Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Michálek gólem a asistencí v závěru zařídil výhru Ottawy

Ottawa - Nevídaný obrat se povedl hokejistům Ottawy v sobotním utkání NHL s Columbusem. Hosty dělilo necelých 40 sekund od premiérového vítězství v sezoně, domácí však dvěma góly v poslední minutě třetí třetiny otočili skóre z 2:3 na 4:3. V obou brankách měl prsty český útočník Milan Michálek. Nejprve 36 sekund před závěrečnou sirénou asistoval u vyrovnávacího gólu Jasona Spezzy, v čase 59:55 pak v přesilové hře vsítil vítězný gól a byl vyhlášen první hvězdou večera. Skóre zápasu otevřel obránce Ottawy Filip Kuba, na dva góly Columbusu přihrál Václav Prospal.

Milan Michálek v utkání s Columbusem
zdroj: AP autor: Fred Chartrand

"Hráli jsme dobře 59 minut, nakonec nás ale dostali," uvedl sklesle kapitán hostů Rick Nash, který v polovině třetí třetiny gólem v přesilovce zařídil vedení Columbusu 3:2. "Je těžké takhle prohrát. Jako bychom vůbec neměli štěstí na odražené puky. Vypadá to, že pořád hledáme cestu, jak zápas prohrát, místo abychom hledali cestu k vítězství," dodal Nash, jenž odehrál jubilejní 600. zápas v NHL.

Porážka byla pro Columbus o to bolestnější, že získal dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny výhodu přesilové hry. Po minutě se však kvůli podražení Krise Russella poměr sil na ledě vyrovnal, Senators odvolali brankáře a při hře pět na čtyři vyrovnali. V závěru pak dokázali bleskově využít i zkrácenou přesilovku, když Michálek před brankou tečoval střelu Sergeje Gončara od modré čáry.

"Byl to skvělý zápas," konstatoval Gončar. "Vypadá to, že začínáme hrát čím dál lépe a co je nejdůležitější, získáváme body," řekl ruský obránce, jehož tým poprvé v sezoně vyhrál dvakrát v řadě a v osmém utkání si připsal třetí vítězství. Velkou zásluhu na tom má Michálek, který dal šestý gól a s 10 body si drží pozici nejproduktivnějšího Čecha v NHL.

Zdaleka nejlepší formu mezi gólmany v NHL má Jonathan Quick z Los Angeles, který dovedl Kings k nejtěsnější výhře 1:0 proti Dallasu a vychytal třetí čisté konto v řadě. Neinkasoval už 188 minut a 10 sekund a překonal klubový rekord, který od roku 1975 držel Rogie Vachon, jehož neprůstřelnost trvala 184 minut a 55 sekund. Quick naposledy inkasoval před týdnem v duelu s Philadelphií. Pak vychytal St. Louis, Phoenix a nyní Dallas. Posledním gólmanem, jenž si v NHL připsal tři nuly po sobě, byl před třemi lety Steve Mason.

"Je to příjemný pocit vychytat znovu nulu, ale v konečném výsledku je to pořád jen jedno vítězství," řekl tradičně skromný Quick, který během pěti sezon v NHL zaznamenal 17 čistých kont. "Samozřejmě se cítím dobře, ale hodně mi pomáhají spoluhráči, kteří před brankou odvádějí skvělou práci a chytání mi usnadňují. Sezona je dlouhá, musíme se pokusit současnou formu co nejvíc využít," dodal Quick. Jediný gól zápasu vstřelil pět minut před koncem třetí třetiny Jack Johnson, když překonal Andrewa Raycrofta tvrdou ranou nad pravé rameno.

Smolný večer má za sebou další český brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu. V duelu s Carolinou inkasoval během úvodních sedmi minut dva góly z pěti střel a kouč Claude Noel ho vystřídal. Náhradník Chris Mason ve zbytku utkání zlikvidoval 18 z 19 střel a dovedl Jets k vítězství 5:3. "Musel jsem to udělat. Vím, že to bylo hodně brzy, ale musíte se řídit instinktem. Mason pak odchytal skvělý zápas, ukázal, že je velký bojovník a odvedl opravdu výbornou práci," prohlásil Noel. "Je těžké jít na led v takhle rozehraném zápase, ale takový už je náš úděl," poznamenal Mason.

Svůj první gól v sezoně vstřelil obránce Pavel Kubina a pomohl jím k výhře Tampy Bay nad Buffalem 3:0. Naopak třetí letošní trefa Patrika Eliáše neodvrátila porážku New Jersey 1:4 s Pittsburghem. Na svůj první gól stále čeká Jaromír Jágr, jehož Philadelphia podlehla St. Louis 2:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články