví ani opoziční ODS. "Určitě nebudeme stát a priori proti," uvedl šéf klubu zastupitelů za ODS Petr Klimpl. Dodal však, že si město musí uchovat záruky, které Šmidberskému znemožní klub třeba přestěhovat jinam, ať již formou zlaté akcie nebo smlouvou. "Samozřejmě, že jsme ochotni dát záruky, že se nebude hrát nikde jinde a klub neprodáme. Město by případně mělo předkupní právo, aby nedošlo k něčemu, co hrozilo v minulosti, že se z toho tady stane tržnice," uvedl před časem podnikatel.

Dohadování ceny bude nejspíš hodně zajímavé. Než Šmidberský v roce 2008 od města koupil 51 procent akcií za 25 milionů korun, nechal si zpracovat důkladnou analýzu hospodaření klubu. Ovšem ani ta mu nebyla nic platná. Organizace měla nakonec o zhruba 30 milionů větší dluh, než si kontroloři mysleli. "Nyní je na tahu město. Šéfové magistrátu se musejí pídit po tom, jak si klub finančně stojí, a podle toho určit cenu. Nejsme v pozici, že něco musíme či chceme prodávat, takže je na všechno čas," míní Klimpl.

Podle náměstka Taubera však radnice tak daleko není. "Zatím se o tom začínáme jen bavit. Nedokážu v tuhle chvíli říct, na kolik si akcie ceníme," uvedl Tauber. Akcií klubu je dohromady 400 a nejsou veřejně obchodovatelné. Zatím má Šmidberský zhruba 51 procent akcií, 34 procent vlastní město Pardubice. Třetím největším akcionářem je nedávno odvolaný manažer Zbyněk Kusý, tomu patří zhruba 12 procent akcií. Za dané situace je otázkou, proč vlastně chce Šmidberský další akcie. "Podle mě nechce mít v představenstvu zástupce města. Nechce se s nimi složitě na všem dohadovat," uvedl Klimpl.

Zdroj
ČTK, MfD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články