Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Boj o postup do play off pokračuje, Brno hájí desátou pozici

Praha - Čtyři kola před koncem základní části vrcholí v hokejové extralize boj o postup do play off. Zatímco v první polovině tabulky je relativní klid, "tlačenice" je zejména kolem desátého místa, které drží Brno. Na zaváhání Komety čekají hlavně týmy Karlových Varů a Litvínova, které ještě stále doufají, že se jim podaří postoupit do vyřazovací části a vyhnout se bojům ve skupině o udržení.

Radost hráčů Brna
zdroj: ČT24 autor: Iva Gambová

Kometa sice dvakrát za sebou prohrála, ale vždy získala alespoň bod. Udržet svůj odstup od pronásledovatelů se bude Brno snažit na ledě Českých Budějovic, kam se přesunulo přímo z Karlových Varů, kde hrálo ve středu.

"Nyní má každý bod velkou cenu, hlavně poslední z Karlových Varů nám hodně pomohl. Teď nás čekají ještě další dva zápasy na ledě soupeřů. Určitě by nám pomohl i nějaký bodík z duelu v Českých Budějovicích, neboť nemůžeme spoléhat až na poslední domácí zápas se Zlínem," řekl trenér Zdeněk Venera. Na marodce je stále Balej a otazník visí i nad startem dalšího útočníka Zohorny.

Jihočeši ale věří, že po dvouzápasové přestávce budou doma naplno bodovat. "Teď je každý zápas těžký, protože všechny týmy mají stále o co hrát. My bojujeme o první čtyřku, Kometa se touží dostat do první desítky. Vzájemný zápas tak bude mít už nádech play off," řekl trenér František Výborný.

Litvínov v pátek dokázal pod vedením nového trenéra Vladimíra Jeřábka vybojovat dva body za výhru nad Kladnem po samostatných nájezdech, dalším soupeřem Severočechů bude Plzeň.

"Plzeň hraje velice dobře a bude to úplně jiné utkání než s Kladnem. Je to druhý tým tabulky, takže tam musí být nějaká síla," uvedl Jeřábek na klubovém webu. Severočeši však Indiánům připravili v prvním vzájemném zápase na Stadionu Ivana Hlinky nejvyšší porážku v sezoně - 8:2.

Plzeň vyhrála pět z posledních šesti zápasů a dokázala snížit svůj odstup od vedoucí Sparty na dva body. "Případné první místo ale vůbec neřešíme. Soustředíme se na věci, které chceme před play off z naší hry odstranit a na věci, které do ni chceme dostat," řekl trenér Marian Jelínek.

Předešlá vysoká porážka v Litvínově Indiány nestraší. "Vzpomněli jsme si na ni, ale je to jen jeden zápas. Koncentrujeme se na play off a i v Litvínově budeme zkoušet nějaké věci. To ale neznamená, že nechceme vyhrát. Nějaké body si chceme odvést," uvedl Jelínek.

Karlovy Vary bodovaly v osmi zápasech za sebou, čtyři poslední duely vyhrály. Úspěšnou sérii se budou Západočeši snažit prodloužit ve Zlíně. Energie však na ledě Beranů uspěla naposledy v prosinci 2007. Od té doby tam sedmkrát prohrála, získala přitom jediný bod a třikrát dokonce vůbec neskórovala.

Po středečním zisku dvou bodů na ledě Sparty hokejisté Zlína stále drží pouze jednobodový odstup od šestých Vítkovic a tím i naději na přímý postup do play off. Na skutečnost, že se Západočechům na Stadionu Luďka Čajky dlouhodobě nedaří, Berani spoléhat nechtějí. "Na statistiku nemyslíme, v posledních zápasech se Karlovým Varům daří, mají za sebou úspěšnou bodovou šňůru," podotkl kouč Rostislav Vlach, který bude postrádat nemocného Honejska. Otazník je nad startem obránce Linharta.

Prestižní souboj se odehraje i na ledě úřadujícího mistra z Třince, kam přijede vedoucí Sparta. Oceláři zatím marně stíhají první šestku a po středeční prohře v Plzni jeho vyhlídky i s ohledem na rozlosování zase o něco vybledly. Třinec je navíc dvanáctý nejhorší na domácím ledě. "Pořád je ve hře dvanáct bodů a odstup není tak velký, nic nevzdáváme," řekl asistent Pavel Janků. Třinec postrádá jen dlouhodobého maroda Semana.

Sparta není momentálně v optimální pohodě, prohrála čtyři z posledních pěti zápasů, ve Werk areně chce ale navázat na svou výhru v prvním vzájemném zápase. "Třeba se nám bude v Třinci hrát lépe než ve středu doma proti Zlínu. Třinec hraje útočný, otevřený hokej, který by nám mohl vyhovovat. Doteď jsme venku hráli dobře, tak věřím, že vyhrajeme," řekl asistent trenéra Patrik Martinec.

Z minisérie nezdarů nedělají Pražané tragédii. "Musíme poslední čtyři zápasy odehrát co nejlépe, dostat se do pohody a připravit se na play off. Uděláme vše proto, abychom skončili první. Když je sezona dobře rozehraná, tak toho chceme využít," podotkl Martinec. V případě dalšího zaváhání a úspěchu Plzně v Litvínově by mohla Sparta opustit první místo, na kterém se drží nepřetržitě od 20. prosince.

Mladá Boleslav opět klesla na poslední místo tabulky, má však odehráno o zápas méně než celky před ní. Středočeši vyhráli šest z posledních osmi duelů, čtyřikrát za sebou uspěli doma, a proti Vítkovicím mají šanci odpoutat se opět ze dna tabulky. Třináctá Slavia totiž v pátek nehraje.

Vítkovice se se Zlínem přetahují o šesté místo a před vzájemným nedělním soubojem na ostravském ledě chce vicemistr udržet bodový rozestup výhrou v Mladé Boleslavi. "Soupeř je nepříjemný, první zápas jsme tam prohráli, Mladá Boleslav se na to finále sezony přes prohru v Liberci připravila velice dobře. Potřebuje každý bod do tabulky play out, bude to velmi náročný zápas," předeslal vítkovický asistent Zdeněk Moták.

Vicemistrům chybí dlouhodobě zraněný Rehák a hlavně brankář Málek, který má potíže s třísly. Dnes ho čeká vyšetření magnetickou rezonancí, podle zpráv z klubu by se však nemělo jednat o vážnější zranění.

Kladno bodovalo v pěti z posledních šesti utkání a před zápasem s Pardubicemi ztrácí na přímý postup do čtvrtfinále jen dva body. O předkolo play off už může přijít jen teoreticky.

Pardubice čeká první zápas od 5. února a trenér Pavel Hynek věří, že jeho tým do závěrečné části sezony dobře odstartuje. "Kladno je na domácím ledě poměrně úspěšné. My si hlavně musíme pohlídat tu jejich ofenzivní sílu. Nejsou to jen lajny kolem Patery a Kally, ale i další formace. Proti Litvínovu velmi dobře zahráli mladí, ze kterých byla cítit chuť," řekl Hynek, který bude postrádat vedle dlouhodobě zraněných Sičáka a Barteka i distancovaného Píšu. Po třech měsících se ale do sestavy vrací útočník Rákos.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články