Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejproduktivnější Američan v NHL Modano ukončil kariéru

Dallas - Slavný útočník Mike Modano podle očekávání končí s hokejem. Jednačtyřicetiletý hráč, který v kanadsko-americké soutěži odehrál 21 sezon, opouští NHL jako nejproduktivnější americký hráč a nejlepší střelec v historii. Kromě krátké epizody v Detroitu prožil celou kariéru v dresu Dallas Stars.

Mike Modano
zdroj: isifa/EPA autor: LARRY W. SMITH

Uplynulý ročník v dresu Detroitu pokazilo Modanovi zranění ruky, kterou mu v listopadu rozřízla soupeřova brusle a lékaři museli hokejistovi spravit poškozený nerv i šlachu. S bilancí čtyř branek a jedenácti asistencí ze 40 zápasů tak prožil nejhorší sezonu v kariéře.

Už v létě naznačil, že nebude v NHL pokračovat, a dnes to potvrdil, i když prý měl možnost hrát za Vancouver. "Po dlouhém přemýšlení během léta jsem došel k závěru, že je čas opustit NHL jako hráč," uvedl Modano na Facebooku s tím, že v pátek se oficiálně rozloučí na tiskové konferenci.

Modana si v roce 1988 vybrala jako jedničku draftu Minnesota a klubu zůstal věrný téměř celou kariéru. Po přestěhování týmu do Dallasu mu v roce 1999 pomohl k zisku Stanleyova poháru. Až poslední rok kariéry strávil v Detroitu. V NHL nasbíral v 1499 zápasech základní části celkem 561 gólů a 813 asistencí. V play off má na kontě ze 176 zápasů 146 bodů díky 58 přesným zásahům a 88 nahrávkám.

Hokejový útočník rovněž mnohokrát reprezentoval Spojené státy na mezinárodní scéně. V národním dresu debutoval v 18 letech na juniorském mistrovství světa v Moskvě, mezi seniory o dva roky později. Od té doby na světových turnajích chyběl málokdy. V roce 1996 vyhrál s Američany Světový pohár, na domácí olympiádě v Salt Lake City jeho tým vybojoval stříbrné medaile. Modano ve finále proti tradičnímu rivalovi Kanadě sice nahrával na jeden gól, jeho tým přesto vypjatém zápase prohrál 3:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články