Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

KHL začíná – bez Jágra a Haška, ale s československým Popradem

Moskva – Kontinentální hokejová liga (KHL) dnes zahajuje svůj čtvrtý ročník. Dvě největší české hvězdy Jaromír Jágr a Dominik Hašek do soubojů o Gagarinův pohár pro vítěze play-off sice nezasáhnou, čeští fanoušci však mohou fandit "svému" zástupci z Popradu. Kromě nich se v soutěži předvede velké množství tuzemských hráčů a trenérů.

Soutěž načne tradičně jediný zápas. O Otevírací pohár i body do soutěže se utkají poslední finalisté Gagarinova poháru - úřadující mistr Ufa s českými hráči Miroslavem Blaťákem a Jakubem Klepišem proti Atlantu Mytišči, který má atraktivní posilu Alexeje Kovaljova.

Jaromír Jágr po tříletém angažmá v Omsku se s Ruskem rozloučil a chystá se na svůj comeback do kanadsko-americké NHL v dresu Philadelphie. Šestačtyřicetiletý gólman Dominik Hašek po sezoně v barvách Spartaku Moskva ohlásil na rok pauzu od hokeje, ale pak by se rád ještě na led vrátil.  

Debut pro "československý" Poprad  

KHL přesto nabízí pro české fanoušky stále hodně lákadel. Jedním z nich může být i Lev Poprad, který sice sídlí na Slovensku, ale složením vedení i kádru je prakticky považovaný i představiteli soutěže jako "československý" klub. Původně měl v plánu zakotvit v KHL už od roku 2010 v Hradci Králové, nakonec ale zakotvil pod Tatrami a dočkal se až letos.

HC Lev Poprad
zdroj: hclev.eu

Pro Poprad, stejně jako pro další kluby sídlící mimo Rusko, platí také odlišná pravidla pro nasazování zahraničních hráčů. A v kádru Lva mají mezi směsicí národností mezi Slováky, Kanaďany, Američany a Rusy největší zastoupení právě Češi. Český trenér Radim Rulík v něm má hned dvanáct krajanů - brankáře Tomáše Dubu, obránce Jiřího Hunkese, Bohumila Janka, Tomáše Kloučka, Karla Pilaře a útočníky Martina Chabadu, Jaroslava Kristka, Václava Nedorosta, Tomáše Netíka, Štěpána Novotného, Jiřího Sekáče a Stanislava Balána, který ale v úvodu sezony bude vypomáhat ve slovenské extralize HK Poprad.

O co se bude v KHL hrát?

Každý z 24 týmů během základní části sezony odehraje 54 utkání. Soutěž je rozdělena na Východní a Západní konference, přičemž každá z částí se dále dělí na dvě divize (V - Černyševova a Charlamova, Z - Bobrovova a Tarasovova).

Mezi kluby se hraje o celkem šest pohárů: Otevírací pohár je určen vítězi úvodního utkání ligy, Trofej Vsevoloda Bobrova dostane tým, který vstřelí nejvíce gólů v základní části a play-off, Poháry Východní a Západní konference získají vítězové jednotlivých konferencí. Kontinentální pohár udělován vítězi základní části KHL. Vítěz celé soutěže získá Gagarinovu trofej.

Mnohem větší očekávání než od zástupců Popradu budou ale v KHL od českých hvězd, které už své schopnosti v bohaté evropské soutěži prokazovaly. Pozici krále střelců základní části bude obhajovat Roman Červenka, v Omsku se ale musí vyrovnat s Jágrovým odchodem. Obránce Karel Rachůnek z Jaroslavle byl zase nejproduktivnějším zadákem a jeho klubový spoluhráč Josef Vašíček ovládl kanadské bodování play-off.  

Celkem je v soutěži i díky obrovské kolonii v Popradu jednačtyřicet českých zástupců, z toho čtyři trenéři. Vedle Rulíka si zvykají na nová působiště také Rostislav Čada v Omsku a Miloš Říha v Petrohradu. V Rusku protřelý Říha, který dovedl v uplynulé sezoně Atlant Mytišči až do finále Gagarinova poháru, se stal v SKA nástupcem krajana Václava Sýkory, jenž i s asistentem Janem Votrubou zamířil do ambiciózního prvoligového Chomutova.

Říha řeší ale v novém působišti problémy s radikálními fanoušky Petrohradu, kteří si jej kvůli působení u rivala Spartaku Moskva na lavičce nepřejí. Na své pozici zůstal z koučů v KHL jen Marek Sýkora v Dinamu Moskva. Soutěž opustil i Vladimír Vůjtek starší, jenž vedl Jaroslavl a nyní se stal lodivodem slovenské reprezentace.

Přehled českých zástupců v KHL:

Západní konference:

CSKA Moskva: Petr Čáslava (obránce) 

SKA Petrohrad: Jakub Štěpánek (brankář), Petr Průcha (útočník), Miloš Říha (trenér) 

Dynamo Moskva: Filip Novák (obránce), Marek Kvapil (útočník) 

HC Lev Poprad: Tomáš Duba (brankář), Jiří Hunkes, Bohumil Jank, Tomáš Klouček, Karel Pilař (všichni obránci), Stanislav Balán, Martin Chabada, Jaroslav Kristek, Václav Nedorost, Tomáš Netík, Štěpán Novotný, Jiří Sekáč (všichni útočníci), Radim Rulík (trenér) 

Dinamo Minsk: Lukáš Krajíček (obránce), Zbyněk Irgl, Libor Pivko (oba útočníci), Marek Sýkora (trenér) 

Lokomotiv Jaroslavl: Karel Rachůnek (obránce), Jan Marek, Josef Vašíček (oba útočníci) 

Severstal Čerepovec: Ondřej Němec (obránce), Josef Straka (útočník) 

Východní konference:

Metallurg Magnitogorsk: Tomáš Rolinek (útočník) 

Traktor Čeljabinsk: Jan Bulis (útočník)

Avangard Omsk: Martin Škoula (obránce), Roman Červenka (útočník), Rostislav Čada (trenér) 

Barys Astana: Jiří Novotný, Lukáš Kašpar, Kamil Kreps (všichni útočníci) 

Salavat Julajev Ufa: Miroslav Blaťák (obránce), Jakub Klepiš (útočník) 

Amur Chabarovsk: Petr Vrána, Jakub Petružálek, Martin Růžička (všichni útočníci)

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články