Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vedoucí Sparta přivítá Pardubice, Litvínov vyzve Kometu

Praha - Cílová rovinka v podobě posledních deseti kol základní části je před účastníky hokejové extraligy. Programu pěti zápasů pátečního 43. kola dominuje souboj vedoucí Sparty se čtvrtými Pardubicemi. O pravděpodobně ještě důležitější body se v Brně utkají domácí Kometa s Litvínovem. Severočeši z jedenácté příčky ztrácejí právě na Jihomoravany pouhé tři body, což se rovná výhře v základní hrací době.

Spartu a Pardubice provází dlouhodobá rivalita, která získala od této sezony ještě náboj navíc, když kouč Josef Jandač odešel po minulém ročníku z východu Čech právě do Sparty. Jeho protějšek Pavel Hynek ale zná také důvěrně prostředí, kam v pátek se svými svěřenci zavítá, neboť v pražském klubu v minulosti sám také pracoval.

Lákadlem pro fanoušky by měla být i vysoká produktivita obou mužstev. Sparta během 42 kol vstřelila 133 branek, Východočeši dokonce ještě o sedm více. Lepší už je pouze Plzeň.

Protože Plzeň odehraje svůj zápas tohoto kola v Mladé Boleslavi až v úterý 21. února, má lídr tabulky možnost navýšit čtyřbodový náskok před Západočechy. "Čeká nás další atraktivní duel. S Pardubicemi se hraje vždy ofenzivní hokej a to samé očekáváme i v pátek," uvedl asistent trenéra Patrik Martinec.

Vedle dobrého výsledku se však chtějí sparťané prezentovat i atraktivní hrou. "Naším úkolem je znovu potěšit naše fanoušky kvalitním výkonem a dobrým výsledkem. Moc bychom si přáli, aby se návštěva alespoň trochu přiblížila těm, které byly minulý týden při akci 'Sparta vzdává hold'," připomněl Martinec duely s Kladnem a Libercem, jimž přihlíželo téměř vyprodané hlediště. Scházejí zranění Krstev a Jan Hanzlík.

Pardubičtí se na utkání připravují stejně jako na každé jiné, jméno soupeře ovšem dobře vnímají. "Samozřejmě víme, že to je Sparta, protože pro každého je Sparta trochu mimořádný soupeř. Proto také věřím, že k utkání přistoupíme jako k duelu proti mimořádnému soupeři," poznamenal pardubický asistent Ladislav Lubina.

Pro Spartu bude utkání příležitostí k odvetě za prosincový výprask 2:8 na pardubickém ledě. "Nejsem o tom ale tak přesvědčen, že budou mít nějak obrovskou motivaci odčinit to, co tady posledně předvedli. Myslím, že minulý zápas jsme naopak vraceli my jim. Čekám, že to bude parádní vyrovnané utkání, a věřím, že si nějaký bod odvezeme," doplnil Lubina. Do pardubické sestavy se vrací uzdravený obránce Sičák, k dispozici by měl být i Šagát, hostující z prvoligového Ústí nad Labem.

Hokejisty brněnské Komety čeká v duelu s Litvínovem klíčový boj o postup do předkola play off. V případě úspěchu by Brňané zvýšili současný tříbodový odstup od skupiny týmů seřazených od jedenáctého místa níže. "Pro oba celky bude tento zápas důležitý v konečném účtování. Největší silou Litvínova je samozřejmě první útočná řada," uvedl kouč Zdeněk Venera.

Jeho svěřencům se v domácím prostředí daří, vyhráli posledních pět zápasů a v posledních čtyřech celkem dostali pouze jediný gól. V posledních dvou duelech v Brně porazili Třinec a Kladno shodně 1:0. "Myslím si, že by mohl tentokrát padnout více gólů. Duel s Kladnem byl hlavně boj, nikdo nechtěl prohrát," dodal Venera, kterému budou chybět zranění útočníci Jaroslav Svoboda s Dlouhým.

Litvínov čeká série tří utkání venku, přičemž po Brnu přijde na řadu další zásadní bitva na ledě Slavie. "Sedli jsme si se staršími kluky a probrali s nimi důkladně situaci. Všichni víme, o co hrajeme. Hlavně ti zkušení hráči teď musejí zabrat. Pak se přidají i mladí, v tomhle duchu se hlavně nesla naše debata," přiblížil pro klubový web kouč Jiří Kučera.

V Brně by prý jeho týmu výrazně pomohla úvodní trefa. "Hodně se v minulých zápasech odvíjelo od naší špatné koncovky. Když jsme nevstřelili branku, přišla nervozita, puky nám pak přeskakovaly hokejky, zkrátka odvíjely se od toho další detaily naší hry," doplnil Kučera, který již může počítat s Černoškem. Trénovat s týmem začal i Lukeš, zdravotní potíže provázejí Hujsu, ale v pátek chce nastoupit.

Vítkovice se probojovaly na šesté místo a mají možnost přiblížit se pátému Liberci, pokud proti Severočechům zvládnou domácí zápas. Bílým tygrům se v Ostravě dlouhodobě nedaří a nevyhráli tam od konce října 2008. Od té doby se Vítkovičtí radovali před svými fanoušky osmkrát po sobě.

"Je pravdou, že jsme Liberec v této sezoně třikrát porazili, ale nikdy to nebyly takové zápasy, abychom mohli říct, že jsme vyhráli snadno," uvedl na klubovém webu asistent trenéra Zdeněk Moták. Tým se musí obejít bez dlouhodobě zraněných Slobody a Reháka, ke kterým se přidal i útočník Sýkora, jenž má zlomený prst na ruce. Hrát nemůže ani nemocný Walker.

Liberec chce ovšem své postavení v první šestce co možná nejvíce posílit, zvláště po třetí čtvrtině základní části. "Ta nám opravdu nevyšla, jak jsme si představovali," připomněl asistent trenéra Filip Pešán sérii osmi porážek v závěru minulého roku.

"Bude pro nás stěžejní získávat body především na domácím kluzišti, což se nám ve třetí čtvrtině příliš nedařilo, a přivézt také nějaké příznivé výsledky z venkovních kluzišť," prohlásil Pešán. Na marodce jsou Víšek a Kajínek.

Dalším týmem, který by rád po závěrečném účtování základní části setrval mezi první šestkou, jsou České Budějovice, které čeká nyní Slavia. "Jde o další důležitý souboj pro oba soupeře. My si chceme upevnit postavení v první šestce, Slavia zase bojuje o dotáhnutí se na desáté místo," připomněl kouč František Výborný. "Zápas tak určitě bude mít velký náboj, půjde v něm o hodně. Zápasy se do konce základní části už pomalu krátí a je potřeba sbírat opravdu každý bod," dodal.

Jihočechům hodně pomohla úterní vydřená výhra v dohrávaném duelu s Vítkovicemi a i ve čtvrtém vzájemném klání sezony touží obrat Pražany o všechny body. "Slavia je ale nepříjemný soupeř, i když je v sezoně v dolní polovině tabulky. Po nepovedených zápasech udělala postupně několik změn v týmu, které její herní projev zvedly," konstatoval Výborný, jemuž schází ofenzivní trio Kotalík, Martynek a Podlešák.

Slavia jedenáctkrát po sobě nechyběla v play off. A tuto šňůru nechce i přes nepříznivý vývoj sezony přerušit. "Pro každého z nás je to jistý závazek. Ale na to se nemůžeme příliš ohlížet, prostě musíme jít a sbírat body. Dáme do toho všechno a po 52 kolech si můžeme říct, zda jsme na to měli nebo ne," uvedl pro klubový web útočník Michal Vondrka. V týmu již není jiný forvard Petr Kalus, který bude působit ve švédském MODO.

Možnost rozdmýchat plamínek naděje na účast ve vyřazovacích bojích budou mít Karlovy Vary, které přivítají Kladno. Západočeši už vedle vlastních bodových zisků potřebují pomalu začít spoléhat také na špatné výsledky týmů před sebou, neboť jejich ztráta na desáté Brno činí deset bodů. Kladno má na jedenáctý Litvínov šest bodů k dobru a může naopak ještě pomýšlet na boj o šestou příčku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články