Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Liberec deklasoval Kladno a je v čele extraligy

Praha - Hokejisté Liberce se díky vysoké výhře 6:0 nad Kladnem v předehrávce 12. kola extraligy dostali do čela tabulky o bod před Plzeň a Zlín. V případě zaváhání Bílých Tygrů mohly útočit na vedení v soutěži také Vítkovice, které však v dohrávce 6. kola prohrály na ledě Sparty 2:4. Z posledního místa se dostaly Karlovy Vary, přestože podlehly v dohrávce 1. kola v Litvínově 3:4 v prodloužení.

Utkání v Liberci začalo v poklidném tempu, ale mírně navrch mělo v prvních minutách zápasu Kladno. Jeho aktivitu ale přerušilo vyloučení Patery a 10 vteřin před jeho vypršením využil přesilovou hru Bárta. Stejný hráč mohl v 18. minutě zvýšit náskok Bílých Tygrů, ale brankář Chábera ho vychytal. Domácí se z branky radovali vzápětí. V oslabení proměnil únik po kombinaci s Urbanem Nedvěd.

Druhou třetinu začal aktivněji Liberec a byl odměněn třetí brankou. V úniku byl faulován Nedvěd Procházkou a trestné střílení proměnil střelou pod vyrážečku. Rytíři působili odevzdaně a domácí na ledě dominovali. V 31. minutě se trefil střelou pod horní tyč Vak a poslal Cháberu na střídačku. Do branky se postavil Cikánek a po minutě a půl na ledě kapituloval a z první extraligové branky se radoval Krejčík.

Liberec v závěru třetiny mohl navýšit svůj náskok, ale přesilovou hru pěti proti třem nevyužil. V závěrečné části hry si Liberec hlídal svůj pohodlný náskok a hosty příliš do šancí nepouštěl. Naopak hrál zezadu a pokoušel se o brejky. Špaček ujel dvakrát obraně, ale vždy ztroskotal na Cikánkovi. Přes čtyři tisíce diváků se šesté branky dočkalo pět minut před koncem, kdy se prosadil Klimenta. Gólman Marek Pinc udržel podruhé v sezoně čisté konto a Kladno prohrálo v Liberci pošesté za sebou.

Bílí Tygři Liberec - Rytíři Kladno 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)Branky a nahrávky: 9. Bárta (Kajínek), 19. P. Nedvěd (T. Urban), 26. P. Nedvěd z trestného střílení, 31. Vak (Klimenta, Špaček), 32. L. Krejčík (P. Nedvěd), 55. Klimenta (Vak, Špaček). Rozhodčí: Hribik, Trombík - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4049.

Hráči pražské Sparty porazili v dohrávce 6. kola Vítkovice 4:2 a poprvé v sezoně získali doma tři body. Sparta zároveň dokázala proti ostravskému celku ukončit sérii pěti porážek ve vzájemných zápasech. V brance hostů se poprvé v sezoně objevil Šindelář, vítkovická jednička Málek zůstal jen na střídačce. A od první minuty byl v permanenci, Sparta byla totiž mnohem aktivnější a soupeře přehrávala.

Při Štefankově vyloučení mohl otevřít skóre Tenkrát, Šindelář byl ale připraven. Do vedení se Pražané dostali v 8. minutě, kdy vítkovického brankáře překonal při signalizované početní výhodě Lapšanský a připsal si tak svůj první gól v dresu Sparty. Domácí v dobrém výkonu pokračovali a na 2:0 zvýšil po přihrávce aktivního a důrazného Bližňáka Pacovský. Na přelomu první a druhé třetiny měla Sparta 54 sekund dlouhou přesilovou výhodu pět na tři, Šindelář si při ni ale nepřipsal ani jeden zákrok.

Domácí následně nevyužili ani přečíslení tři na jednoho a z protiútoku inkasovali. Burgerovu přihrávku ale za Pöpperleho záda usměrnil spoluhráč Kasík. Pražany to ale nepoznamenalo a ve 30. minutě získali dvoubrankové vedení zpět. V přesilovce se prosadil Ton, který si zkušeně počkal na Tenkrátovu přihrávku. Definitivně uklidnit mohl Spartu Tomáš Rachůnek, jehož při přesilovce Vítkovic fauloval Burger a rozhodčí nařídili trestné střílení. Nejproduktivnější hráč týmu jej ale neproměnil.

Hosté v závěru druhé části soupeře zaskočili. Šest sekund před odchodem prostřelil Pöpperleho v oslabení Burger a z duelu se mohlo stát drama. Sparta ale i poté měla převahu a častěji se hrálo před Šindelářem. Výsledkem byl čtvrtý gól, o který se po Fosterově překvapivé přihrávce zpoza branky postaral Yorick Treille. Domácí poté nevyužili druhou přesilovku pět na tři, ale mrzet je to nemuselo. Zápas dovedli jistě do vítězného konce.

Sparta Praha - Vítkovice Steel 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)Branky a nahrávky: 8. Lapšanský (Foster, Kučný), 18. Pacovský (Bližňák), 30. Ton (Tenkrát, Bližňák), 48. Y. Treille (Foster, Kučný) - 25. Burger, 40. Burger (J. Káňa). Rozhodčí: Pešina, Souček - L. Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 3:9. Využití: 1:0. V oslabení: Diváci: 3708.

Hokejisté Litvínova porazili v dohrávce 1. kola Karlovy Vary 4:3 v prodloužení. O výhře domácích rozhodl v 62. minutě při přesilovce Martin Ručinský, který jednou skóroval i v základní hrací době. Litvínov tak ukončil sérii pěti proher, Karlovy Vary se i přes porážku posunuly z posledního místa o skóre před Mladou Boleslav. Úvodní část podkrušnohorského derby přitom příliš vzruchu nenabídla. Ani ve druhé třetině se obraz hry dlouho neměnil, až trefa Zuckera krátce po skončení trestu Stříteského z poloviny 30. minuty odstartovala střelecké dostihy.

Litvínov jako kdyby se dočkal probuzení, na které dlouho čekal, a výrazně zvýšil svoji aktivitu, což přineslo brzy ovoce a rychlý obrat ve vývoji skóre. Necelé čtyři minuty po úvodní trefě Západočechů předložil Hübl napřaženému Ručinskému a ten propálil na bližší tyč do té doby bezchybného Mensatora. Po Zaťovičově vyhození puku mimo kluziště hrál následně Litvínov přes minutu v pěti proti třem a nejenže ho poslal do vedení po parádní křížné Lukešově přihrávce Hübl, ale o 38 sekund poté zvýšil na 3:1 úspěšnou dorážkou Gerhátovy rány Hanzl. To už ovšem v brance místo Mensatora, jenž si patrně obnovil zranění třísel, byl náhradník Závorka.

Karlovarští se ale za 87 vteřin vrátili do hry, když jim Skuhrovec zbytečným faulem nabídl početní výhodu a Fraňka propálil Nosek. Do necelých devíti odehraných minut se tak vešel již pátý gól a bylo to 3:2. Podobně nepovedený nástup na led jako Závorka si na začátku třetího dějství prožil i dnešní litvínovský náhradník Volke, jenž vystřídal Fraňka. Už po 31 sekundách totiž inkasoval z hole Kumstáta. Vrátit vedení na stranu Severočechů mohl na začátku 47. minuty Hujsa, jenže v obrovské příležitosti minul při dorážce odkrytou hostující branku.

Další obrovskou příležitost přidat čtvrtý zásah měla Verva po vyhození Skladaného mimo led v 53. minutě, ale 67 vteřin přesilovky pět na tři její hráči gólem neukončili. V samém závěru základní hrací doby měl rozhodnutí na hokejce Kumstát, Volke ho však vychytal. Zápas tak dospěl do prodloužení. V něm se už po pár vteřinách provinil faulem Gulaši a přesilovou situaci čtyři na tři přetavil ve vítězný gól snadnou trefou do prázdné branky hrdina večera Ručinský.

HC Litvínov - Energie Karlovy Vary 4:3 v prodl. (0:0, 3:2, 0:1 - 1:0)Branky a nahrávky: 34. Ručinský (V. Hübl, Frolík), 37. V. Hübl (Lukeš, Jenáček), 37. Hanzl (Gerhát), 62. Ručinský (V. Hübl, Lukeš) - 30. Zucker (Zaťovič), 39. D. Nosek (Gřegořek, Košťál), 41. Kumstát (Pech, Košťál). Rozhodčí: Hrubý, Fraňo - Bádal, Lhotský. Vyloučení: 4:8. Využití: 3:1. Diváci: 4550.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články