Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Prospal je pyšný, že dosáhne hranice 1000 zápasů v NHL

Columbus (USA) - Útočník Václav Prospal z Columbusu dosáhne v utkání proti Buffalu jako šestý český hokejista v historii hranice tisíce zápasů v NHL. Šestatřicetiletý dvojnásobný mistr světa si velice cení, že se ve slavné soutěži může takovou metou pochlubit. Navíc může jako osmý hráč z tuzemska v NHL dosáhnout 700 bodů, k čemuž mu chybí jediný gól nebo asistence.

Václav Prospal
zdroj: Getty Images

"Jsem na tuto metu hodně pyšný. Vím také, že k tomu musí mít hráč hodně štěstí," řekl Prospal v rozhovoru pro deník The Columbus Dispatch. Z českých hokejistů to dokázali zatím jen Roman Hamrlík (1331 utkání), Robert Holík (1314), Jaromír Jágr (1292), Radek Dvořák (1139) a Petr Svoboda (1028). V této sezoně se mohou ještě přidat Patrik Eliáš (981) s Petrem Sýkorou z New Jersey (955).

Prospala draftovala v roce 1993 v třetím kole jako celkově 73. v pořadí Philadelphia. V NHL debutoval v březnu1997 azahrál si hned po boku hvězd Flyers Johna LeClaira a Mikaela Renberga. Následovala angažmá v Ottawě, na Floridě, v Tampě Bay, Anaheimu, znovu v Tampě Bay a Philadelphii, další návrat do Tampa Bay, pak hrál za New York Rangers a letos v létě se upsal Columbusu.

V jubilejním zápase se mu prý bude promítat v paměti celý hokejový život. "Budu si říkat, jaké mám štěstí. Kolik let to trvalo. Ale nejde jen o současnost, ale je to také o tom, jak jsem jako dítě s hokejem začínal. Byl to dlouhý proces se dostat až do tohoto bodu. Jsem si jistý, že k zápasu zkusím přistoupit jako ke každému jinému, ale budu velice, velice pyšný, že jsem toho dosáhl," podotkl Prospal, který v NHL nastřílel 233 branek a připsal si 466 asistencí. V play-off má na kontě dalších 65 duelů a 35 bodů za deset tref a 25 nahrávek.

Deník The Columbus Dispatch připomněl i historku z knihy Jaromíra Henyše Hokejový agent vypovídá o jednání o smlouvě s Českými Budějovicemi, které si Prospala pojistily jen proto, aby neztratily nárok na odstupné, kdyby náhodou opravdu NHL hrál. Jinak o něj neměly zájem. Tehdejší trenér a generální manažer Karel Pražák podle Henyše prohlásil: "Míro, já to musím mít podepsaný, kdyby náhodou. I když on to v životě hrát nebude. To raději sežeru vlastní kecky. Vždyť je to šmatlák."

Prospal paradoxně strávil celou svou kariéru v zámoří a českou extraligu nikdy nehrál. Při výluce v NHL v sezoně 2004/05 ale do ní výrazně Českým Budějovicím pomohl zpátky z první ligy po sestupu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články