Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kladno zaskočilo mistra, Boleslav poprvé naplno bodovala

Praha – Hokejový Třinec nepotvrdil vzestup formy, po dvou vítězstvích dnes v 7. kole extraligy na domácím ledě podlehl Kladnu 1:4. Hokejisté Mladé Boleslavi vydřeli výhru nad Litvínovem 2:1 a po prvním tříbodovém zisku v soutěži se odpoutali z posledního místa v tabulce. Výborný výkon brankáře Martina Růžičky a dva góly útočníka Martina Bartka pomohly hokejistům Pardubic v Brně k vítězství nad domácí Kometou 4:1. Slavia prohrála s Plzní 3:5 a už počtvrté za sebou vyšli bodově naprázdno. Hokejisté Zlína na svém ledě porazili Liberec 4:2 a dostali se do čela průběžné tabulky. Hráči Karlových Varů navzdory tomu, že vedli už o dvě branky, podlehli Vítkovicím 2:3 v prodloužení. Hokejisté Sparty vyhráli na ledě Českých Budějovic 3:1. Jihočeši sice vedli ještě v úvodu třetí části, ale pak skóre otočili zkušení střelci Pražanů Petr Tenkrát, Michal Broš a Petr Ton.

Brankář Boleslavi Jaroslav Hübl chytá puk na brankové čáře
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Kladenští Rytíři zaskočili úřadující šampiony aktivním a soustředným výkonem. Tým, který v Třinci není zvyklý vítězit, tentokrát Oceláře nemile překvapil kompaktním pojetím hry. Už ve čtvrté minutě vyvedl mistra z pohody Hovorka, který umístěnou ranou o tyčku poprvé skóroval. Domácí se sice hrnuli dopředu, ale v defenzivě působili až příliš bezstarostně a nedůrazně. Hbití kladenští útočníci poměrně snadno pronikali na dostřel a ve 14. minutě šli hosté po závaru před brankou zásluhou Bílka do dvougólového trháku.

Jiskru ocelářské naděje zažehl ještě před koncem úvodní části kanadský bek Davison, když se jím nahazovaný puk - možná s jemnou tečí - dostal přes Cháberovu lapačku až do sítě. Davison si tak připsal svůj první střelecký úspěch v extralize. Už po 46 sekundách druhé třetiny dostaly třinecké plány na vyrovnání první trhlinu. Bicek v přesilovce trefil příklepem před brankou Zíba a Patera sražený puk pohodlně zametl do branky. Když po dalších 76 vteřinách z brejku přidal čtvrtý gól Lukáč, domácí sáhli k výměně gólmanů. Závěrečná smršť jako v utkáních proti Mladé Boleslavi a Slavii se dnes v podání Třince neopakovala. Kladno soupeře takřka k ničemu nepustilo a po třech zápasech bez vítězství zase naplno zabralo.

Sestřih a ohlasy

HC Oceláři Třinec - Rytíři Kladno 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Davison - 4. Hovorka (Hlaváč), 14. Bílek, 21. Patera (Bicek, Lepine), 23. Lukáč. Rozhodčí: Husička, Minář - Bryška, Novák. Vyloučení: 4:5, navíc Havel (Třinec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 3 992.

Boleslav vydřela výhru nad Litvínovem

Souboj celků z opačných pólů tabulky začal lépe pro hosty. Otevřít skóre mohli Majdan nebo Lukeš, kteří ale nedokázali na brankáře Hübla, jenž do Mladé Boleslavi přišel právě z Litvínova, vyzrát. Neprosadili se ani Hujsa nebo po přečíslení dva na jednoho aktivní Ručinský. Mladoboleslavští se do šancí začali prosazovat až ve druhé třetině. Kotrlův brejk v oslabení ještě brankou neskončil, ale Bahenského dorážka v přesilové hře ve 25. minutě již ano. Gól domácích ale musel posvětit videorozhodčí, neboť útočník domácích puk hrál hokejkou ve vzduchu. Z vedení se však diváci radovali jen 40 sekund, než Trávníček bleskově vyrovnal.

Ve 39. minutě přišla chvíle mladoboleslavského kapitána Výborného, který se protlačil před branku a zamířil přesně pod horní tyč. Výborný si tak připsal první extraligový gól v dresu středočeského klubu. Vedení domácí nabudilo a ve třetí části mohli přidat i třetí gól. Volke však chytal spolehlivě. Nepřekonal jej ani z dobré pozice Vrbata. Do útoku se ale tlačili i hosté a tak se na ledě často jiskřilo. Středočeši nakonec výhru v dramatickém závěru, ve kterém hrál Litvínov přes dvě minuty power play, udrželi.

Sestřih a ohlasy

BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Bahenský (Hrdel), 39. D. Výborný (Tomas) - 26. Trávníček (Jareš, Hanzl). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. Diváci: 3 500.

Brno s Pardubicemi střelecky zcela selhalo

Svěřenci trenéra Zdeňka Venery v 7. extraligovém kole utrpěli první domácí porážku. Pardubičtí svého soupeře přehráli lepší kombinační souhrou a jistější koncovkou. Brňanům dopomohla k převaze hned v úvodu zápasu přesilovka. Při ní sice dostali soupeře pod tlak, nedokázali si ale v koncovce poradit s dobrou obranou soupeře a hlavně s pozorně chytajícím gólmanem Růžičkou. Východočeši naložili s početní výhodou lépe - v 10. minutě brankáře Hoviho překonal Koukal, který tečoval střelu Starého.

Ve druhé části sice Kometa získala místy výraznou převahu, ovšem se všemi střelami si poradil pozorný Růžička. O ránu do psychiky Brňanů se naopak postaral ve 35. minutě Elkins. Při úniku z pravé strany se elegantně vyhnul třem brněnským hráčům, jeho zakončení stačil Hovi pouze tečovat a kotouč přistál přímo na hokejce Bartka, který z bezprostřední blízkosti pohodlně poslal kotouč do zcela volné branky.

Trenér Komety Venera se pokusil ve třetím dějství dostat své svěřence do vyšších obrátek hrou jen na tři útočné řady. Tímto tahem se Brňanům podařilo otočit výsledek v posledním domácím zápase se Spartou, jenže Pardubice podobný zvrat nepřipustily. Naopak ve 44. minutě si Bartek po Somíkově akci vyjel od zadního mantinelu a z úhlu překvapil Hoviho, jemuž kotouč proklouzl mezi chrániči do sítě. Po této brance se pouštěli domácí hokejisté do osobních potyček a zbytečnými vyloučeními pomohli soupeři k snadnému vítězství, které pečetil při přesilovce čtvrtým gólem Starý.

Sestřih a ohlasy

HC Kometa Brno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 58. Jaroslav Svoboda (H. Zohorna, Jakub Svoboda) -10. Koukal (Starý), 35. Bartek (Elkins), 44. Bartek (Somík), 54. Starý (Nakládal). Rozhodčí: Trombík, Polák - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 9:9, navíc L. Čermák - Somík oba 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 6 772.

Slavia počtvrté za sebou nebodovala

Plzeň byla od začátku aktivnější a v 17. minutě se radovala z vedení, když Duda z pravé strany trefil přesně pravý horní roh a Kopřiva nestihl vyrážečkou zareagovat. Západočeši zvýšili svůj náskok v úvodu druhého dějství ve vlastním oslabení, když se po přihrávce Dvořáka trefil kapitán Straka.

Slavii se pak naskytla po vyloučeních Pituleho a Frola na 114 sekund přesilovka pěti proti třem a po 43 vteřinách ji využil obránce Kadlec, který povedenou střelou poslal puk o levou tyč za Svobodova záda. Jenže v 38. minutě přihrál slávistický bek Roth nechtěně před branku Stránskému, který vrátil Plzni dvoubrankové vedení. A 31 vteřin před pauzou ještě zvýšil náskok Indiánů bekhendovým pokusem Kovář. Slavii se povedlo v 54. minutě snížit, když Svobodu prostřelil mezi betony Kůrka. Po vyloučeních Kaluse a Doležala měla Plzeň na 100 vteřin výhodu pěti proti třem a Straka za pomoci Kolaříkovy brusle získal opět hostům bezpečný náskok. Výsledek už jen zkorigoval svou druhou trefou v utkání opět v početní výhodě Kadlec.

Sestřih a ohlasy

HC Slavia Praha - HC Plzeň 1929 3:5 (0:1, 1:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 27. Kadlec (V. Růžička ml., Kůrka), 54. Kůrka (Sklenář, Vašíček), 58. Kadlec (M. Čermák) - 17. Duda (Jan Kovář, Johnson), 23. Martin Straka (Dvořák), 38. Stránský (Lev), 40. Jan Kovář (Marušák), 55. Martin Straka (Jiří Hanzlík, Marušák). Rozhodčí: Hodek, Hrubý - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 8:9. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 719.

Sparta dokázala otočit duel v Českých Budějovicích

Hned v úvodu zápasu mezi Spartou a Českými Budějovicemi se vylučovalo; sparťana Hanzlíka na trestné lavici vystřídal domácí Kolarz, ale dramatické okamžiky před oběma brankami přišly až později. Z trestu Broše ve 20. minutě uplynulo devět sekund, když Ptáček z pravého rohu poslal puk na branku a Květoň pohotovou tečí otevřel skóre.

Vyrovnávací gól Sparty přišel ve třetí části jako blesk z čistého nebe. V nenápadné akci se dostal k puku Tenkrát, srovnal si ho na hokejce a švihem z pravého kruhu zavěsil pod horní spojovací tyčku. Pražané s pozměněnými útoky vytrvale útočili, střeleckou aktivitou hýřili především Pacovský a Ton. V 52. minutě šli hosté do vedení zásluhou Broše, jenž převzal přihrávku od Ivana Rachůnka a forhendovou kličkou přelstil Kováře. Blízko k vyrovnání byla Mikeskova formace, ale závar před sparťanskou klecí skončil šťastně pro hosty. Minutu a půl před třetí sirénou odjel na střídačku Kovář, ale domácí v šesti hráčích inkasovali potřetí - do prázdné klece se trefil Ton a potvrdil výhru Pražanů. 

Sestřih a ohlasy

HC Mountfield České Budějovice - HC Sparta Praha 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 20. L. Květoň (Ptáček, Kašpařík)- 45. Tenkrát (Bližňák, Ton), 52. Broš (I. Rachůnek, Pacovský), 60. Ton (Broš). Rozhodčí: Homola, Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 4 632.

Zlín poskočil do čela tabulky

V úvodní třetině byli aktivnější Zlínští a herní převahu dokázali potvrdit i gólově. V páté minutě po ukázkové akci poslal puk do odkryté branky Galvas, brankář Pinc se proti jeho střele nestihl přemístit. Berani poté nevyužili přesilovku při vyloučení Haye, jenž byl potrestán za zdržování hry, přesto se ale záhy dočkali další branky. Ve 14. minutě se prosadil Kubiš. Liberec se snažil kontrovat, ovšem bez úspěchu.

Další události se nesly podle hesla "nedáš - dostaneš". Liberec neproměnil šanci Dernera, a tak potřetí udeřil Zlín. Ve 31. minutě po pěkné kombinaci druhého útoku překonal Pince Veselý. Poté se po chybné rozehrávce dostal ke střele Čajánek, ovšem Pinc mu radost nedopřál. Na začátku poslední třetiny Severočeši zaměstnali zlínskou obranu i gólmana Horčičku, vstřelit kontaktní gól ale nedokázali. Zlínští byli produktivnější. V 53. minutě seděl na trestné lavici liberecký kapitán Nedvěd a čtvrtou branku přidal Holík. Na trestnou lavici ještě putoval Vlach. Na konci 57. minuty a osm sekund před návratem zlínského hráče Horčička kapituloval. První branku Liberce vstřelil Bárta. V poslední minutě střetnutí zmírnil porážku Liberce ještě Urban.

Sestřih a ohlasy

PSG Zlín - Bílí Tygři Liberec 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 5. Galvas (Důras, Čajánek), 14. Kubiš (Roman Vlach), 31. Veselý (Čajánek, Důras), 53. Holík (Linhart, Hamrlík) - 57. Bárta (Trončinský, P. Nedvěd), 60. Urban (L. Krejčík). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Dřínovský, Pouzar. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 3 850.

Vary ztratily v prodloužení dobře rozehraný duel s Vítkovicemi

Domácí Energie s novou posilou do obrany Mockem a uzdraveným kapitánem Skuhravým začala útočně. Po nastřelené tyči bekem Noskem vyústila aktivita Západočechů v první přesilovku, při které se již měnilo skóre. Střelu Kumstáta dorazil z bezprostřední blízkosti v páté minutě Pech. Urputný boj pokračoval i v prostředním dějství. Vítkovičtí zatlačili domácí borce do jejich obranného pásma, ale Húževka minul branku a Štefankovu příležitost zlikvidoval pozorný Mensator. Když Severomoravané nevyužili Burgrem a Šedivým své velké příležitosti, měnilo se k radosti domácích skóre na druhé straně. Ve 40. minutě, kdy propadli hostující obránci, řítili se na Málka sami Kumstát s Pechem a ten se při signalizovaném vyloučení hostí podruhé nemýlil.

Po velice špatně sehrané početní výhodě Západočechů se misky vah zápasu začaly naklánět na stranu Vítkovic. V 50. minutě snížil při signalizovaném vyloučení domácích Tomáš Káňa, navíc o několik desítek vteřin později zaplatil Mensator svůj efektní zákrok při střele Svačiny zraněním a do branky tak musel nerozcvičený Benda. Tři minutě před koncem řádné hrací doby bylo srovnáno. Ujčík si vychutnal Bendu a zasunul puk pod jeho levým betonem. Obrat ve skóre psychicky neunesl Zaťovič, který narazil na mantinel svého bývalého spoluhráče z minulé sezony Slobodu. Výhoda jednoho muže pro Vítkovice se tak přenesla i do prodloužení, jež po necelých dvou minutách ukončil Ujčík po nezištné přihrávce Burgera.

Sestřih a ohlasy

HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 2:3 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Pech (Kumstát, Nosek), 40. Pech (Kumstát) - 50. T. Káňa (Burger, Sloboda), 57. Ujčík (Malík, T. Káňa), 62. Burger (Ujčík, Malík). Rozhodčí: Lacina, Smitka - Bejček, Charvát. Vyloučení: 8:8, navíc Gřegořek a Zaťovič (oba K. Vary) oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 2 274.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články