Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ptáček nastoupil k tisícímu zápasu v extralize

České Budějovice - Hokejový obránce František Ptáček z Českých Budějovic jako druhý hráč v historii domácí nejvyšší soutěže dosáhl na hranici tisíce zápasů. K jubilejnímu utkání nastoupil dnes v duelu 25. kola extraligy proti Zlínu. Ještě v této sezoně by mohl zaútočit i na historický rekord zadáka Josefa Řezníčka, který v roce 2009 po zisku titulu s Karlovými Vary uzavřel kariéru s 1035 duely na kontě. Šestatřicetiletý Ptáček sehrál svůj první zápas v nejvyšší soutěži na konci října 1993, když naskočil jako osmnáctiletý v dresu Sparty v průběhu utkání při porážce ve Zlíně 1:8. Dnes se shodou okolností postavil stejnému soupeři.

František Ptáček
zdroj: ČTK autor: David Veis

V první sezoně dostal příležitost ve třech zápasech a dohrál ročník na hostování v prvoligové Slavii, které pomohl k postupu do extraligy. S mateřskou Spartou spojil převážnou část profesionální kariéry. Klub opustil v dubnu 2003, kdy zamířil do Karlových Varů, a vrátil se v prosinci 2005. V lednu 2009 odešel do svého současného působiště.

Za Spartu sehrál 711 zápasů, získal s ní čtyři tituly, jednou stříbro a třikrát bronz. Za Karlovy Vary odehrál 137 utkání a za České Budějovice 152 zápasů. Nikdy nehrál v zahraničí a v české reprezentaci má na kontě 31 utkání. Do konce základní části chybí aktuálně čtvrtému Mountfieldu ještě 28 zápasů.

Další může přidat ať už v play-off, nebo ve skupině o udržení. V play-out je jistých 12 zápasů, pokud Jihočeši zůstanou na pozicích pro boje o titul, bude Ptáčkova naděje na rekord spojená s jejich úspěšností ve vyřazovací části. Na hranici tisíce zápasů zaútočí také čtyřicetiletý centr Jan Peterek z Třince, jemuž chybí k magické metě osm zápasů.

O rok staršímu útočníkovi Radku Bělohlavovi schází 22 zápasů, Kladno ho však poslalo do prvoligového Písku, kde se nedávno stal i hrajícím asistentem trenéra. V extralize v této sezoně sehrál jen čtyři utkání.

Přehled hokejistů s největším počtem startů v nejvyšší soutěži:

1. Josef Řezníček (Plzeň, Jihlava, Olomouc, Sparta Praha, Karlovy Vary) 1035 zápasů, 2. František Ptáček (Sparta Praha, Karlovy Vary, České Budějovice) 1000, 3. Jan Peterek (Vítkovice, Trenčín, Třinec, Havířov) 992, 4. Radek Bělohlav (České Budějovice, Vsetín, Sparta Praha, Kladno) 978, 5. Michal Sup (Sparta Praha, Slavia Praha, Mladá Boleslav) 955, 6. Richard Král (Pardubice, Třinec, Zlín, Plzeň, Mladá Boleslav) 933, 7. Petr Leška (Plzeň, Sparta, Zlín) 919, 8. Petr Kadlec (Plzeň, Slavia) 915, 9. Ladislav Lubina (Pardubice, Jihlava, Třinec) 910, 10. Jiří Hanzlík (Liberec, Karlovy Vary, Plzeň) 908.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články