Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kalus vyměnil zámoří za Jokerit, do NHL se ale chce vrátit

Praha - Hokejový útočník Petr Kalus vyměnil před novou sezonou marný boj o místo v některém z týmů NHL za působení v Evropě. Místo pobytu v nižší zámořské soutěži AHL se nyní těší na boje ve finské lize, v níž bude oblékat dres Jokeritu Helsinky. Chce o sobě dát opět vědět, aby se mohl do NHL vrátit. "Když to nevyjde, tak nevyjde, ale udělám pro to vše," prohlásil důrazný útočník. Právě důrazný herní projev od něho v Jokeritu očekávají.

Petr Kalus
zdroj: AP

K roční smlouvě ve Finsku dopomohl čtyřiadvacetiletému rodákovi z Ostravy Jarmo Kekäläinen, bývalý skaut St. Louis Blues a současný generální manažer Jokeritu. "Dohodli jsme se o všem včetně peněz, které jsem chtěl, já si to teď budu muset vybojovat," řekl Kalus. "Musím k sobě být tvrdý a neustále na sobě pracovat. Věřím, že se mi to vrátí."

Připustil, že změnu již potřeboval. V zámoří působil od ročníku 2005/06 a na kontě má dosud pouze 11 startů v NHL. "Chytil jsem už takovou nechuť, když jsem byl pořád na farmě a nedostal jsem šanci, i když jsem pro to dělal všechno. Myslím, že jsem hrál dobrý hokej. NHL zůstává i nadále mým cílem a chci se tím směrem ubírat i dál," uvedl Kalus k období náročnému především na psychiku.

"Na začátku jsem dostal šanci, chytil jsem se jí, ale potom jsem byl vyměněn," připomněl svůj skvělý vstup do slavné ligy, kdy v dresu Bostonu v sezoně 2006/07 vstřelil čtyři góly v devíti zápasech. Proslavil se tehdy tím, že jeho první tři střely v NHL skončily vždy gólem. "Byl jsem rozehraný z farmy, pozvali mě nahoru a já se chytil. Dostal jsem šanci v prvních dvou pětkách i v přesilovkách a tam, když ti to spadne, tak chytíš sebevědomí a ty góly jdou pak samy," vzpomínal Kalus.

Přišla ale náhlá výměna do Minnesoty, kterou útočník draftovaný Bruins v roce 2005 jako celkově 39. v pořadí nečekal. "A ten defenzivní styl Minnesoty mi navíc nesedl," připustil Kalus, jehož letos v březnu přepustilo vedení Wild do Columbusu. "Už to potřebovalo změnu po těch letech, co jsem tam byl. Takový je hokej - někdy máte období, kdy jste nahoře, jindy zase období, kdy je třeba se s tím poprat. To druhé teď přišlo na mě, ale nemám problém se s tím poprat," podotkl Kalus.

Věří, že udělal dobře i proto, že cítí, jak se díky KHL v zámoří o něco více než v minulosti sleduje dění v evropském hokeji. "V Evropě jsou také kvalitní celky, ať už to jsou ve Finsku IFK Helsinky, v Rusku Kazaň a další. To jsou týmy, které hrají naprosto špičkový hokej. Myslím, že to je dobrá volba pro hráče, kteří marně čekají na šanci v NHL," řekl Kalus.

Finsko mu zatím po všech stránkách sedí. "Byl jsem maximálně překvapený z toho, jaké jsou tréninky, jak se vůbec ve Finsku trénuje, protože to je na špičkové úrovni. Řekl bych, že možná ani v zámoří se tak netrénuje," porovnával Kalus. "Město je parádní a kluci se chovají také skvěle, takže si nemám vůbec nač stěžovat. Ale teprve čas ukáže, jestli to bylo opravdu dobré rozhodnutí," doplnil Kalus.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články