Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brankářskou jedničkou bude Štěpánek, potvrdil Hadamczik

Praha - Brankáři české hokejové reprezentace pro nadcházející mistrovství světa Jakub Štěpánek a Jakub Kovář už od trenéra Aloise Hadamczika mají rozdělené úlohy. Potvrdil se odhad o dva roky mladšího Kováře, který dopředu počítal s tím, že přednost dostane opora Petrohradu. I tak ale věří, že si na severu Evropy zachytá alespoň v některém utkání, a zahraje si tak na vrcholné akci v jednom týmu třeba i se svým bratrem Janem, jenž nastupuje v útoku.

Kovář tušil, že týmová jednička je daná, přestože se mu hodně povedl nedělní souboj proti sborné na závěr Českých her. "Odchytal jsem jen jeden zápas s Rusy, který se mi docela povedl, a hned se z toho nafoukla bublina. Nedělal bych z toho ale nic velkého," řekl novinářům českobudějovický gólman. "Já si snad třeba řekl o to, abych dostal šanci v nějakém zápase, ale ne o to, aby se celá situace obrátila o 180 stupňů," dodal Kovář.

Do tréninku se dnes měl zapojit i mladý gólman Petr Mrázek, s kterým trenéři počítají na pozici týmové trojky. Zatím však do Prahy nedorazil. Na ledě zatím není ani Milan Michálek, kterému ze zámoří nedorazila výstroj.

Připravený je však na cokoliv, k čemuž mu pomohlo i povedené vystoupení proti Rusku. "Přesně takový zápas jsem moc potřeboval, abych si vnitřně dokázal, že ještě nemám po sezoně a tu formu pořád mám. Neberu to ale kvůli tomu tak, že bych se měl hned cpát do brány. Ten zápas jsem potřeboval hlavně pro sebe a pro tým a jsem rád, že jsme tu generálku zvládli," připomněl Kovář.

Dobrý pocit má i z toho, že tým neznervózní ani ve chvíli, kdy Štěpánek třeba chytat nebude. "Snad to tak kluci budou vnímat, kdybych tu šanci v nějakém utkání třeba dostal, že mi mohou věřit a že umím zvládnout těžký zápas. I proto to bylo důležité," ohlédl se Kovář za posledním utkáním Euro Hockey Tour.

Sám svoji pozici přijímá s nadhledem. "Jde o to, abychom udělali nějaký úspěch, a jestli k tomu pomůžu tím, že budu sedět celý turnaj na střídačce a budu dělat dobrou náladu v kabině, tak i takhle bude ta moje role důležitá," prohlásil Kovář.  Na severu Evropy by si mohl zahrát se svým mladším bratrem - útočníkem Janem. Oba by si tak splnili velký sen. "Už je to zase o hodně blíž, ale ještě tomu ten malý kousek chybí, tak snad to letos opravdu vyjde," přál si Kovář.

Štěpánek by neměl žádný problém ani s tím, pokud by se oba během mistrovství prostřídali. Má však jako i ostatní gólmani určitě radši, když se dozví, že bude chytat, o něco dříve než v den zápasu. "Až v ten den to není zrovna ideální, ale když to vím den dva dopředu, je to v pohodě," ujistil Štěpánek. I jemu pomohlo, že mohl v Brně hrát. Nastoupil do dvou zápasů. "Jsem rád, že jsem si zase trochu zachytal," podotkl Štěpánek.

Dny zbývající do pátečního ostrého startu šampionátu prý už budou utíkat rychle. "Navíc jakmile ve čtvrtek odletíme tam, už pocítíme tu jinou atmosféru," odtušil Štěpánek. Také on bude mít v dějišti turnaje někoho, kdo je mu hodně blízký. Navíc na pozici konkurenta v brankovišti, neboť Hadamczik bere na zkušenou hrdinu reprezentační dvacítky z posledního juniorského šampionátu Petra Mrázka. "Dá se říct, že jsme v podstatě rodina," připomněl Štěpánek fakt, že jeho přítelkyní je Mrázkova sestra.

Dominik Hašek: Kovář a Štěpánek jsou vyrovnaní, chytat by měli oba. Udělal bych to spíš takhle, než určovat jasnou jedničku. To nebylo lehké ani během přípravy. Mistrovství světa trvá dlouho, do play-off je na programu sedm utkání. Trenér si utříbí názor a pak rozhodne. Na tým to nemusí mít žádný vliv, myslím, že i hráči to tak berou a gólmani by to měli vnímat stejně. Štěpánek byl jednička už před třemi lety, je v trochu jiné situaci než Kovář. Ale pokud není situace jednoznačná jako v minulých letech, oba podávají vyrovnané výkony, ať se prostřídají.

Zdroj: Deník Sport

"Bude to určitě zajímavé a pro mě jen dobře, že tady budu mít někoho takového. Jsme v kontaktu po celý rok, teď jsme si kvůli té situaci i psali a volali, ale měli bychom být spolu na pokoji i na mistrovství, tak bude ještě více času to probrat," doplnil Štěpánek.

Zaučovat ho, jak vše chodí v seniorském reprezentačním týmu, ale prý nebude. "On je taková povaha, že do toho všeho rychle vklouzne a nebude s tím mít žádný problém," řekl Štěpánek k Mrázkovu skoku z juniorky o kategorii výš. "Ten potenciál v sobě určitě má a je dobře, když pozná, jak to chodí, i kdyby třeba vůbec nechytal. Do dalších let je to pro nároďák jen dobře," dodal Štěpánek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články