Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sýkora gólem v třetím prodloužení udržel Pittsburgh ve hře

Detroit - Hokejisté Pittsburghu vyhráli v pátém finálovém utkání play off zámořské NHL na ledě Detroitu 4:3 v prodloužení a vynutili si šestý zápas. Hokejisté Detroitu tak promarnili první příležitost na vítězství ve finále Stanleyova poháru. Šestý zápas se hraje v Pittsburghu ve čtvrtek ve 02:00 SELČ. 

Petr Sýkora
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Detroit dokázal v zápase otočit skóre z 0:2 na 3:2 a zdálo se, že už si
nenechá triumf uniknout. Jenže 35 vteřin před koncem základní hrací doby vyrovnal při power play hostující útočník Maxime Talbot a v 110. minutě rozhodl o výhře Penguins střelou v přesilové hře při vyloučení Jiřího Hudlera další český útočník Petr Sýkora.

Detroit začal zápas náporem, ovšem promarnil dvě přesilovky, zatímco hosté zužitkovali hned první šanci. V 9. minutě se po přihrávkách Pascala Dupuise a Sidneyho Crosbyho dostal do palebné pozice v pravém kruhu pro vhazování Marián Hossa a švihem trefil vzdálenější horní roh branky Chrise Osgooda.

Domácí mohli rychle vyrovnat, když se před brankou ocitl zcela sám Valtteri Filppula, jenže na brankáře Marka-Andreho Fleuryho nevyzrál. Stejně vzápětí dopadl i Pavel Dacjuk po výjezdu zpoza branky.

Naopak podobná akce skončila dalším gólem na druhé straně. Z rohu útočného pásma vybruslil před branku Adam Hall a obránce Niklas Kronwall si ve snaze odpálit puk do bezpečí dal vlastní gól, když nastřelil brusli Halla, od níž se puk odrazil za bezmocného Osgooda.

Hned v první minutě druhé třetiny měli hráči Penguins dvě velmi dobré šance na zvýšení svého náskoku. Nejprve se po chybné rozehrávce domácích ocitl ve výhodném postavení Talbot, jenže přestřelil. Poté se protlačil za obranu Red Wings Crosby, jeho šikovné zakončení však skončilo těsně vedle levé tyčky.

A v 23. minutě z ničeho nic Detroit snížil. Kirk Maltby dokázal v útočném
pásmu zastavit puk těsně před modrou čárou, přihrál jej Darrenu Helmovi a jeho střelu od levého mantinelu si nešťastně srazil nohama do vlastní sítě obránce Rob Scuderi.

Hráče Detroitu gól povzbudil a získali na ledě převahu, gólman Fleury byl
ovšem při všech střelách pozorný. V 38. minutě navíc předvedl jeden ze
senzačních zákroků: Mikael Samuelsson při přečíslení dva na jednoho střílel do odkryté branky a pomalu zvedal ruce nad hlavu, ale Fleury stihl na poslední chvíli zasáhnout špičkou betonu.

Tlak Detroitu pokračoval i v úvodu třetí části a domácí fanoušci se málem brzy radovali z vyrovnání. V 43. minutě zaváhal v obranném pásmu Darryl Sydor, podél pravého mantinelu se kolem něho přehnal Dacjuk, jenže zblízka nastřelil jen horní tyčku.

O pár sekund později odpověděl Hossa, který přesprintoval polovinu kluziště a tvrdou ranou z pravé strany orazítkoval levou tyčku.

Byla to však ojedinělá příležitost hostů. Převaha Red Wings dále sílila,
třetí třetinu vyhrál Detroit 14:4 na střely. V 47. minutě byl vyloučen za
hákování Tyler Kennedy a přesilovku už za 22 sekund využil Dacjuk, jenž
mezi kruhy tečoval střílenou přihrávku Henrika Zetterberga od pravého
mantinelu.

O dvě minuty později měl na hokejce třetí gól Hudler, který po nedorozumění v obraně Pittsburghu zůstal zcela volný před brankou, bekhendovou střelou z otočky však na Fleuryho nevyzrál.

Kouč Michel Therrien si poté vyžádal oddechový čas, ale ani ten útočnou smršť Detroitu nezastavil. A v 50. minutě Red Wings dokonali obrat, když po přihrávce zpoza branky zamířil Brian Rafalski do protipohybu brankáře
Fleuryho a dostal svůj tým do vedení.

Na hokejisty Pittsburghu dolehl inkasovaný gól jako těžký balvan a zdálo
se, že se z tohoto direktu již nevzpamatují. Až do poslední minuty si
nedokázali vypracovat jedinou šanci, jenže pak kouč Therrien odvolal
brankáře a velký tlak v útočném pásmu korunoval 35 sekund před závěrečnou sirénou vyrovnávací trefou Talbot, který u levé tyče nadvakrát dorazil puk do sítě.

Poprvé v letošním finále tak přišlo na řadu prodloužení a obraz hry se v
něm nezměnil. Šance Detroitu střídala šanci, hráči Pittsburghu se dostávali ke střele jen ojediněle - tlak si nevypracovali ani ve dvou přesilových hrách po útočných faulech hráčů Red Wings. Největší příležitost měl v 88. minutě Jarkko Ruutu, jeho dorážku ze vzduchu zastavila levá tyčka.

Naděje Penguins držel brankář Fleury, který zneškodnil i ty největší šance domácích a nakonec zlikvidoval 55 střel, z toho 24 v prodloužení.

Klíčový okamžik přišel v 50. minutě nastaveného času. Hudler z přemíry
snahy v útočném pásmu smolně zasáhl hokejkou do obličeje obránce Scuderiho a Penguins získali na čtyři minuty výhodu jednoho muže v poli. Po 36 sekundách přesilovku využil střelou k levé tyčce Sýkora.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články