Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Rusko postoupilo přes Finy do finále MS

Québec - Ruští hokejisté budou hrát po šesti letech ve finále mistrovství světa. V semifinále šampionátu v Québeku dnes sborná zdolala Finsko 4:0 a oplatila Suomi vyřazení ve stejných fázích loňského domácího MS v Moskvě i olympijských her v Turíně v roce 2006.

Radost ruského týmu
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Sbornou poslaly do boje o zlato trefy Sergeje Fjodorova, Denise Zaripova, Alexeje Morozova a v power play Maxima Sušinského, gólman Jevgenij Nabokov se pod výhru podepsal svým druhým čistým kontem na turnaji. Neprůstřelný byl i ve čtvrtfinále proti Švýcarsku.

Svěřenci kouče Vjačeslava Bykova se pokusí v neděli od 19:00 zaútočit na první triumf od světového šampionátu v roce 1993 v Německu. Jejich sokem bude vítěz duelu mezi Kanadou a Švédskem, který se hraje v Colisée Pepsi od 23:00 SELČ. Finy čeká v sobotu od 21:00 duel o bronz.

Hned v druhé minutě hráli Rusové, kteří nastoupili bez potrestaného Kovalčuka, v početní výhodě, ale faul Lepistöho nepotrestali. K jediné, navíc málo nebezpečné střele na Bäckströma se dostal Sjomin. V opatrném úvodu se hrálo téměř bez šancí, až v sedmé minutě se dostal k nebezpečné dorážce před Nabokovem Hahl. Finové si pozorně hlídali Ovečkina a při Grebeškovově vyloučení vyslal další nepříjemnou ránu na ruského gólmana Selänne, odkrytý prostor u levé tyče pak těsně minul Kapanen.

Skóre se poprvé změnilo po rychlém přechodu Rusů do útočného pásma a krásné kombinaci druhé formace sborné. Ovečkin se Sjominem připravili ideální střeleckou pozici Fjodorovovi a mistr světa z let 1989 a 1990 svou pátou trefou na turnaji otevřel gólový účet utkání. Vyrovnat mohl při Zinovjevově vyloučení Jussi Jokinen, ale sám před Nabokovem neuspěl.

V druhé části nadělal Bäckströmovi potíže Afinogenovův pokus od modré čáry, v 24. minutě už ale gólman Minnesoty neměl šanci zareagovat. Další kombinační akcí přiblížili postup Zinovjev, Andrej Markov a za rozhozenou obranou Suomi stojící Zaripov do odkryté Bäckströmovy branky zvýšil na 2:0.

Naději na obrat mohl dát Finům v 28. minutě Mikko Koivu, ale po přihrávce Olliho Jokinena selhal v koncovce a úspěšný byl opět Nabokov. Rusové byli nebezpečnější, ale skóre při trestu Olliho Jokinena nezvýšili. Ani početní výhoda Finů pak na vývoji v druhé třetině nic nezměnila. Před druhou přestávkou ještě ukázal své umění Ovečkin, ale po průniku zakončil bekhendem do boční sítě.

V závěrečném dějství hájili Rusové bezpečně svůj náskok a hrozili i dopředu. Neprosadili se ale při Salmelově trestu a v 45. minutě měl možnost na druhé straně Selänne, který zpoza branky vybruslil před Nabokovova, gólman San Jose však bez potíží pokryl jeho pokus z úhlu.

Finové potom dvakrát v rychlém sledu nezvládli střídání, při prvním oslabení se ještě ubránili, ale 16 sekund před koncem druhé početní výhody definitivně potvrdil postup do finále kapitán Morozov.

Nabokov o čistý štít nepřišel ani při Těreščenkově pobytu na trestné lavici, v plném počtu poté neuspěli ani Selänne a Peltonen. Kanadský kouč Suomi Shedden sáhl už 161 sekund před koncem k power play a do prázdné finské branky ještě završil výsledek Sušinskij.

Výsledek:

Rusko - Finsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. S. Fjodorov (Sjomin, Ovečkin), 24. Zaripov (A. Markov, Zinovjev), 53. Morozov (I. Nikulin, Zinovjev), 58. Sušinskij (Těreščenko). Rozhodčí: Kurmann, Reiber (oba Švýc.) - Deďulja (Běl.), Losier (Kan.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 11.159.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články