Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

ÚOHS prošetří plánované uzavření hokejové extraligy

Praha – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetří plánované uzavření hokejové extraligy, které navrhuje většina klubů z Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK). Má podezření na kartelové jednání. Antimonopolní úřad zatím správní řízení nezahájil. Případ může řešit i takzvanou soutěžní advokacií, tedy mimo správní řízení. V minulosti tak už jednou postupoval.

ÚOHS
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Před pěti lety zastavil šetření právě s APK. Úřad se tehdy zabýval podmínkami pro vstup týmů do extraligy. Nelíbil se mu takzvaný licenční vstupní poplatek 25 milionů korun, který měl zaplatit vítěz první ligy v případě, že by chtěl nejvyšší soutěž pro další sezonu rozšířit. Představitelé extraligových klubů po zahájení šetření tuto podmínku zrušili. V roce 2007 také ÚOHS dospěl k závěru, že APK neporušila zákon, když vyloučila hokejový klub ze Vsetína z nejvyšší domácí soutěže.

APK, která extraligu řídí, začala o uzavření soutěže jednat v závěru minulého roku. Po prosincovém jednání APK člen předsednictva Ladislav Blažek novinářům krátce potvrdil, že asociace bude ve svých snahách pokračovat. Nikdo další se však k problematice nechtěl vyjadřovat. Uzavření extraligy podle řádů musí schválit konference Českého svazu ledního hokeje, která se uskuteční v létě.

Zástupci devíti extraligových klubů se v lednu ohradili proti názorům, že uzavření soutěže, které chtějí prosadit, sníží její kvalitu. Ve společném prohlášení, které zveřejnili na svých internetových stránkách, tvrdí, že jejich aktivita sportovní prostředí v České republice negativně nepoznamená. I po případném uzavření extraligy by prý soutěživost zůstala zachována, a to díky dobře zvolenému hernímu systému extraligy.

"Základním principem a cílem v profesionálním sportu je vítězství. Vycházíme z toho, že sportovec, který nastupuje do utkání, do něj jde s cílem zvítězit. Stejně tak vycházíme z toho, že cílem hokejového klubu v extralize je uspět, být v tabulce co nejvýše," uvedli představitelé Slavie, Karlových Varů, Mladé Boleslavi, Plzně, Kladna, Litvínova, Pardubic, Brna a Třince. Mezi kluby, které uzavření soutěže neprosazují, figurují Sparta, Liberec a České Budějovice. Generální manažer Liberce Ctibor Jech počátkem ledna rezignoval na pozici prezidenta APK. Za jeho rezignací je právě nesouhlas jeho klubu s plánovaným uzavřením extraligy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články