Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Horák se podílel asistencí na výhře Calgary

Calgary – Český hokejový útočník Roman Horák se v pátečním utkání NHL podílel asistencí u vítězného gólu při výhře Calgary nad nejlepším týmem ligy Chicagem 5:2. Flames v předchozích šesti zápasech zaznamenali dohromady pouhých devět gólů a v celkovém počtu vstřelených branek byli před utkáním na předposledním místě v celé NHL. Proti Chicagu ale předvedli ofenzivní smršť a poprvé v sezoně dali v jednom utkání víc než čtyři góly.

Zápas Calgary Flames - Chicago Blackhawks
zdroj: ČTK/Canadian Press autor: Larry MacDougal

Klíčová byla druhá třetina, kterou domácí před vyprodaným hledištěm vyhráli 3:1, přičemž hned v její první minutě udeřili dvakrát v rozmezí pouhých 17 sekund. Nejprve se přesnou střelou prosadil Rene Bourque, vzápětí obránce Chicaga Nick Leddy při rozehrávce trefil brusli dobře napadajícího Romana Horáka, kotouč se odrazil před branku k volnému Paulu Byronovi a ten zvýšil na 3:1.

Marián Hossa sice následně snížil na rozdíl jedné branky, náskok Flames pak ale pojistil dvěma góly Curtis Glencross, který byl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Od začátku sezony dáváme málo gólů a jen díky dobrým výkonům našich brankářů se nám daří vyhrávat zápasy. My útočníci pořád neděláme dostatečně dobře svou práci. Proto je skvělé, že jsme to dnes našemu gólmanovi trochu ulehčili a vstřelili dost branek," prohlásil Lee Stempniak, který v 6. minutě otevřel skóre.

Chicago poprvé po čtyřech výhrách prohrálo

Chicago si připsalo první porážku po čtyřech výhrách v řadě. "Nemůžeme v každém zápase podávat super výkony a jenom vyhrávat," konstatoval útočník Jonathan Toews. "Hodně jsme teď cestovali a všechno se na nás podepsalo. Dost jsme to dnes soupeři ulehčili několika chybami," dodal Toews.

Čtvrtou porážku za sebou utrpěli hokejisté Dallasu, kteří prohráli 0:3 na ledě Colorada. Avalanche si tak připsali teprve třetí vítězství na domácím ledě v sezoně.

"Hodně jsme se bavili o tom, že chceme zlepšit hru na domácím ledě a začít vyhrávat. Hodně nám pomohl první rychlý gól. Od začátku do konce podalo mužstvo velmi dobrý výkon," pochválil tým trenér Avalanche Joe Sacco.

Radost hráčů Colorada
zdroj: AP autor: Barry Gutierrez

Jedním z hlavních strůjců vítězství byl brankář Jean-Sebastien Giguere, který zlikvidoval 24 střel a vychytal 35. čisté konto v kariéře v NHL. "Nula je zásluha celého týmu," zdůraznil Giguere, který v létě přišel jako týmová dvojka k Semjonu Varlamovovi.

Ruský gólman však prohrál posledních šest zápasů, a tak Giguere dostal příležitost už v druhém utkání za sebou. "Budoucnost tohoto týmu leží na Semjonovi, o tom není pochyb. Ale jednou jste prostě nahoře a jednou dole a pak jsem tady já, abych se pokusil to slabší období překlenout. Nepochybuji o tom, že se zase vrátí do branky a bude válet," prohlásil Giguere.

Jedním gólem se na výhře Colorada podílel Paul Stastny, jenž se celkovým počtem 334 bodů vyrovnal Matsu Sundinovi na 10. místě v historické tabulce nejproduktivnějších hráčů klubu (počítáno dohromady i s Québec Nordiques).

V třetím pátečním zápase zvítězilo Buffalo 1:0 na ledě Caroliny. Jediný gól zápasu vstřelil ve 14. minutě Jason Pominville. Brankář Sabres Jhonas Enroth se oklepal z pětigólového přídělu v předchozím utkání s New Jersey, zastavil 34 střel Hurricanes a vychytal sedmé vítězství z osmi zápasů v sezoně.

Carolina vyšla střelecky naprázdno už v druhém utkání za sebou. Před dvěma dny podlehla 0:4 na ledě Montrealu. "Ty dvě nuly jsou ale jako noc a den. Minule jsme neměli nárok, dnes jsme naopak udělali v zápase všechno dobře, jen jsme neproměnili šance. Byl to náš nejlepší týmový výkon v sezoně," prohlásil kouč Caroliny Paul Maurice.

Výsledky NHL:

Carolina - Buffalo 0:1 (0:1, 0:0, 0:0) Branka: 14. Pominville. Střely na branku: 34:20. Diváci: 15 072.

Calgary - Chicago 5:2 (1:1, 3:1, 1:0) Branky: 32. a 47. Glencross, 6. Stempniak, 21. Bourque, 21. Byron (Horák) 7. Stalberg, 26. Marián Hossa. Střely na branku: 26:32. Diváci: 19 289.

Colorado - Dallas 3:0 (1:0, 0:0, 2:0) Branky. 7. Kobasew, 55. Stastny, 60. Duchene. Střely na branku: 45:24. Diváci: 16 091.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články