Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Fárali jsme 60 minut a nic, postekl si po zápase kapitán Nedvěd

Helsinky - Po čtvrté výhře za sebou nad Ruskem sahali čeští hokejisté, ale nakonec sborná v závěru zápasu odvetu především za porážku v boji o bronz na květnovém mistrovství světa v Bratislavě strhla na svou stranu. Naděje týmu trenéra Aloise Hadamczika dlouho držel gólman Jakub Kovář. Inkasoval až v 56. minutě v oslabení z hole Alexandra Radulova a deset sekund před koncem, kdy zakončoval také zblízka mladík Jevgenij Kuzněcov.

Nedvěd se raduje z gólu
zdroj: ISIFA

"Mám rozporuplné pocity. Myslím, že z mojí strany to nebylo špatné, ale dostat deset vteřin před koncem rozhodující gól, to je smutné a mrzí mě to," řekl v Českém rozhlasu Kovář, který si připsal při prvním vystoupení na Euro Hockey Tour 22 úspěšných zákroků. Kryl hned několik velkých šancí sborné a pomohla mu i tyč.

Třiadvacetiletý gólman Českých Budějovic nastoupil za národní tým popáté. Byl trojkou na letošním mistrovství světa v Bratislavě, ale měl na kontě jen dva zápasy proti Norsku a po jednom proti Bělorusku a Švýcarsku v Euro Hockey Challenge. "Chtěl jsem si dokázat, že mohu uspět i proti lepším soupeřům, než je Norsko," citoval Kováře server hokej.cz.

Až do 56. minuty držel čisté konto, ale čtvrté vychytané výhry v reprezentaci se nedočkal. Rozhodující trefě předcházelo vyloučení Martina Ševce, při kterém se sice Češi ubránili, ale z dalšího tlaku inkasovali. "Bylo cítit, že nám na konci ubývaly síly. Snažili jsme se to zvládnout, nakonec nám tam bohužel spadl ten rozhodující gól," prohlásil Kovář.

Utkání ČR - Rusko
zdroj: ISIFA

V zápase se cítil dobře. "Říkal jsem si, že bych potřeboval takový nějaký jistý zákrok ze začátku, trošku se uklidnit a získat sebevědomí. Těch střel tam moc nebylo, dvě třetiny to bylo takové váhání, ale v té třetí jsem si dost zachytal. Bohužel Rusové pak dali dva góly," doplnil Kovář, který předvedl skvělý zákrok v 48. minutě při šanci Sergeje Širokova. "Byla tam podobná situace ve druhé třetině, Rusové netrefili branku a byl jsem tam dost pozdě. Věděl jsem, že u té tyčky musím být včas, snažil jsme se pokrýt celý spodek a naštěstí střílel po zemi."

Svou třetí trefou na turnaji zajistil českému týmu vedení v přesilovce ve 28. minutě kapitán Petr Nedvěd. "Když mám čas, snažím se střílet. Je to moje parketa. Věřil jsem si," řekl devětatřicetiletý centr. Litoval ale ztraceného zápasu. "Je to strašná škoda. Fárali jsme 60 minut, klukům nemohu absolutně nic vytknout. Mrzí to," řekl Nedvěd.

Podle něj rozhodlo proměňování šancí, především v přesilovkách. "V tom byl nakonec možná jediný rozdíl, Rusové v závěru vyrovnali. My ale měli šance, mohli jsme zvýšit náskok," uvedl. Nakonec skončil pro český tým zápas hořce. "Padali jsme tam do střel, chyběl nám i kousek štěstí. Zápas měl vyrovnaný průběh, kdyby to skončilo 1:1, asi by byl výsledek zasloužený. Takhle je to pro nás hodně trpké."

Oproti sobotní porážce s Finskem převedl český tým výrazně lepší výkon. "S Finy to bylo takové mdlé, tahali jsme nohy z medu. Teď jsme hráli mnohem lépe. Šli jsme po nich, nebáli jsme se toho," prohlásil Nedvěd, který zažil povedený návrat do české reprezentace po 15 letech. "Určitě jsem rád, že jsem si mohl po dlouhé době zahrát za nároďák. Měli jsme výbornou partu, převládají u mě jenom pozitivní pocity. Samozřejmě jsem věděl, že hokej na téhle úrovni je rychlejší. Ale myslím, že dvě utkání nám vyšla na sto procent. Nepovedlo se jen to sobotní proti Finsku," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články