Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Novým trenérem hokejové Sparty nebude Lener, ale Žemlička

Praha – Uvolněné místo trenéra hokejové Sparty nezaujme Slavomír Lener, jak se všeobecně předpokládalo, ale dosavadní asistent a dlouholetá opora pražského týmu Richard Žemlička. Ve funkci nahradí Josefa Jandače, který odešel do klubu KHL HC Lev. Asistentem i nadále zůstává Patrik Martinec, Žemlička byl nově jmenován i do funkce sportovního manažera klubu.

Richard Žemlička
zdroj: Isifa/Lidové noviny autor: Tomáš Krist

"Chceme pokračovat v koncepci, kterou jsme před minulou sezonou nastavili. A Richard Žemlička je pro nás v tomto ohledu nejlepší variantou," uvedl předseda představenstva Petr Bříza na klubovém webu s tím, že jedna z velkých postav klubové historie by měla navázat na práci, kterou začal loni Jandač.

"Vážíme si toho, co pro Spartu udělal. Se svými asistenty započal cestu, jež se podle našeho názoru ubírá správným směrem. Proto jsme se rozhodli, aby v jeho trenérské práci pokračoval Richard Žemlička, který byl u nastolené koncepce od začátku," prohlásil Bříza. V souvislosti s uvolněným postem se přitom často skloňovalo jméno svazového šéftrenéra Slavomíra Lenera, jenž ve Spartě v minulosti již pracoval.

"Se Spartou jsem byl v kontaktu. Dostal jsem za poslední dobu několik nabídek a Sparta mezi ně patřila," potvrdil Lener. Nabídka ho lákala prý i proto, že se jednalo o možnost působení v metropoli. "Navíc šlo o Spartu, kde mám nějakou trenérskou minulost, a jednalo by se o spolupráci s Ríšou Žemličkou a Patrikem Martincem, které znám ještě z jejich hráčského období jako velmi poctivé lidi," dodal Lener.

Vše ale ztroskotalo na jeho představě spojit trenérský post s manažerskou funkcí na svazu. "Není pravdou, že jsem na svazu požádal o uvolnění. Chtěl jsem tam i nadále pokračovat, ale Sparta potřebuje trenéra na plný úvazek, proto to nakonec nedopadlo," vysvětlil Lener.

Osmačtyřicetiletého Žemličku, jenž ukončil aktivní kariéru v roce 2006, čeká extraligová premiéra v roli hlavního kouče. Dosud z této pozice vedl pouze prvoligový Beroun. "Nabídky posunout se na pozici hlavního trenéra si ohromně cením. S kolegou Jandačem jsme našli už před minulou sezonou společnou řeč a jsem rád, že mohu pokračovat v tom, co jsme rozběhli," prohlásil Žemlička.

V nové pozici přivítá hráče již za týden, kdy části týmu začne letní příprava.

Je nám líto, video expirovalo.
Spartu povede Richard Žemlička

Richard Žemlička:

Datum a místo narození: 13. ledna 1964, Praha
Hráčská kariéra: Slavia Praha (1985-86), Sparta Praha (1986-92), TPS Turku (1992), EHC Freiburg (1992-93), Eisbären Berlín (1993-95), Sachsen Füchse (1995), Sparta Praha (1995-03), HC Litvínov (2003-04), HK Poprad (2004-05), HK Liptovský Mikuláš (2005-06)
Reprezentace: 81 zápasů/15 branek za Československo, 56/13 za ČR
Extraligová bilance: 691 zápasů, 254 branek
Největší úspěchy: bronz z OH 1992 a MS 1992, 1993 a 1997; 3x vítěz extraligy (1990, 2000 a 2002)
Trenérská kariéra: Berounští Medvědi (2009-11), asistent Sparta Praha (2011-12), Sparta Praha (od 2012)
Rodina: ženatý, manželka Michaela, dcery Klára a Nikola
Ostatní: levé křídlo a odchovanec Slavie, největších úspěchů dosáhl ve Spartě, za kterou během 15 sezon odehrál jako dlouholetý kapitán 634 zápasů a s 565 kanadskými body je klubovým rekordmanem; v lednu 2003 se se Spartou nerozešel v dobrém, když byl i kvůli kritice klubového vedení vyměněn do Litvínova; účastník šesti světových šampionátů a dvou olympiád ukončil hráčskou kariéru v roce 2006, od té doby se věnuje trénování, s nímž začínal u mládežnických týmů Sparty.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články