Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sparta jasně vyhrála v Třinci a jako první dosáhla stobodové hranice

Třinec – Hokejisté pražské Sparty zvítězili v utkání 49. kola na ledě mistrovského Třince 5:2 a jako první tým v ročníku dosáhli stobodové hranice. Zároveň navýšili své vedení v tabulce na pět bodů, neboť druhá Plzeň prohrála v Litvínově 1:4. Severočeši se tak přiblížili desátému Třinci na pět bodů. Mladá Boleslav porazila Vítkovice 4:3 a po páté domácí výhře za sebou opustila poslední místo. Hráči Karlových Varů zvítězili na ledě Zlína 3:2 v prodloužení, přestože ještě v úvodu třetí třetiny prohrávali 0:2. Kometa Brno vyhrála v Českých Budějovicích 3:0 a poskočila už na osmou příčku. Jihočeši prohráli pátý z posledních šesti zápasů. Kladna prohrálo s Pardubicemi 3:4 po nájezdech, přestože již po deseti minutách hry mělo dvoubrankový náskok.

Sparta je po vítězství v Třinci na nejlepší cestě k Prezidentskému poháru pro vítěze základní části. Pražané soupeře ještě před polovinou zápasu zdrtili pěti góly v jedenácti minutách. I když Oceláři první část na šance jasně vyhráli, odcházeli do šatny se ztrátou. Slezané byli o něco nebezpečnější, Pöpperle zase neprůstřelný. Na druhé straně si Vojtek lapačkou sám srazil mezi nohy puk po Brošově teči. Sparťanského brankáře překonal až Polanský, který tečí 49 sekund před první sirénou vyrovnal. Jenže ještě v téže minutě korunoval nápor třetí formace hostů gólem Sacha Treille.

Bez marodícího centra Bonka mistři ve druhé třetině úplně vyhasli. S návratem vyloučeného Ostřížka si šťastný odraz puku našel Bližňáka, který skóroval do prázdné branky. Vývoj mohl ještě změnit Novotný, jeho střela však skončila na spojnici hostující klece. Vzápětí si Ton pohrál s Hrabalem a bekhendem vyhnal Vojtka na střídačku. I Hamerlík ale brzy inkasoval, nedůslednost obrany využil Ivan Rachůnek. Diváky v závěru vzrušil jen náznak šarvátky mezi Varaďou a bitkařem Sparty Kočím. Ten ale v zápase zaujal více pěti menšími tresty. Nakonec se gólu dočkal i Kůrka a zmírnil domácí porážku.

Oceláři Třinec - Sparta Praha 2:5 (1:2, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Polanský (Kůrka, Varaďa), 59. Kůrka (Varaďa, Ostřížek) - 17. Broš (Sersen, Philipp), 20. S. Treille (Foster, Y. Treille), 24. Bližňák (I. Rachůnek, D. Kočí), 27. Ton (Pacovský), 28. I. Rachůnek. Rozhodčí: Polák, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:10, navíc Hrabal (Třinec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 2297.

Hokejisté Litvínova porazili Plzeň 4:1, přestože jako první v duelu skórovali Západočeši. První šance utkání přišla až v šesté minutě a hned mohla být gólová. Černošek vystihl chybnou rozehrávku a řítil se sám na gólmana Svobodu, svou šanci však neproměnil. Ve 23. minutě Kubát vyslal puk na Svobodu, ten ho ale nakonec našel pod svou výstrojí. V polovině utkání se Frolík uvolnil na modré a vydal se vstříc Svobodovi, bekhendovým blafákem ale neuspěl. A tak na druhé straně otevřel skóre šťastným bekhendovým pokusem Duda a poslal hosty do vedení.

Z toho se však radovali pouhých 37 vteřin, kdy se Vervě podařilo vyrovnat zásluhou Černého. A bez vteřiny za dvě minuty přišel i vedoucí gól domácích z hole Majdana, který napálil kotouč bez přípravy a Svoboda se stihl pouze ohlédnout. Po 75 vteřinách třetí třetiny zvýšil skóre Ručinský po Jenáčkově přihrávce před prázdnou branku. V 56. minutě byli hosté blízko snížení, když si Volke srazil nahozený kotouč do vlastní branky, ale zachytil ho ještě na brankové čáře. Indiáni poté měli přesilovku, ještě k tomu odvolali brankáře, ale pouze inkasovali další gól z hole Hübla. 

HC Litvínov - Plzeň 1929 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 36. Černý (Kubát, V. Hübl), 38. Majdan (Frolík, Trávníček), 42. Ručinský (Jenáček, Trávníček), 60. V. Hübl - 35. Duda (Jan Kovář). Rozhodčí: Homola, Šindler - Bejček, Charvát. Vyloučení: 6:9, navíc Trávníček (Litvínov) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4350.

Hokejisté Mladé Boleslavi porazili Vítkovice 4:3 a opustili poslední místo tabulky. Stínem zápasu bylo zranění domácího Demela, kterého po střetu s hostujícím Strapáčem a následném pádu na led odvezla přímo z kluziště sanitka. Podle prvních informací má útočník Středočechů těžký otřes mozku. Hrůzný moment v 5. minutě na dlouhou dobu přerušil duel, krátce poté, co se začalo hrát, se domácí dostali do vedení. Šindeláře překonal kapitán Výborný, druhou branku mohl v přesilové hře přidat Čutta, sám před Šindelářem ale neuspěl.

Domácí se střelecky probudili ve druhé třetině. Nejprve si dvacátý gól v sezoně připsal Tomas, poté se prosadil Čutta a na 4:0 zvýšil Bahenský. Důležitým momentem před třetím gólem bylo ale neproměněné Burgrovo trestné střílení, které zlikvidoval náhradní brankář Hübl. Hosté se ale dokázali vrátit zpět do hry, na 4:1 snížil Szturc, poté se v početní výhodě prosadil Sloboda. Uklidnit Středočechy mohl Balaštík, oba jeho brejky ale Šindelář zlikvidoval. Na rozdíl jediného gólu snížil ve 46. minutě Burger, vyrovnat se již ale hostům nepodařilo. 

BK Mladá Boleslav - Vítkovice Steel 4:3 (1:0, 3:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. D. Výborný (Mikulík, Tomas), 23. Tomas (Jiránek, Steiler), 28. Čutta (Tomas, Balaštík), 29. Bahenský (Vrbata, Hay) - 33. Szturc (Trnka, Štefanka), 36. Sloboda (R. Hruška, Pohl), 46. Burger (Pohl, J. Káňa). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:1. Diváci: 3370.

Kladnu se úvod utkání proti Pardubicím nadmíru podařil. Kuchler ještě svoji příležitost nevyužil, ale vzápětí se prosadil Látal střelou mezi Salfického betony. Pardubický gólman o pár minut později dostal trest dvě plus dvě minuty za nebezpečnou hru a v početní výhodě se prosadil ranou od modré obránce Posmyk. Svěřenci trenéra Hynka snížili obráncem Havířem, který nasměroval puk na vzdálenější tyč. Střelecky disponovaný Havíř napřáhl za dvě minuty od modré čáry podruhé a jeho střelu šikovně tečoval Radil. Druhá část hry příliš brankových příležitostí nenabídla, i když Východočeši měli více ze hry.

Kladenští šli ještě jednou do vedení ve třetí třetině. Druhou přesilovku Rytířů zužitkoval Lukáč, když v nepřehledné situaci doslova dotlačil puk za brankovou čáru. Těsné vedení mohli Patera a spol. zvýšit, protože měli další početní výhodu, ale přišel opak. Kolář ujel Posmykovi, který ho ve vyložené příležitosti fauloval, následné trestné střílení pak Kolář s rutinou proměnil. Šance se poté střídaly na obou stranách, ale oba brankáři už puk za svá záda nepropustili a rozhodnutí nepřineslo ani následné prodloužení. V páté sérii nájezdů se opět prosadil specialista na penalty v hostujícím dresu Kolář.

Rytíři Kladno - HC Pardubice 3:4 po nájezdech (2:2, 0:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Látal (Eberle, Pavlů), 10. Posmyk (Dragoun, Látal), 41. Lukáč (Dragoun) - 13. Havíř (Buchtele, Radil), 15. Radil (Havíř, Buchtele), 44. Kolář I z trestného střílení, rozhodující nájezd Kolář I. Rozhodčí: Hribik, Kalivoda - Lhotský, Jiří Svoboda. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2690.

Kometa Brno zvítězila na ledě Českých Budějovic 3:0. Obě mužstva předváděla od počátku otevřený hokej, ale před brankou byli aktivnější Jihočeši. Trvaj v první třetině zasahoval sedmnáctkrát, jeho protějšek měl zásahů o deset méně. V úvodu druhého dějství šel na hanbu Malec, ale domácí sehráli přesilovku staticky. Potom zahřívali trestnou lavici Gulaš s Hornou a hosté měli téměř minutu a půl výhodu pět na tři. Ostřelování budějovické branky však změnu skóre nepřineslo. Na druhé straně v oslabení Holec s Petrovickým vyrazili do brejku proti jedinému obránci, ale ani oni neskórovali.

Vedení získali hosté ve 38. minutě, kdy budějovičtí obránci nechali mezi kruhy volného Tomáše Svobodu a ten střelou nad ledem překonal Kováře. Do závěrečné třetiny vstoupili domácí se zřetelnou snahou o vyrovnání, ale proti důrazné obraně Komety se nedokázali prosadit. Po jejich krátkém náporu naopak hosté rozebrali domácí defenzivu a Holec přidal druhou trefu. Jihočeši znovu zvýšili obrátky, jenže se až příliš soustředili na útok a při trestu Erata pustili do brejku Kováčika, který po přejetí modré čáry prostřelil Kováře potřetí. Brněnský gólman Trvaj vychytal pátou nulu v sezoně. 

HC České Budějovice - Kometa Brno 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 38. T. Svoboda (Divíšek), 45. Holec (Petrovický, Erat), 50. Kováčik (Dlouhý, L. Čermák). Rozhodčí: Jeřábek, Minář - Bláha, Kostka. Vyloučení: 3:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4805.

V úvodu utkání ve Zlíně gólman Karlových Varů Mensator vyrazil střelu Veselého a na opačné straně si Horčička poradil s pokusem Skladaného. V páté minutě si hosté zahráli dvojnásobnou přesilovku po vyloučení Důrase s Galvasem, Zaťovič ani Gawryletz však Horčičku nepřekonali. V závěru třetiny ještě putoval na trestnou lavici Gřegořek, jehož trest rozdělila přestávka. Provinění karlovarského zadáka Zlínští nepotrestali, i přesto byli aktivnějším týmem. Svoji převahu potvrdili vedoucím gólem, který před polovinou zápasu vstřelil Holík, jenž z úhlu zamířil přesně pod horní tyč.

Poslední třetina byla na góly nejbohatší. Do konce trestu karlovarského obránce Mocka zbývalo 18 vteřin, když se prosadil Čajánek. Z dvougólového náskoku se ale Zlín dlouho neradoval, O dvě minuty později brankáře Horčičku překonal v přesilovce Pech. O chvíli později vstřelil vyrovnávací gól Kumstát, nejlepší extraligový střelec vsítil svůj 26. gól v sezoně. Vrátit vedení na svoji stranu mohl Zlín po vyloučení Gawryletze, tuto možnost ale nevyužil. V nastaveném čase měly více ze hry Karlovy Vary. Vyloučení Linharta využil Gřegořek, který vstřelil třetí gól a zajistil Varům bod navíc.

PSG Zlín - Energie Karlovy Vary 2:3 v prodloužení (0:0, 1:0, 1:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 28. Holík (Leška), 42. Čajánek (Tesařík, Důras) - 44. Pech (Gawryletz, Gřegořek), 46. Kumstát (Pech), 64. Gřegořek (Gawryletz, Pech). Rozhodčí: Baluška, Konc (oba SR) - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Diváci: 3827.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články