Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Startuje čtvrtfinále, Liberec v bitvě proti jihu hostí Budějovice

Praha - Ve čtvrtek odstartuje čtvrtfinále play-off hokejové extraligy. Načnou ho zápasy Pardubic s Vítkovicemi a Liberce s Českými Budějovicemi. V pátek se na stejných místech konají druhé duely sérií, které se narozdíl od předkola hrají již na čtyři vítězné zápasy.

Pardubice – Vítkovice 18:10

Pardubice s Vítkovicemi změří v play-off síly potřetí v řadě - po finále a semifinále tentokrát už ve čtvrtfinále. S ohledem na vyrovnanou bilanci vzájemných utkání v této sezoně se ovšem jejich bitva může oproti minulosti protáhnout. Finále v ročníku 2009/10 skončilo už po čtyřech pardubických výhrách po sobě, před rokem Ostravané postoupili po výsledku 4:1 na zápasy.

S ohledem na sílu protivníka půjdou Pardubičtí do série s respektem. "Při vyrovnanosti mužstev rozhodne aktuální forma, výkony jednotlivců i brankářů. Budou důležité i přesilovky, oni na ně mají silné hráče hlavně kolem Burgra, který to na ledě režíruje. I to by mohl být jeden z důležitých momentů," myslí si trenér Pavel Hynek, který bude postrádat distancovaného obránce Benáka, ale počítat může již s uzdraveným Bartkem.

Trenér Vítkovic Mojmír Trličík už před sezonou tipoval Pardubice za velkého favorita na finále. "V průběhu sezony jim odešel jeden dobrý hráč, Jakub Nakládal, což je pro ně určitě velká ztráta, ale přesto pro mě pořád zůstávají jedním z horkých aspirantů na postup do finále. Je to nesmírně kvalitní tým," řekl.

Naděje Vítkovic na úspěch však zvyšuje brankář Roman Málek, který ve vyřazovací části platí za specialistu na Pardubice. Svoje týmy přes Východočechy dosud převedl ve všech čtyřech sériích. Minimálně v úvodu série by měl Ostravanům scházet člen elitní obrany Malík, jenž má potíže s přitahovačem třísla. Dlouhodobě mimo hru je Rehák.

Liberec – České Budějovice 18:30

Liberec s Českými Budějovicemi zápolil před dvěma lety v předkole a postoupil po výhře 3:2 na zápasy. Tentokrát si obě mužstva musela na první zápasy po skončení základní části počkat o něco déle. "Už aby to vypuklo, hodně se na to těšíme, ale to určitě všechny týmy," řekl kouč Jiří Kalous.

Vzájemné bitvy provází velká vyrovnanost a stejný scénář očekává liberecký trenér i nyní. "Budou to nejspíš hodně vypjaté a vyrovnané zápasy a očekávám, že stejně vyrovnaná bude i celá série. Čeká nás hodně kompaktní tým, který drží odzadu reprezentační gólman Kovář, možná nejlepší brankář současné extraligy. Mají velmi zkušenou obranu a hodně silný útok v čele s Kotalíkem a Kašpaříkem," uvedl Kalous. Na liberecké marodce sice zůstává zapsaných sedm jmen, ovšem většina hráčů by měla do utkání zasáhnout.

Také Českobudějovičtí, kteří nekončili dlouhodobou část v ideálním rozpoložení, se připravují na tuhé boje. "S Libercem jsme hráli vždycky vyrovnané zápasy a řekl bych, že šance obou soupeřů jsou padesát na padesát. Možná bych nějaké procento přidal Liberci za výhodu domácího prostředí v rozhodujícím sedmém zápase. Jinak je to naprosto otevřené," prohlásil trenér František Výborný.

Podobně jako ostatní trenéři by si přál zvenku přivézt alespoň jedno vítězství a překlopit tak výhodu domácího prostředí na svoji stranu, čímž by jeho tým mohl položit základ k úspěchu v celé sérii. "Nemůžeme samozřejmě říct, že vyhrajeme, ale z odhodlání na tréninku cítím, že kluci chtějí pro postup udělat maximum. Budeme se o to rvát, což je základ pro případný úspěch," uvedl Výborný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články