Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

České Budějovice schválily dotace hokejistům

České Budějovice – Zastupitelé Českých Budějovic schválili pomoc extraligovému HC Mountfield. Klubu dají dva miliony korun, odpustí mu současné závazky a prominou pronájem ledu. Celkem tak město hokejovému klubu pomůže částkou téměř pět milionů korun. Pro návrh hlasovalo 34 ze dvaačtyřiceti přítomných zastupitelů.

Hokejový stadion
zdroj: ČT24

Město vedle dvoumilionového daru klubu promine dluh ve výši 1,305 milionu korun a v této sezoně mu odpustí částku za pronájem ledových ploch do 1,5 milionu. Klub tak nyní například může uhradit dluhy hráčům za platy nebo dodavatelům výstroje. "V celkovém finančním i nefinančním plnění ta podpora byla vyčíslena na 4,9 milionu korun," uvedl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Aleše Hazuky

Někteří zastupitelé však s rozhodnutím nesouhlasí a postup radnice označili za nestandardní. "Nechce se mi dávat peníze do soukromého subjektu," shrnul stručně svůj postoj koaliční zastupitel Václav Fál. Martin Kuba z opoziční ODS označil materiál za nekoncepční. "Vedení města chce, aby byl hokej v Českých Budějovicích zachován," odůvodnil však rozhodnutí náměstek primátora Českých Budějovic Petr Podhola.

Podle předsedy představenstva HC Mountfield Zdeňka Blažka nyní nehrozí, že by klub prodal licenci pro extraligu. "Nyní jsme se bavili o dluzích, které nám narostly v roce 2011. Věříme však, že v budoucnosti vznikne dlouhodobý systém, kterým bude radnice podporovat sportovní kluby," uvedl Blažek. "Jistotu však budeme mít, až bude smlouva podepsána," dodal. 



Klub vyčíslil ztráty, které vznikly v minulé sezoně, na deset milionů korun. Podle vedení HC Mountfield 11 ze 14 klubů v extralize významně sponzorují města, ale Budějovice k nim nepatří. Klubu nechtěli radní schválit ani pronájem ledu za symbolickou korunu. Letos v říjnu pak jeho zástupci oznámili, že uvažují o prodeji.

HC Mountfield v létě požadoval od radnice dotaci ve výši 10 milionů korun. S tím však město nesouhlasilo. Radní potom nabídli hokejistům podporu ve výši zhruba pět milionů za podmínek, že HC Mountfield neprodá licenci na extraligu. Tato podmínka však byla pro představenstvo hokejového klubu nepřijatelná.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články