Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Trenéři Švédska i Finska zveřejnili nominaci na Channel One Cup

Praha - Oba severské týmy přivezou do ruské metropole na hokejový Channel One Cup několik reprezentačních nováčků. Finové se oproti poslednímu vystoupení na domácím turnaji Karjala představí s prakticky kompletně obměněným týmem. Zlatou medaili z letošního mistrovství světa z Bratislavy má z kádru pro turnaj v Rusku jen brankář Teemu Lassila z Novokuzněcku.

Čtyři nováčky mají v nominaci na Channel One Cup v Moskvě hokejisté Švédska. První pozvánky se od trenéra Pära Martse dočkali brankář Joacim Eriksson ze Skelleftey, útočníci Mikael Johansson z Färjestadu, Mattias Ritola z MODO Hockey a debutovat bude také obránce Simon Bertilsson z Brynäs, který byl povolán už na listopadový turnaj Karjala, ale kvůli zranění tam neodcestoval.

Marts zařadil do kádru i útočníka Carla Söderberga z Linköpingu, který měl v době Channel One Cupu bude startovat na finálovém turnaji European Trophy v Salcburku a ve Vídni. "Pär Marts má právo si vybrat hráče, které chce," okomentoval to v deníku Aftonbladet sportovní ředitel Linköpingu Mike Helber. Z Frölundy a Luley, dalších dvou účastníků, nikoho do nominace nezařadil. Podle Martse má totiž Söderberg velkou šanci hrát za Švédsko na mistrovství světa. Trenéři Finska i Česka předem prohlásili, že hráče startující na European Trophy do Moskvy nenominují.

Dva nováčky přiveze do Moskvy i trenér Finska Jukka Jalonen. Premiéru v barvách úřadujících mistrů světa si na druhém dílu Euro Hockey Tour odbudou třiadvacetiletý útočník Harri Pesonen z Jyväskylä a stejně starý gólman Mikko Koskinen, který se vrátil před necelým měsícem z farmy New Yorku Islanders v Bridgeportu a nyní chytá za Kuopio.

Jalonen oproti listopadovému domácímu turnaji Karjala, kde skončili Finové druzí, prakticky celý výběr obměnil. Příležitost dává dalším hráčům a řadu opor nechal odpočívat. Jalonen pozval patnáct hokejistů z domácí SM-Liigy a chybějí mezi nimi zástupci Jokeritu Helsinky, kteří budou hrát v době Channel One Cupu finálový turnaj European Trophy ve Vídni. Sedm krajánků působí v Kontinentální lize a bek Ilkka Heikkinen hraje ve Švédsku za Växjö.

Finové vstoupí do turnaje ve čtvrtek 15. prosince proti domácímu Rusku, o dva dny později změří síly s českou reprezentací a v neděli se utkají v severském derby se Švédskem. Švédové vstoupí do druhého dílu série Euro Hockey Tour ve čtvrtek 15. prosince od 18:20 v Chomutově proti české reprezentaci. Po přesunu do ruské metropole je čeká v sobotu duel s Ruskem a v neděli severské derby s Finskem.   

Nominace hokejistů Švédska:

Brankáři: Viktor Fasth (AIK Stockholm), Joacim Eriksson (Skelleftea)
Obránci: Mattias Ekholm, Simon Bertilsson (oba Brynäs), Jonas Frögren (Färjestad), Mattias Karlsson (HV 71), Staffan Kronwall (Čerepovec/KHL), Daniel Fernholm (IFK Helsinky/Fin.), Oscar Eklund (Kärpät Oulu/Fin.)
Útočníci: Mikael Johansson, Mattias Sjögren (oba Färjestad), Calle Järnkrok, Jakob Silfverberg (oba Brynäs), Nicklas Danielsson, Mattias Ritola (oba MODO Hockey), Patrik Zackrisson, Jonas Andersson (oba Atlant Mytišči/KHL), Carl Söderberg (Linköping), Niklas Persson (CSKA Moskva/KHL), Robert Nilsson (Nižnij Novgorod/KHL), Fredrik Warg (Dinamo Riga/KHL).

Nominace hokejistů Finska:

Brankáři: Mikko Koskinen (KalPa Kuopio), Teemu Lassila (Metallurg Novokuzněck/KHL)
Obránci: Mikko Kousa, Mikko Jokela (oba IFK Helsinky), Joonas Järvinen (Pelicans Lahti), Ville Uusitalo (Ässät Pori), Janne Jalasvaara (Dynamo Moskva/KHL), Mikko Mäenpää (Chabarovsk/KHL), Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod/KHL), Ilkka Heikkinen (Växjö/Švéd.)
Útočníci: Tuomas Kiiskinen, Matti Kuparinen (oba KalPa Kuopio), Harri Pesonen, Ossi Louhivaara (oba Jyväskylä), Petteri Wirtanen (IFK Helsinky), Perttu Lindgren (Lukko Rauma), Marko Anttila (TPS Turku), Tommi Huhtala (Blues Espoo), Joonas Kemppainen (Kärpät Oulu), Max Wärn (Pelicans Lahti), Jori Lehterä, Jonas Enlund (oba Novosibirsk/KHL), Oskar Osala (Nižněkamsk/KHL). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články