Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rozšíří se extraliga na Slovensko? Je to reálné

Praha - Hokejovou extraligu by již v příští sezoně mohly rozšířit kluby ze Slovenska. Po letech spekulací budou o konkrétním návrhu ve čtvrtek jednat zástupci čtrnácti celků nejvyšší domácí soutěže na mimořádném zasedání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH). Hlavními iniciátory společné česko-slovenské extraligy jsou slovenské kluby, které mají i podporu tamního hokejového svazu. Zástupci APK LH už na Slovensku o této možnosti jednali. Zájem hrát v Česku mají především Slovan Bratislava a Košice, dlouhodobě nejúspěšnější a nejbohatší slovenské celky.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Mimořádné zasedání APK LH se uskuteční i proto, že slovenská strana má zájem dohodnout se na spolupráci již pro nadcházející sezonu. "Sejdeme se, abychom si vše ujasnili a pak případně pokračovali v jednáních," řekl ředitel extraligy Stanislav Šulc. Možnost, že by Slovan a Košice hrály v Česku, je podle všeho reálná. "Dokážeme si to představit. V tuto chvíli nedokážu říct, jak jednání dopadnou. Je to ale reálná věc," uvedl prezident APK LH Ctibor Jech.

Slovan i Košice si od vstupu do české soutěže hodně slibují. "České kluby jsou pro nás mimořádně zajímavé. Hráli jsme federální ligu, na kterou byly výborné ohlasy ze všech stran," podotkl generální manažer Slovanu Maroš Krajči, podle kterého by české kluby přilákaly na stadiony více diváků i sponzorů.

Robert Záruba, sportovní komentátor ČT

"Pro extraligu by to možná znamenalo onu oživující injekci, na kterou dost zoufale čeká. Otázka je, jak je celý projekt připravený."

"Trh by byl dvojnásobně větší, což je pro nás atraktivní. Finanční situace ve slovenském sportu je špatná, potřebujeme přilákat sponzory na něco nového. A hrát v Česku s kluby ze země mistrů světa je atraktivní," uvedl Krajči. Což potvrzuje i PR manažer HC Košice Vojtěch Petty. "Všeobecně panuje názor, že česká extraliga má vysokou úroveň. Určitě by to nebyl krok zpět."

Je nám líto, video expirovalo.
Kusý a Niňaj o společné extralize

Jiří Šlégr, bývalý hokejista

"Mohlo by to být zpestření pro diváka. Pevně věřím, že by to mohlo mít i ekonomický přínos."


Rozšíření české extraligy o celky ze Slovenska by mohlo být teoreticky šancí například pro ambiciózní české prvoligové kluby Chomutov a Ústí nad Labem. V nové soutěži by totiž mohly vzniknout skupiny a soutěž by se mohla rozšířit ještě více. "Nejdůležitějšími body v tomto projektu je vyřešit cestování, televizní práva nebo rozdělení do skupin," řekl generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Z. Luňákové a L. Kerekeše
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články