Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Spor extraligových klubů s BPA bude řešit rozhodčí soud

Praha - Spor Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) a jejího marketingového partnera BPA sport marketing o porušení smlouvy o vzájemné spolupráci bude řešit Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky. Extraligové kluby se na něj obrátily poté, co jim BPA v řádném termínu nezaplatila březnovou splátku za podstoupená práva k soutěži.

Hokej
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Oba subjekty jsou ve sporu od února. BPA se rozhodla asociaci udělit pokutu za to, že extraligová Plzeň propagovala loterijní společnost Bet-at-home, která není registrována v České republice. To odporuje loterijnímu zákonu, který vstoupil v platnost 1. ledna. Podle BPA tím sdružení klubů nedokázalo zajistit dodržení práv, která mu postoupilo, za což požadovala zaplatit pokutu 19 milionů korun.

Vystavenou fakturu s pokutou, jejíž výše postupně rostla, APK LH posílala pravidelně zpět BPA s tím, že byla vystavena neoprávněně. Nyní poté, co BPA 31. března neodeslala APK LH plánovanou splátku, obrátila se asociace na rozhodčí soud. Rozhodnout by měl ve zkráceném řízení do tří měsíců.

"BPA se rozhodla řešit neudržitelnou situaci tím, že zcela účelově vytvořila neplatný nárok na smluvní pokutu vůči APK, a tuto pokutu pak jakoby započetla proti svému finančnímu plnění," uvedli zástupci APK LH v oficiálním prohlášení. Ze strany marketingového partnera se podle APK jedná o úhybný manévr, který má zpochybnit a oddálit zaplacení peněz. "APK zároveň kategoricky odmítá jakékoliv nařčení z porušení vzájemné smlouvy," dodaly kluby.

Předsedkyně představenstva BPA Jana Obermajerová argumenty APK LH, že se jedná o účelový krok, odmítla. "Trváme na tom, že porušili smlouvu. Byli jsme přístupni dohodě a výsledek je tenhle," řekla Obermajerová. Asociace zatím BPA o předání případu arbitráži neinformovala. Obermajerová ale věří, že tento krok celý spor vyřeší. "Stojíme si za tím, že porušili smlouvu, a čekáme věci příští," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články